Cu pași repezi ne îndreptăm către finalul clasicelor pe pavate, însă nu putem să ne luăm la revedere decât prin „regina” curselor de o zi – așa cum o numesc unii. Paris-Roubaix sau „Infernul Nordului” (așa cum i se mai zice) a devenit în timp cea mai grea cursă de o zi din calendarul ciclist. Și nu sunt doar vorbe, chiar cicliștii o caracterizează în așa fel.
Prima ediția a avut loc în 1896 și la început făcea încălzirea pentru o altă clasică, mult mai lungă și dură, Bordeaux-Paris. În timp, lucrurile s-au schimbat și Paris-Roubaix a devenit cea mai râvnită competiție. Nu este doar un Monument, ci o formă de artă a ciclismului romantic. Tot traseul prin câmpurile arate din nordul Franței se datorează asociației „Amicii Paris-Roubaix”, cei care întrețin an de an starea pavatelor peste care trec cicliștii.
Și dacă tot am amintit de parcursul din 2019, adică a 117-a ediție, organizatorii propun în acest sezon nu mai puțin de 29 de sectoare de pavate ce totalizează 54,5 kilometri. Distanța totală însă între localitățile Compiegne și Roubaix este de 257 de kilometri, finalul fiind pe celebrul velodrom din oraș.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM O ORĂ
Înainte de a trece în revistă sectoarele decisive pentru victoria finală, trebuie să amintim faptul că sectorul 28, de la Briastre la Viesly, îi va purta numele belgianului Michael Goolaerts, cel care a decedat în urmă cu un an din cauza unui stop cardiac. De asemenea, Christian Prudhomme și reprezentanții ASO au decis retragerea numărului 84, purtat în 2018 de regretatul ciclist din Belgia.
În ceea ce privește acțiunea din cursă, trierea serioasă a grupului principal se va face odată ce ajung la Tranșeul Arrenberg, unde în mod normal ritmul cursei va ajunge la un nivel foarte ridicat. Mai rămân până la final ceva mai mult de 95 de kilometri, dar atacurile între favoriți pot porni începând cu sectorul 17, de la Hornaing la Wandignies, lung de 3,7 kilometri și catalogat la patru stele, ceea ce înseamnă că starea pavatelor este foarte degradată. Apoi vor urma alte cinci sectoare lungi, de peste 1,5 kilometri până se ajunge pe Mons-en-Pavele, sector de cinci stele și lung de trei kilometri. Cine are probleme mecanice aici, poate pierde contactul definitiv cu cei din frunte. Poziționarea va conta extrem de mult.
În fine, mai rămân spre final alte două sectoare decisive – Camphin-en-Pavele (1,8 km), urmat imediat de un alt sector de cinci stele, Carrefour de l’Arbre (2,1 km). Anul trecut, Peter Sagan a atacat pe o zonă de plat cu 54 de kilometri până la final, reușind să-l prindă pe elvețianul Silvan Dillier (aflat în evadarea zilei), iar pe velodromul din Roubaix l-a depășit fără probleme la sprint, câștigând al doilea Monument al carierei.
Dacă tot am amintit de scenariul decisiv din 2018, să aruncăm o privire asupra listei favoriților din 2019. Cu numărul 1 va pleca Sagan, dar slovacul se află într-o perioadă mai puțin bună a carierei sale, neavând rezultate satisfăcătoare în această primăvară. Fostul campion mondial se va duce și în clasicele din Ardeni, dar cu siguranță își dorește să-și păstreze trofeul din Monumentul francez.
Unul din rivalii lui Sagan va fi Greg Van Avermaet. Fost câștigător al cursei în 2017, Greg își va încerca norocul și în 2019, dar are parte de o echipă destul de modestă alături de el. Pentru Van Avermaet un nou succes în Paris-Roubaix ar însemna o salvare a sezonului 2019.
Decenuninck Quick-Step va miza pe doi lideri. Philippe Gilbert are în palmares trei din cele cinci Monumente existente în ciclism, iar printre cele care îi lipsesc se numără și Paris-Roubaix. O nouă șansă pentru Gilbert vine duminică, dar nici el nu are un sezon grozav. În cazul în care nu va reuși, există varianta Zdenek Stybar, cehul care era văzut principalul favorit în De Ronde. De urmărit de la Decenuninck va fi și Kasper Asgreen, danezul care a impresionat în Turul Flandrei, unde a terminat pe locul secund.
Jumbo-Visma îl propune pe Wout Van Aert, vicecampionul mondial de la cyclo-cross terminându-și sezonul de clasice duminică, în Roubaix. De văzut cum va reuși să își gestioneze forțele, cert este însă că va trebui să rămână în grup cu favoriții și să găsească momentul oportun pentru atac. La fel se va întâmpla cu un alt belgian, Oliver Naesen, liderul lui Ag2r. Trek-Segafredo îl aduce pe John Degenkolb, germanul și el fost câștigător în 2015, în timp ce EF Education First îl are la start pe Sep Vanmarcke, dar nu și pe Alberto Bettiol, învingătorul din De Ronde.
Alți cicliști cu șanse reale la un podium sau victorie sunt Luke Rowe (Team Sky), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Arnaud Demare (FDJ), Alexander Kristoff (Katusha-Alepcin), Magnus Cort (Astana), Edvald Boasson Hagen (Dimension-Data) sau Jurgen Roelandts (Movistar).
Ediția din 2019 a Paris-Roubaix poate fi umărită în direct și integral pe Eurosport 1 & 1HD duminică, 14 aprilie, de la ora 12:00, în comentariul lui Manolo Terzian și Andrei Comșa.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 20 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29