Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Reacția Simonei Halep după moartea lui Ivan Patzaichin! Toate mesajele din lumea sportului

Nicu Savin

Actualizat 05/09/2021 la 22:15 GMT+3

Moartea lui Ivan Patzainchin a îndoliat întreg sportul românesc. Unul dintre cei mai mari sportivi și antrenori români din istorie s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani, iar cei care l-au conoscut au oferit deja primele reacții despre cumplita veste.

Ivan Patzaichin

Credit imagine: Eurosport

UPDATE / Imediat după eliminarea din optimile US Open, Simona Halep și-a exprimat pe contul său de Instagram tristețea cu privire la decesul lui Ivan Patzaichin.
Mesajul Simonei Halep la moartea lui Ivan Patzaichin
UPDATE / Nadia Comăneci, marea gimnastă a României, a postat și ea un mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin.
"Un gigant al sportului …o legenda nemuritoare …un prieten drag…. un om minunat. RIP Draga Ivan Patzaichin", a scris Nadia pe contul ei de Instagram.
UPDATE / Gică Hagi și Gică Popescu și-au arătat și ei tristețea după moartea lui Ivan Patzaichin. Clubul Farul Constanța a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook, semnat de cei doi foști mari fotbaliști ai României.
"Rămas bun, "amirale" !
Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai țării, "amiralul flotei românești", Ivan Patzaichin.
A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaștem!
Ivan Patzachin a fost și va fi mereu un model de cum se construiește succesul: dăruire, voință, profesionalism.
Rămas bun, prietene!"
Gheorghe Hagi - manager tehnic Farul Constanța
Gheorghe Popescu - președinte Farul Constanța
UPDATE / Suporterii lui Dinamo s-au adunat în număr mare în fața statui lui Ivan Patzaichin pentru a-i aduce un omagiu fostului mare sportiv. În prealabil, șefii Peluzei Cătălin Hîldan au postat un measj cu adevărat emoționant pe rețelele de socializare.
"Ivan Patzaichin a trecut linia de sosire. Și a făcut-o în grabă, astăzi, așa cum era învățat în lupta lui continuă cu fracțiunile de secundă. Mereu și-a lăsat adeversarii în urmă. Acum ne-a lăsat pe noi. O cursă lungă cât toată Dunărea. De la Mila 23 până la Mila lui Dumnezeu, vâslind în amonte, împotriva cursului apei, împotriva morții, cu ultimul ciot din pagaia ruptă, rămânând până la capăt CEL MAI MARE CAMPION!
Dinamoviști sau pur și simplu români, VĂ AȘTEPTĂM LA STATUIA LUI IVAN, începând de acum, pentru a-l aplauda pe cel care ne-a făcut atât de mândri în deceniile în care a dominat apele lumii și a făcut ca tricolorul să se ridice mai presus de orice alte flamuri!", a fost mesajul suporterilor clubului din Ștefan ce Mare.
UPDATE / Dario Bonetti, antrenorul lui Dinamo a mers astăzi la statuia lui Ivan Patzaichin din fața stadionului Dinamo pentru a depune un buchet de flori.
"L-am cunoscut în urmă cu câţiva ani, mi-a făcut o extraordinară impresie, de modestie, de cultură, am rămas cu adevărat impresionat şi fascinat. Avea o mare cultură. În această dimineaţă, când am aflat vestea decesului său, mi-a părut foarte rău, este o mare pierdere pentru sportul mondial, pentru România mai ales. Nu mai putem să facem altceva decât să-l omagiem.", a declarat tehnicianul "câinilor", citat de digi.24.ro.
UPDATE / CS Dinamo, club la care Patzaichin a activat ca sportiv și ca antrenor a transmis de asemena un mesaj de condoleanțe după dispariția fostului mare campion.
"Clubul Sportiv Dinamo deplânge trecerea la cele veșnice a legendarului IVAN PATZAICHIN. Este greu de cuprins în câteva rânduri ce a însemnat ”Amiralul” pentru România, pentru Dinamo, pentru toți cei care au avut șansa de a interacționa cu el. Ivan a fost mai mult decât un simplu medaliat olimpic. A fost un model de bun simț, de căldură, de empatie. A fost uriaș, ca și cariera lui sportivă.
Marele Ivan Patzaichin a părăsit această lume pentru a intra definitiv în legendă. Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!"
UPDATE / Comitetul Olimpic și Sportiv Român a oferit o primă reacție după decesul lui Ivan Patzaichin.
"Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc.
E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit.
Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!"-Mihai Covaliu, președinte COSR.
UPDATE / Octavian Bellu, fostul mare antrenor al lotului olimpic de gimansitică al României, a avut și el un mesaj special la aflarea veștii că Ivan Patzainchin nu mai este printre noi.
"S-a dus in Olimp printre Zei! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Nu il vom uita!"
UPDATE / Familia lui Ivan Patzaichi a postat un mesaj discret pe rețelele de socializare după dipariția fostului mare caniost.
"Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce.", a fost mesajul transmis de familia lui Patzaichin pe Facebook.
Știrea inițială
Moartea lui Ivan Patzaichin a venit ca un trăznet asupra întreg sportului românesc. Cvadruplul campion olimpic s-a stins din viață la Spitaulul "Elias" din București, în urma unei lungi suferințe provocate de o boală incurabilă cu care fusese diagnosticat de mai multă vreme.
Decesul "Amiralului" a provocat o tristețe enormă în rândul iubitorilor sportului din România și în special a celor care l-au cunoscut.
Florin Popescu, ultimul campion olimpic al României la kaiac-canoe, sub îndrumarea lui Patzaichin a oferit o primă reacția după dispariția celui care i-a fost mai mult decât un antrenor.
"M-am oprit pe loc și am simțit că mi s-au muiat picioarele. Nu am cuvinte să vorbesc. Am spus de fiecare dată, pentru mine Ivan Patzaichin a fost ca un al doilea tată”. Ivan a fost cel care l-a luat de la Orșova și l-a adus la Dinamo, apoi în lotul național. Mi-a fost antrenor între 1992 și 2009. Anul trecut, de ziua dânsului, l-am văzut ultima dată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a declarat Florin Popescu pentru gsp.ro.

