Suspendat pe viaţă în octombrie 2012 de către UCI, cel care își trecuse în palmares 7 Tururi ale Franței după ce învinsese o boală teribilă a ales să spună adevărul. Sau parte din adevăr, judecând după faptul că în interviul acordat lui Oprah, în 2013, a negat că și-ar fi obligat coechipierii să se dopeze, lucru probat de USADA.
Într-un documentar realizat acum de ESPN, texanul a vorbit din nou de practicile murdare din ciclismul anilor '90 și a dezvăluit că prima oară când a luat contact cu substanțele menite să îi îmbunătățească artificial performanțele s-a întâmplat la vârsta de 21 de ani.
"Am luat hormoni de creștere pentru prima dată în 1996. Dar prima dată când m-am dopat aș spune că a fost la 21 de ani, în primul meu sezon ca profesionist. Am luat cortizon în acel an. EPO a adus un alt nivel în dopaj, a venit mai târziu", a mărturisit Armstrong.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Lance Armstrong continuă să susțină că nu avea variantă

Deși în jurul lui s-a creat o adevărată filieră și există o serie de dovezi care indică faptul că la majoritatea controalelor Lance era informat dinainte, astfel încât să poată să "trișeze" fără a avea teama unor repercusiuni, Armstrong continuă să susțină că nu a avut alternativă. În condițiile în care dopajul era o practică foarte răspândită, americanul nu consideră că a fost incorect, aducând un argument care poate sta în picioare doar până la un anumit punct: dacă a fost cel mai bun printre dopați, ar fi fost cel mai bun și dacă toți erau "curați".
"Nu vreau să fie o scuză, dar toată lumea a făcut-o și aș fi câștigat în același ritm și dacă eram curat", mai spune Lance.
În 2012, după o anchetă USADA, care a demonstrat că fostul câștigător al Turului Franței s-a dopat sistematic, UCI i-a anulat lui Armstrong tot palmaresul, începând cu 1 august 1998 și l-a suspendat pe viață. Americanul nu a contestat atunci decizia.
1000 de pagini a strâns USADA în dosarul care conține probe evidente și mărturii depuse de foștii coechipieri ai rutierului, care dovedesc că acesta crease un sistem complex de dopaj, începând de la US Postal.
După ultimele dezvăluiri, lui Lance Armstrong ar trebui să i se șteargă întregul palmares, inclusiv titlul de campion mondial obținut total neașteptat, în 1993. Acela a fost de altfel și anul primei sale victorii de etapă în Turul Franței, care de asemenea i-a rămas în CV.
https://i.eurosport.com/2020/05/03/2814044.jpg

Chris Froome l-a pus la zid pe Lance Armstrong

Din fericire, ciclismul a fost un sport care, deși măcinat din interior de scandalurile de dopaj, a avut forța să revină la viață. În prezent mulți consideră că această disciplină e una dintre cele mai curate, pentru simplul fapt că s-au luat o serie de măsuri menite să îi descurajeze pe trișori.
"De atunci, multe lucruri s-au schimbat, a fost introdus pașaportul biologic, iar controalele sunt mult mai dese acum. Trebuie să înregistrăm practic fiecare zi din viața noastră, astfel încât să putem fi testați oricând. Consider că ciclismul este din nou un loc grozav în zilele noastre", a explicat Chris Froome de curând.
"Era Armstrong", așa cum e numită perioada din a doua jumătate a anilor '90 - prima jumătate a anilor '2000, a adus deservicii uluitoare ciclismului, mulți considerând că acest sport a rămas încă unul extrem de tenebros. Nimic mai fals, garantează Froome, care a explicat și de ce rutierii de general obțin în prezent performanțe similare cu cele la care aveau acces cicliștii care umblau cu "punguțe magice".
"Încă trebuie să ne justificăm. Au trecut 15 ani de la perioada aceea și încă vorbim despre ea, cu siguranță că a făcut mult rău din punct de vedere al imaginii. Dar lucrurile s-au schimbat în bine, avem un sport curat, nu cred că aș fi putut câștiga 4 Tururi ale Franței dacă era altfel. Cei mai mulți din pluton foloseau anumite stimulente pentru a merge mai bine. Ciclismul e în acest moment de 100 de ori mai curat, dar totuși noi reușim să mergem mai rapid pe cățărări decât o făceau ei. Cum se explică asta? Am evoluat enorm în termeni de tehnologie, avem acces la alte materiale de concurs, am câștigat enorm în ceea ce privește nutriția. Ca atleți, suntem per total mult mai buni, mai compleți decât erau cei din acea perioadă. Nu avem însă posibilitatea să ne recuperăm atât de repede de la o zi la alta. Ei foloseau ce foloseau pentru a-și manipula sângele, astfel încât să nu fie obosiți, să se recupereze în timp record. Acum, după o zi teribil de grea în munți, se vede în pluton că e o schimbare a trenei, a prospețimii pentru următoarele două-trei zile. Toți simțim nevoia să ne recuperăm, să o luăm mai ușor", a concluzionat Froome.
Froome a fost și el bănuit că s-a dopat, Sky fiind arătată cu degetul de mai multe ori din acest punct de vederer. Rutierul britanic chiar a fost investigat de UCI, dar Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat în cele din urmă că l-a exonerat pe britanic, decizând să închidă procedura legată de controlul antidoping anormal efectuat de rutierul britanic în septembrie 2017, cu ocazia Turului Spaniei. Lui Froome i s-a găsit la un control anti-doping un nivel ridicat de salbutamol, dar concluzia finală a fost că "eşantionului domnului Froome nu constituie un rezultat analitic anormal".
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02