Prima victorie a unui francez într-un sprint în Le Tour din 2006 încoace a fost umbrită de două incidente petrecute în ultimii doi kilometri, al doilea având loc chiar în sprintul final. Mark Cavendish a părut să fie împins în barierele de protecție de Sagan, fapt ce a dus la căzătura urâtă a britanicului în care au fost mai apoi implicați alți doi cicliști.
Schimbându-și trasa pentru a „prinde” roata lui Arnaud Demare, Sagan i-a obstrucționat culoarul lui Cavendish și mai apoi a părut să încerce să blocheze cu cotul micul spațiu dintre el și barierele de protecție. Sprintând cu mult peste 50km/h, rutierul de la echipa Dimension Data a căzut la pământ după ce a făcut contact cu barierele, luându-i pe John Degenkolb și Ben Swift – aflați în spate – cu el.
Demare avea să treacă primul linia de sosire în tricoul de campion național al Franței, bucurând asistența din orașul Vittel în care s-a terminat etapa după plecarea din Luxemburg. Concentrarea s-a mutat însă imediat asupra accidentului din spate. Organizatorii l-au declasat inițial pe Sagan, penalizându-l cu 30 de secunde și 80 de puncte în clasamentul tricoului verde, însă mai apoi decizia descalificării definitive a acestuia a fost luată.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
„Am decis să-l descalificăm pe Peter Sagan din Turul Franței 2017 după un sprint tumultuos aici la Vittel. El a pus în pericol mai mulți rutieri, pe Mark Cavendish și pe alții care au fost implicați în accident în ultimii metri ai sprintului,” a anunțat un oficial al juriului.
„Am aplicat articolul 12.104, sprinturi neregulare, în cazul cărora comisarii au puterea de a aplica decizia de a descalifica un rutier și de a aplica o amendă.”
După ce s-a ridicat cu ajutorul unei echipe medicale, Cavendish a încheiat etapa pe bicicletă, însă turul său e posibil să se fi terminat în urma căzăturii. Primele analize au indicat că acesta nu a suferit nicio fractură deși accidentul a fost unul extrem de serios. Britanicul a declarat curând după etapă că se înțelege bine cu Sagan, însă a rămas sceptic cu privire la cotul aplicat de slovac în duelul dintre cei doi.
Sagan și-a oferit scuzele în fața lui Cavendish și în ciuda părerilor împărțite, majoritatea celor din pluton și din stafful echipelor au avut impresia că actualul campion mondial a greșit. Slovacul s-a apărat spunând că nu l-ar fi văzut pe britanic și că timpul de reacție a fost prea scurt.
Descalificarea lui Sagan a aruncat în aer lupta pentru tricoul verde – câștigat din 2012 până în 2016 de slovac și acum preluat de Demare – și a lăsat un gust amar la capătul unei etape în care o evadare solitară a lui Guillaume Van Keirsbulck a fost singura care a animat plutonul.
Nimeni nu i s-a alăturat în atac în primii metri ai traseului de 207.5km de la Mondorf-les-Bains la Vittel, acesta adjudecându-și punctul oferit la singura cățărare repertoriată a zilei. Belgianul a trecut primul și la sprintul intermediar, în timp ce în urma lui, Demare și Sagan i-au condus pe Andre Greipel, Marcel Kittel și alți sprinteri.
Acțiunea lui Van Keirsbulck s-a încheiat cu sub 20km rămași din etapă, iar un accident petrecut în ultimii 2km i-a implicat printre alții pe purtătorul tricoului galben, Geraint Thomas. Din fericire, nimeni nu s-a accidentat, iar toți cicliștii din grupul cu pricina au primit timpul învingătorului grație regulii incidentelor din ultimii 3km.
Victoria lui Demare a fost una așteptată de ani buni de întreaga suflare franceză, în urma sa Alexander Kristoff, Greipel și Nacer Bouhanni clasându-se pe primele 4 poziții după descalificarea lui Sagan.
Etapa a 5-a a Turului va anima lupta pentru clasamentul general. 160.5km cu final în urcare îi așteaptă pe cicliști miercuri. Un sprint intermediar și cățărarea de categorie 3 de la Cote d’Esmoulieres precede urcarea finală, de categorie 1 spre La Planche des Belles Filles – 5.9km cu o pantă medie de 8.5%. Secțiunea finală este una extrem de intensă, panta maximă fiind de 20% și promițând artificii între Chris Froome, Richie Porte, Alberto Contador și restul favoriților la victoria finală.
Clasamentul etapei:
1. Arnaud Demare (Fra) 4:53:54; 2. Alexander Kristoff (Nor); 3. André Greipel (Ger); 4. Nacer Bouhanni (Fra); 5. Adrien Petit (Fra); 6. Jurgen Roelandts (Bel); 7. Michael Matthews (Aus); 8. Manuele Mori (Ita); 9. Tiesj Benoot (Bel); 10. Zdenek Stybar (Cze).
Clasamentul general:
1. Geraint Thomas (GBr) 14:54:25; 2. Christopher Froome (GBr) 0:00:12; 3. Michael Matthews (Aus) 0:00:12; 4. Edvald Boasson Hagen (Nor) 0:00:16; 5. Pierre Latour (Fra) 0:00:25; 6. Philippe Gilbert (Bel) 0:00:30; 7. Michal Kwiatkowski (Pol) 0:00:32; 8. Tim Wellens (Bel) 0:00:32; 9. Arnaud Demare (Fra) 0:00:33; 10. Nikias Arndt (Ger) 0:00:34.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02