Ivan Patzainchin, povestea unei legende a sportului românesc

Ivan Patzaichin a fost fără doar și poate unul dintre cei mai mari campioni români din toate timpurile. O legendă cu povești incredibile care l-au transformat într-un simbol național. Un om cu un bun simț ieșit din comun, prea modest în comparație cu performanțele incredibile reușite de-a lungul timpului. A știut să se facă mereu respectat și admirat, nu a supărat pe nimeni, cel puțin în afara arenelor sportive. În competiții o mai fi „supărat” câțiva adversari, din moment ce a avut „abonament” la medalii, cele mai multe fiind der aur.
Marele campion s-a "trezit" practic în barcă, dar primele conexiuni cu sportul le-a avut abia în 1966, când Serghei Covaliov și Vicol Calabiciov deveneau campioni mondiali la canoe dublu. Doi oameni de-ai locului au cucerit lumea și i-au dat idei și lui Vaniușa, așa cum era alintat. Mai ales că vâslitul era de ani buni un mod de viață. A vrut să fie ca ei.A plecat de acasă să fie campion și a reușit acest lucru doar în 2 ani, într-o canoe chiar cu Serghei Covaliov. La Ciudad de Mexico în 1968 a câștigat un titlu și mai prețios, aur olimpic! De aici a început o carieră de excepție, construită cu ambiții și sacrificii, ghidată după motto-ul norvegianului Fridtjof Nansen: "Ai reușit - Continuă! N-ai reușit - Continuă!". Cugetare care, de altfel, l-a și ajutat să devină eroul Jocurilor Olimpice de la Munchen 1972.
Ivan Patzaichin și-a câștigat definitiv un loc în istoria sportului românesc și nu numai la ediția respectivă. A câștigat titlul olimpic la canoe simplu 1.000 de metri după o poveste impresionantă, care produce valuri și la aproximativ 40 de ani distanță. În seriile de calificare, pagaia cu care vâslea campionul României s-a rupt chiar după primii metri. Oficialii n-au observat semnalele sportivului de a întrerupe cursa, conform regulamentului. Nu a reușit să dea un restart cursei, dar a continuat să-și ducă visul până la capăt, de a cuceri un nou titlu olimpic după cel de la Mexico City (1968). Aflat între valuri „nervoase” și cu o pagaie ruptă, Patzaichin a dat examenul vieții, să se păstreze pe culoar și să treacă cu brio linia de sosire. Obiectiv îndeplinit, chiar dacă „Amiralul” a ajuns ultimul la final, cu peste trei minute întârziere.
Problemele nu s-au terminat însă în acest punct, în condițiile în care oficialii l-au descalificat imediat după serie. A urmat o contestație făcută de delegația României, acceptată de comisarii cursei, iar Ivan Patzaichin a revenit din nou la start în recalificări. Și mai motivat, și mai avântat, românul și-a dominat clar adversarii în toate fazele concursului, astfel că la final s-a putut bucura de al doilea succes olimpic.
La Munchen 1972 a construit doar o parte dintr-o „operă” remarcabilă, care a continuat și în deceniul următor cu alte două titluri olimpice, la Moscova și Los Angeles. Prin contribuția Amiralului, kaiak-canoe este și azi între primele patru cele mai medaliate sporturi din România la Jocurile Olimpice, alături de gimnastică, atletism și canotaj.
După ce a devenit un mare campion, Ivan Patzaichin a devenit și un pedagog valoros. Lecțiile antrenorului au condus la formarea a noi medaliați olimpici, motiv pentru care azi putem să vorbim, de o tradiție, de o istorie bogată la canoe.
Sportul i-a "oferit totul" Amiralului, așa cum a spus-o în nenumărate rânduri. La rândul lui a încercat să-i ofere înapoi din tainele descoperite. Până în 2009, când o combinație de uzură și un sistem tot mai opărit l-au determinat să se retragă din sport. De atunci nu a mai îndeplinit nicio funcție oficială, dar sportul românesc s-a folosit în continuare de imaginea lui. Modestia, bunul simț, respectul au rămas lucruri sfinte pentru Patzaichin. Și a găsit noi provocări, a considerat că trebuie să întoarcă anumite lucruri din tot ce a realizat de-a lungul timpului și locurilor de unde a plecat. Și-a propus să reinventeze ecoturismul în Deltă Dunării, ape pe care și-a călăuzit primii pași ai carierei și a „adus pe lume” canotca, o combinație între canoe și lotcă. Pentru a fi explotat mai bine pontențialul naturii, dar și îndeletnicirile vechi ale lipovenilor.
Ivan Patzaichin a reușit absolut tot ce și-a propus. Legenda va rămâne mereu în sufletele noastre, va fi pentru totdeauna etichetat drept Amiralul sportului românesc.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo