Surprize plăcute:

Julian Alaphilippe
Puțină lume ar fi crezut că ciclismul ne poate oferi o asemenea surpriză pe termen lung precum ne-a oferit Alaphilippe în Turul Franței. Carismaticul francez are un sezon de minune, iar lumea cu siguranță se aștepta ca el să câștige una sau două etape în care finalul îi era pe plac. Alaphilippe a dat însă tot turul peste cap, câștigând timp grație calităților sale de puncheor, după care a surprins la contratimpul de la Pau. Mai departe, ciclistul de la Deceuninck QuickStep s-a ținut alături de rivalii săi cât a putut, cedând abia în penultima etapă tricoul galben pe care l-a purtat 14 zile. Alaphilippe a devenit un nume de urmărit în Marile Tururi.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Lupta pentru clasamentul general
În ultima vreme, luptele pentru victorie din clasamentul general al Turului Franței nu au fost tocmai lupte. Nu de puține ori ne-a fost dat să vedem o echipă dominantă cu un ciclist dominant acaparând cursa. De data asta, însă,bătălia a fost una pe cinste, iar asta s-a datorat proximității în care s-au aflat cinci cicliști care s-au dovedit a fi mai puternici decât restul: Egan Bernal, Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann și Thibaut Pinot. Întreaga competiție a fost amplificată și de prezența lui Alaphilippe în frunte, iar înainte de cele două etape decisive din ultima săptămână, orice se putea întâmpla. Tocmai acest lucru a făcut ediția aceasta a Turului Franței una specială.
Egan Bernal
Sigur, columbianul a fost unul din marii favoriți încă de la bun început – unul din cei doi oameni de general propuși de Team Ineos. Din punctul acesta de vedere, victoria sa finală nu poate fi considerată o surpriză, însă poate fi dacă privim imaginea de ansamblu. La numai 22 de ani, Bernal a fost cel mai tânăr câștigător al tricoului galben de la al Doilea Război Mondial încoace și primul columbian care se impune. El a gestionat competiția impecabil, lăsând în urmă contratimpul mai puțin fericit pentru a se impune în locurile în care calitățile sale de cățărător au primat. Rareori în dificultate, și-a dus atacurile din ultima săptămână la bun sfârșit cu eficiență. Mai mult, Bernal pare să fie un om modest, cu picioarele pe pământ, iar bucuria sa de la final a fost de-a dreptul emoționantă, la fel cum prezența familiei sale și a fanilor columbieni au impresionat. Viitorul sună bine pentru el.

Decepții:

Team Ineos
Nu te-ai aștepta ca o echipă care a dus doi rutieri pe primele două trepte ale clasamentului final să se numere printre decepții, dar motivul este unul întemeiat. Ineos, spre deosebire de Team Sky din anii trecuți, a arătat ca o echipă „umană” de-a lungul celor trei săptămânide cursă. Fără să ducă trena și să „aresteze” Turul ca în trecut, Ineos i-a dus pe Egan Bernal și pe Geraint Thomas pe podium fără ca echipa să contribuie enorm la realizare. Bernal a câștigat turul în special datorită calităților sale individuale, iar „locotenenții” de altădată ai echipei au fost mai degrabă de nevăzut – ne gândim aici în special la Michal Kwiatkowski. Sigur, echipa ca întreg a avut cuvântul său de spus, iar Jonathan Castroviejo sau Wouter Poels și-au adus aportul în momentele cheie, dar nu la intensitatea din trecut.
Team Movistar
Haos-ul aducerii a trei rutieri de clasament general, din care niciodată nu a fost clar care este mai în măsură să câștige turul, a marcat turul de anul trecut pentru Movistar, iar în 2019 a fost la fel. Mikel Landa a pierdut timp în prima jumătate a turului, dar s-a dovedit mai constant pe termen lung în a doua. Nairo Quintana a avut o etapă de sclipire dar a fost șters în multe altele, iar Alejandro Valverde nu mai are pedegree-ul să alerge pentru victorie într-un tur de trei săptămâni cu atâția rivali mai în măsură decât el să o facă. Una peste alta, cu trei prezențe în top 10, ai putea considera că turul a fost unul bun pentru Movistar, dar vorbim despre o echipă care țintește de ani buni o victorie care continuă să întârzie. Mai mult, lipsa de coeziune din cadrul formației s-a văzut din nou.
Rohan Dennis, Tony Martin și Luke Rowe
Campionul mondial la contratimp a părăsit Turul Franței chiar înainte de etapa pe care era cel mai probabil să o câștige. Nimic nefiresc dacă ar fi suferit o accidentare sau alt eveniment nefericit, însă situația este ciudată tocmai pentru că încă nu avem o explicație clară asupra absenței sale. Faptul că nici măcar echipa sa, Bahrain-Merida, nu a putut reveni cu un motiv clar pentru care Dennis a devenit de negăsit a fost cu atât mai halucinant.
De partea cealaltă, Tony Martin și Luke Rowe au fost expulzați din competiție după un îmbrânceală ce nu-și are locul în sport. Chiar și dacă cei doi au strâns mâna și au explicat că lucrurile acestea se întâmplă uneori în mijlocul acțiunii, organizatorii au fost puși în situația de a fi nevoiți să ia o decizie. Pentru Ineos, a fost al doilea an la rând când unul dintre cicliștii săi părăsește prematur competiție din cauza indisciplinei.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02