Canotajul românesc reprezintă cea mai mare speranță a delegației tricolore la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Federația condusă de Elisabeta Lipă a calificat nu mai puțin de 9 bărci la competiția supremă. Printre acestea sunt și câteva surprize, așa cum este cazul echipajului masculin de opt rame cu cârmaci (8+).
Barca masculin de 8+1 a revenit la o ediție a Jocurilor Olimpice după o pauză de 21 de ani (socotind și anul în plus care a trecut de la reprogramare). Echipajul a obținut calificarea pentru Tokyo în luna mai, la Regata de la Lucerna.
  • Jocurile Olimpice au început azi, 21 iulie, în direct pe Eurosport, cu partidele din competiţia de fotbal feminin. Programul transmisiunilor este aici.
Tokyo 2020
Flori și covor roșu pentru olimpicii de la canotaj! Imagini de la revenirea din Tokyo
01/08/2021 LA 14:46
"Mi-am dat seama că ne putem lupta cu cele mai mari echipe din lume atunci când programul nostru a luat o altă întorsătură", a declarat Sergiu Bejan, conform unui material video prezentat pe pagina oficială de Facebook a Federației Române de Canotaj, realizat de TVR. Momentul de cotitură a fost în 2016, când italianul Antonio Colamonici a fost numit antrenor coordonator la loturile naționale de canotaj.

Sergiu Bejan: "Nu mi-e teamă să vorbesc despre o medalie la Jocurile Olimpice"

"În 2016, în toamnă, a apărut Antonio Colamonici, iar programul nostru s-a schimbat. Sacrificiul nu l-am acceptat ușor. Dar pe parcurs am căpătat încredere în antrenor. După ce au început să apară rezultatele, ne-a spus că vom ajunge să participăm la Jocurile Olimpice, vom ajunge să fim în fotografia de finiș alături de cele mai tari echipe din lume", a susținut Sergiu Bejan.
Încrederea s-a câștigat treptat, prin muncă, antrenamente și rezultate. În 2018, barca de 8+1 a câștigat și o primă medalie de bronz la Campionatele Europene de la Glasgow. "Cu pași mici, dar făcuți cum trebuie, am vâslit către calificarea la Tokyo. Barca de 8-1 nu a mai fost calificată din anul 2000. Pentru noi este o satisfacție imensă doar prin simplul fapt că am reușit să ne calificăm", a punctat Sergiu Bejan.

#OlympicTalks înainte de Tokyo 2020 cu Elisabeta Lipă, regina Jocurilor Olimpice

Echipajul de opt rame cu cârmaci nu a reușit calificarea din prima la Jocurile Olimpice, la Campionatele Mondiale din 2019. "Comparativ cu barca din 2019, acum este mult mai puternică, mai serioasă și alunecă foarte frumos. Cred că un factor principal dintre locul 7 și medalie la Jocuri ar fi felul cum se mobilizează fiecare echipă, pentru că vor fi niște întreceri atipice. Vor fi foarte multe restricții și dacă reușim să eliminăm toate presiunile exterioare, să ne focusăm pe ce avem de făcut, eu cred că o să fie un rezultat foarte bun", a precizat Sergiu Bejan.
Sportivul a adăugat că motivația cea mai mare este să reprezintă România la cel mai înalt nivel: "Nu mi-e teamă să vorbesc despre o medalie la Jocurile Olimpice, dar vreau să rămânem focusați pe antrenamente, pe ceea ce avem de făcut. Să ne facem cursa pe care am reușit-o și la ultimele competiții și sunt convins că totul va fi bine. Atu-ul nostru va fi, cel mai probabil, până la ultima lovitură și ceva în plus".
Echipajul de opt rame plus cârmaci are următoarea componență: Alexandru Petrișor Chioseaua, Florin Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Petre Munteanu.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Competițiile de la Tokyo se desfășoară în perioada 21 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport. În fiecare zi, pe eurosport.ro vei putea găsi programul de la Jocurile Olimpice.
Tokyo 2020
Canotaj - Tokyo 2020 - Rezumate de la Olimpiadă
30/07/2021 LA 13:14
Tokyo 2020
Elisabeta Lipă exultă după performanțele canotajului la Jocurile Olimpice: "Sunt de pe altă lume!"
30/07/2021 LA 06:50