Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#SăptămânaCampioanelor. Elisabeta Lipă, cea mai de succes canotoare din istoria Jocurilor Olimpice

Vlad Dumitrescu

Actualizat 02/03/2023 la 10:45 GMT+2

Elisabeta Lipă continuă, pe 3 martie, „Săptămâna Campioanelor” pe Eurosport.ro, o perioadă în care ne propunem să ne sărbătorim campioanele așa cum se cuvine.

Elisabeta Lipă

Credit imagine: Eurosport

Dacă în primele două zile am vorbit despre două sportive uriașe în istoria României – Simona Halep și Nadia Comăneci – nu aveam cum să continuăm cu nimeni altcineva decât cu marea Elisabeta Lipă, o sportivă cu adevărat unică în istoria României.
Săptămâna Campioanelor pe Eurosport.ro:

Cum a făcut Elisabeta Lipă cunoștință cu canotajul

Elisabeta Lipă s-a născut pe 26 octombrie 1964, la Siret, în județul Suceava, însă ea a copilărit în Candești, județul Botoșani, o localitate de nativi ucraineni unde locuia bunica sa.
Elisabeta a fost determinată încă de când era mică: „M-am jucat mereu doar cu băieții, care îmi știau de frică. Îi băteam pe toți, nu mă dovedea unul!”.
„În clasa a doua, când m-am dus la noua școală de români, nu înțelegeam deloc românește, parcă vorbeau toți în chineză”, a povestit ea.
Antrenoarea Ileana Pavel, de la clubul sportiv Olimpia, a fost cea care a descoperit-o pe Lipă, pe vremea când ea era în clasa a zecea la un liceu din Botoșani.
„Când am descoperit-o într-un liceu din Botoșani unde făceam selecție, abia împlinise 15 ani. I-am spus că are alură de mare sportivă și că dacă vine cu mine o să o fac cea mai mare canotoare din lume. S-a uitat la mine ciudat, ceva între neîncredere și speranța că ce spun este adevărat”, a povestit Ileana Pavel.
„În urma acestei acțiuni de selecție din Suceava și Botoșani, am invitat la București mai multe fete. Printre ele a fost și Elisabeta, care a venit alături de tatăl ei. Le-am cazat la internatul unui liceu și le-am supus mai multor teste medicale și de efort. Elisabeta a fost de departe cea mai talentată dintre toate și a hotărât să rămână”, a precizat Pavel.
„Tatăl ei a fost foarte clar: „Fată, tu să nu-mi pleci de acasă și peste două luni să-mi scrii să vin să te iau, că eu nu mă fac de râs la noi în sat”.
Astfel, o Elisabeta Lipă încă necoaptă, încă adolescentă, a hotărât să renunțe la copilărie, familie sau prieteni și să se dedice sportului care avea să îi aducă cele mai mari satisfacții.

Elisabeta Lipă a vrut să renunțe după doar o lună

Elisabeta Lipă a povestit pentru Libertatea cum a fost introducerea sa în lumea canotajului.
„Am venit în București la nici 16 ani. Singură, fără să am nicio rudă aici. Eram un copil. Noi suntem două fete la părinți. Nu pot să spun că am crescut cu Bentley la poartă, dar nu pot să spun că am avut o copilărie nefericită și că de aceea am ales calea sportului. Am avut o copilărie normală. Nu mi-a lipsit nimic. Sportul mi-a plăcut de mică. Sora mea a făcut și ea atletism. Și o aveam ca model. Fiind cu șase ani mai mare, alergam după ea”, a afirmat Lipă.
„Normal că a fost un șoc pentru mine. Și de asta am plâns foarte mult. Căci ceea ce îmi spusese antrenoarea și cum am început nu coincideau deloc… Normal că am prins perioadă de iarnă. Și vâsleam în bacurile de la ”23 August”. Unde totul era monoton. Nu înțelegeam nimic. Mi-am spus: ”Cred că am greșit! Nu am ce să fac eu aici!” Și am vrut să renunț. După o lună”, a adăugat ea.
Vânturai apa aia o oră! Ca la o moară. Fără să ai niciun spor. Și am spus: Gata, nu vă supărați, dar eu plec!

Gloria olimpică la doar 19 ani

După antrenamentele și condițiile dure de la București, au venit însă și recompensele pe măsură. Lipă a debutat la doar 19 ani la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, acolo unde a câștigat prima sa medalie de aur.
„Olimpiada aia de la Los Angeles o am în minte. Eram răsfățații Jocurilor Olimpice! Eram păziți non-stop, din sculare în culcare. Fiecare, unde se ducea, avea gardă de corp. Ne duceam la baza de canotaj, aveam antemergător, urmăritor, în laterale. Dar nu pentru asta iubesc acea ediție a Jocurilor Olimpice. Probabil și fiindcă eram și foarte tânără. Celelalte au devenit mai comerciale. S-a văzut clar. Și la masă, și-n Satul Olimpic. Totul a devenit o industrie. La Los Angeles, a fost o Olimpiadă de suflet. Dacă n-ai fi fost angrenat în antrenamente și competiție ai fi putut spune că ai mers într-un concediu în America. Atât de frumos a fost! America a mai organizat Jocuri Olimpice, la Atlanta, în 1996, dar nici nu poți să compari. Și am ieșit tot campioană olimpică și atunci”, povestește Lipă pentru Libertatea.
lipa

Elisabeta Lipă, omul recordurilor

Mai mult, Lipă a fost primul sportiv din istorie care a cucerit șase medalii olimpice la canotaj, un record doborât tot de ea, devenind primul sportiv cu opt medalii olimpice la canotaj.
Lipă a câștigat campionatul național de canotaj de 25 de ori și a fost port-drapelul României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Atena (2004).
În 2000, Elisabeta Lipă a fost desemnată de federația internațională de canotaj drept cea mai bună canotoare a secolului XX iar patru ani mai târziu, la Atena, Lipă a devenit, la 39 de ani, cea mai vârstnică sportivă care a cucerit un titlu olimpic.
Care este momentul preferat din cariera Elisabetei Lipă?
Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, In Elvetia, a primit medalia "Thomas Keller", cea mai inalta distinctie din canotaj, iar presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National ''Serviciul credincios'' in grad de comandor, pentru talentul, pregatirea deosebita si daruirea exceptionala dovedite in intreaga cariera sportiva.

Palmaresul Elisabetei Lipă

  • Cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice: Los Angeles 1984 — dublu vâsle, Barcelona 1992 — simplu, Atlanta 1996 — 8+1, Sydney 2000 — 8+1, Atena 2004 — 8+1)
  • Două medalii de argint (Seul 1988 — dublu vâsle și Barcelona, 1992 — dublu vâsle)
  • O medalie de bronz (Seul 1988 — 4 vâsle)
  • De asemenea, a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial din 1989, în proba de schif simplu și alte opt medalii de argint în 1985, 1986, 1987, 1989, 1991, 1991, 1994, 1994 și 2003, precum și trei de bronz, în 1982, 1983 și 1984.
  • Elisabeta Lipă a fost distinsă cu Ordinul de merit pentru contribuția la mișcarea olimpică, acordat de Asociația Comitetelor Olimpice Naționale.Este maestră a sportului din 1982 și maestră emerită a sportului din 1995.
  • La 1 decembrie 2004, a fost înaintată la gradul de chestor de poliție, echivalent cu cel de general. Astfel, a devenit prima femeie care să dețină gradul de general în România.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo