Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Chetă pentru Tokyo! 5 sportivi vor concura la Jocurile Olimpice după ce au fost sponsorizați pe internet

Irina Aldea

Publicat 20/07/2021 la 12:35 GMT+3

Au mai rămas doar trei zile până la startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Cel mai așteptat eveniment sportiv al anului va debuta în direct pe Eurosport și Eurosport Player.

Garrett Scantling

Credit imagine: Getty Images

Majoritatea sportivilor din țările mai mari se pot baza pe guvernul din țara lor și pe federații pentru a le sprijini eforturile în obținerea medaliilor la Jocurile Olimpice, dar mulți dintre atleți sunt nevoiți să se descurce singuri. De pildă, sportivii din Hong Kong primesc finanțare din partea Elite Training Grant, iar atleții cu șanse reale la medalii primesc peste 40.000 de dolari în fiecare lună.
Calificarea la Jocurile Olimpice este un vis devenit realitate pentru orice sportiv de elită, dar reușitele trebuie susținute cu sume importante de bani. Pe lângă talent extraordinar, dăruire și muncă depuse din greu, pentru a ajunge în vârf e nevoie și de mulți bani. Adesea trecute cu vederea sunt antrenamentele efectuate ani de-a rândul, salariile antrenorilor, călătoriile și alte costuri.

5 sportivi au fost sponsorizați pe internet pentru a concura la Jocurile Olimpice

Există totuși și alte cazuri, în care guvernul și federațiile dintr-o anumită țară nu sunt responsabile cu plata cheltuielilor unui sportiv ajuns la Jocurile Olimpice. De pildă, Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite nu primește finanțare guvernamentală și este susținut din punct de vedere financiar prin finanțare privată, precum și drepturi de presă și sponsorizare.
Dar nu toți sportivii pot primi sprijin atât de ușor. Alții apelează la crowdfunding (sponsorizare pe internet) pentru a-și finanța cheltuielile de trai și formare. Pe internet, pe anumite platforme, de obicei sportivii primesc donații mici de la un grup mare de oameni prin intermediul platformelor online. GoFundMe se numără printre cele mai populare platforme de strângere de fonduri pentru sportivi datorită acoperirii sale globale.
Zhang Beiwen (badminton, din Statele Unite ale Americii)
Chiar dacă este jucătoarea de badminton numărul 1 a Statelor Unite ale Americii, Zhang Beiwen, în vârstă de 31 de ani, trebuie să se bazeze în continuare pe crowdfunding pentru a-și finanța pregătirea în străinătate și cheltuielile de călătorie ale antrenorului ei la Tokyo.
Zhang Beiwen
Pe locul 14 mondial în clasamentul sportivelor din proba de simplu, Beiwen a traversat luni foarte dificile în perioada în care pandemia de coronavirus a făcut ravagii la nivel mondial. Sportiva a fost nevoită să apeleze la sponsorizare pe internet pentru a continua să practice badmintonul.
Sakura Kokumai (karate, din Statele Unite ale Americii)
Deși este pe locul 5 în lume la karate, Sakura Kokumai, în vârstă de 28 de ani, găsește cu greu soluții pentru a se întreține din punct de vedere financiar. Pentru a ajunge să concureze la Jocurile Olimpice, Kokumai a fost nevoită să apeleze la ajutorul internauților pentru a reuși să facă față cheltuielilor.
Sakura Kokumai
Sakura Kokumai a renunțat la locul de muncă de zi cu zi pentru a se antrena cum se cuvine pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar povara financiară cântărește în aceste condiții foarte greu. Pe internet, ea a strâns 5,811 dolari pentru a-și îndeplini visul de a concura la Tokyo.
Peter Purcell-Gilpin (cantoaj, din Zimbabwe)
De când a luat contactul cu sportul, Peter Purcell-Gilpin a visat să concureze pentru țara lui la Jocurile Olimpice. După ce a ratat calificarea la Jocurile de la Rio în 2016, tânărul de 26 de ani a fost încântat încă de acum cinci ani să anunțe pe pagina sa de Instagram că "așteaptă cu nerăbdare să țină steagul sus la Tokyo".
Peter Purcell-Gilpin
El va fi singurul canotor din Zimbabwe la Tokyo. El a trebuit să se autofinanțeze pentru a acoperi costurile antrenamentelor, deoarece bursa lunară de 777 dolari de la Comitetul Olimpic din Zimbabwe nu corespunde nevoilor sale, a transmis el pe pagina GoFundMe. El a strâns un total de 7.384 de dolari.
Garrett Scantling (decathlon, din Statele Unite ale Americii)
Atletul american Garret Scantling a fost extrem de dezamăgit în 2016 la Rio când nu a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de atunci. Acum, la Tokyo, sportivul în vârstă de 28 de ani va fi prezent, însă în cei 5 ani de așteptare a făcut o mulțime de schimbări de job pentru a se putea întreține.
picture

Garrett Scantling

Credit imagine: Getty Images

Pentru a putea supraviețui cheltuielilor în drumul său spre Tokyo, Scantling a strâns bani pe internet și a primit de la o mulțime de oameni sume mici până când a adunat 7.800 de dolari. Ținta sa a fost de 7000 de dolari, însă Scantling a reușit să depășească acea limită. "A fi un atlet de calibru olimpic vine cu multe sesiuni de antrenament și cheltuieli intense", a scris Scantling pe pagina sa GoFundMe.
Levern Spencer (săritura în înălțime, din Saint Lucia)
Cea mai decorată sportivă din Saint Lucia, Levern Spencer, a concurat la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice. Sportiva în vârstă de 38 de ani speră ca la Tokyo să obțină prima medalie olimpică pentru Saint Lucia.
Levern Spencer
Anul trecut, evenimentele sportive majore au fost oprite sau anulate din cauza pandemiei, afectând veniturile sportivilor care se bazează în principal pe premii în bani, a transmis ea pe pagina GoFundMe. La data publicării, campania lansată de Levern Spencer a adunat peste 7.200 de dolari, un sfert din obiectivul său de 27.724 USD.
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo