Ionela Cozmiuc a fost nevoită să treacă în proba de simplu, categorie ușoară, după ce colega sa de barcă, Gianina Beleagă a decis să treacă în Open. Cuplul Cozmiuc/Beleagă cucerise de două ori aurul mondial la dublu vâsle categorie ușoară (2017 și 2018), mai luase un bronz la Europene, în 2020, dar a clacat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Deși erau cotate printre favorite, barca României a terminat doar pe locul 6. Gianina Beleagă făcea din ce în ce mai greu categoria (maximum 57 kg trebuie să aibă o sportivă de categorie ușoară), iar atunci a decis să treacă la Open, unde nu există limită de greutate.

Cea mai ambițioasă canotoare!

Canotaj
"Sunt mai mult decât un David Popovici al apei!" Reacțiile canotorilor români după Mondiale
26/09/2022 LA 17:27
Ionela Cozmiuc a decis atunci că va trece în simplu, neavând o altă colegă care să o înlocuiască pe Gianina. Și rezultatele nu au întârziat să apară. A câștigat titlul european acum o lună, la Munchen, pentru ca vineri să devină și cea mai bună sportivă din lume, la această probă, la Racice (Cehia).
Toată lumea canotajului o cunoaște pe Ionela ca fiind una dintre cele mai ambițioase sportive, care nu renunță niciodată. O canotoare care atunci când și-a propus ceva, nu se lasă până nu duce la capăt obiectivul propus.

A câștigat toate cursele în Cehia

La Mondialul de la Racice, Ionela Cozmiuc a câștigat toate cele trei curse la care a luat startul. Mai întâi în serii, a terminat cu 17 secunde avans față de a doua clasată, sportiva din Elveția. A acces direct în semifinale. Și acolo, ”tricolora” a dominat cursa. A depășit-o pe olandeza Martine Velduis, cea cu care avea să se dueleze și în marea finală.
Pornită de pe culoarul 4, Ionela nu s-a luat după neo-zeelandeza Jackie Kiddle, care pusese mai bine de 10 metri avans după primii 500 de metri. Românca a păstrat ritmul constant, cu un stroc în jurul valorii de 40 de lovituri. La jumătatea cursei era deja a doua, dar marja față de neo-zeelandeză se micșorase considerabil.
Kiddle s-a sufocat pe a doua parte a cursei, dar în bătălia pentru aur rămăsese cu olandeza Velduis. Sportiva din Țara Lalelelor nu a putut ține însă față frecvenței incredibile impusă de româncă. Ionela a trecut prima linia de sosire, a ridicat brațele în semn de fericire, și-a făcut semnul crucii, mulțumind Divinității și s-a bătut în piept cu pumnul drept.

Soția vicecampionului olimpic Marius Cozmiuc

Ionela Cozmiuc este nimeni alta decât soția vicecampionului olimpic Marius Cozmiuc, în proba de dublu rame. Marius a cucerit și el aurul european, în acest an, alături de Sergiu Bejan, la Munchen, și este calificat și în finala mondială de la Racice, tot la dublu rame.
O adevărată competiție de la distanță între soț și soție, doi sportivi model ai canotajului românesc.

Clasament cursă

1. ROMÂNIA / Ionela Cozmiuc 7:42.59
2. OLANDA / Martine Veldhuis 7:44.48
3. NOUA ZEELANDĂ / Jackie Kiddle 7:44.98
4. AFRICA DE SUD / Kirsten Mccann 7:48.59
5. GRECIA / Zoi Fitsiou 7:54.21
6. ITALIA / Stefania Buttignon 8:04.26
Canotaj
"E David Popovici al canotajului!" Cine a impresionat-o pe Elisabeta Lipă la Mondialele din Cehia
26/09/2022 LA 15:44
Canotaj
Aur pentru România şi la 8+1! Zi istorică pentru ţara noastră, la Mondialele de canotaj
25/09/2022 LA 13:16