Germanul și-a trecut în cont a șaptea sa victorie de etapă din carieră în Giro d’Italia și a preluat tricoul roz de lider al clasamentului general datorită bonificațiilor, dar și tricoul ciclam al clasamentului pe puncte. Câștigătorul surpriză al etapei de vineri, Lukas Postlberger, a încercat un atac surprinzător în ultimul kilometru, însă plutonul a reacționat prompt pentru a-l anula la capătul a 221 km de cursă.
Greipel i-a devansat cu relativă ușurință pe Ferrari și Stuyven în ultima sută de metri. În ciuda traseului extrem de valonat al zilei, care a numărat și două cățărări repertoriate, majoritatea sprinterilor au reușit să se mențină în grupul fruntaș. Printre ei a fost și Caleb Ewan, însă australianul a întâmpinat o problemă pe ultimii metri ce nu l-a lăsat să dispute sprintul la capacitate maximă. Acesta a terminat finalmente pe poziția a noua.
O evadare formată din cinci cicliști s-a format în prima parte a etapei. Printre rutierii evadați s-a aflat, pentru a doua zi la rând, și Daniel Teklehaimanot. Avansul celor cinci nu a depășit șase minute și jumătate, iar ciclistul din Eritreea a câștigat cele două sprinturi programate de organizatori pe traseul zilei.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
El s-a clasat doar al treilea în vârful primei cățărări repertoriate, de categorie 3, câștigate de Simone Andreetta, însă a reușit să atace și să se impună în cea de-a doua, de categorie 2, chiar înainte ca plutonul să înghită ultimele rămășițe ale evadării. Cu ajutorul punctelor câștigate, Teklehaimanot a preluat tricoul albastru care desemnează cel mai bun cățărător al turului și, date fiind caracteristicile etapei de duminică și pauza de luni, îl va purta cel puțin până marți.
Nathan Haas și Davide Martinelli au încercat să atace pe coborârea ce a precedat cei 9 km plați din finalul etapei, însă cei doi nu au reușit să-și creeze un avans suficient de mare și au renunțat la tentativă. Cursa s-a îndreptat astfel spre un oarecum surprinzător sprint masiv, cu 100 din cei 195 de rutieri fiind înregistrați cu același timp la sfârșitul zilei.
Liderul echipei Katusha, Ilnur Zakarin, a pierdut 20 de secunde în clasament după ce o problemă mecanică l-a forțat să schimbe bicicleta în secțiunea plată de la final când ritmul – în general lent – se înăsprise cel mai tare.
A treia zi a turului va oferi sprinterilor o nouă oportunitate de a se afirma, iar Greipel își va putea trece în cont un nou succes în timp ce învinșii săi vor căuta să se rezbune. Etapa de doar 148 km va fi una cu prea puține dificultăți, va conține o singură cățărare repertoriată și îi va duce pe cicliști de la Tortoli până la Cagliari – destinația finală a Giro în insula Sardinia.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02