În urma lui Jungels, Nairo Quintana a terminat etapa pe locul secund, câștigând astfel șase secunde de bonificație în fața liderului clasamentului general, Tom Dumoulin. Olandezul are acum un avans de 2 minute și 41 de secunde în fața columbianului, iar turul intră într-o săptămână finală de foc odată cu etapa „regină” de marți.
Ziua de duminică a început cu o secțiune lungă relativ plată. Cinci cicliști au evadat în prima parte a etapei, însă avansul lor nu a depășit niciodată 30 de secunde, ritmul impus de pluton fiind unul extrem de rapid. După ce grupul a fost finalmente ajuns din urmă, un altul s-a format în frunte – o a doua evadare a zilei în care s-a aflat și Fernando Gaviria. Acesta a câștigat sprintul intermediar dinaintea cățărărilor zilei pentru a-și mări avansul în clasamentul pe puncte.
Jacques Janse Van Rensburg a trecut primul peste Miragolo San Salvatore, cățărare de categoria a 2-a, urmând ca grupul fruntaș să rămână la conducere și pe coborârea dinaintea urcării pe Selvino. Acolo a avut loc un moment tensionant, când Nairo Quintana a căzut într-unul dintre virajele ascuțite ale drumului. Columbianul a revenit pe bicicletă fără probleme, iar echipa Sunweb a slăbit ritmul pentru a-l ajuta să prindă plutonul din nou.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Pierre Rolland a obținut maximum de puncte pe cățărarea de categoria a 3-a, grupul favoriților trecând prin vârf la 37 de secunde în urmă. Avansul a început apoi să se micșoreze, iar Tanel Kangert a fost ghinionistul care a lovit un indicator nesemnalizat de pe mijlocul drumului cu 10 km rămași din etapă. Rutierul Astana a abandonat și echipa a anunțat ulterior că sezonul său s-a încheiat după ce acesta și-a fracturat cotul.
Intrând în cetatea veche din orașul Bergamo, Rolland a atacat în timp ce grupul din care făcea parte a fost ajuns de favoriți. Jungels a plecat în urmărirea sa, iar în curând liderii clasamentului general au format un grup restrâns care avea să-și dispute victoria la sprint. Luxemburghezul a fost cel mai rapid, iar Quintana a surprins trecând linia de sosire al doilea, în fața lui Thibaut Pinot. Cei doi au câștigat astfel câteva secunde de bonificație în detrimentul liderului Dumoulin, însă avansul olandezului a rămas semnificativ.
Odată cu victoria, Jungels și-a mărit avansul din clasamentul tinerilor. Adam Yates îl urmează la 2 minute și 25 de secunde, iar Davide Formolo este al treilea la aproape 3 minute distanță.
Totul se poate schimba însă în ultima săptămână. Etapa „regină” a turului urmează marți, când trei cățărări impozante se vor afla pe traseul de 222 km de la Rovetta până la Bormio. Cicliștii vor urca pe Passo Del Mortirolo înainte de a trece de două ori peste Stelvio – o dată pe partea italiană și o dată pe partea elvețiană.
Prima urcare, dinspre Bormio, are 21.7 km lungime și o pantă medie de 7.1%, înclinația fiind constantă. Cei 2758 metri altitudine la care cicliștii vor ajunge reprezintă punctul cel mai înalt al turului, ca apoi faimoasele ace de păr Trafoi să-i ducă spre un sprint intermediar înainte de a ultima cățărare a zilei. Etapa trece prin Elveția, de unde rutierii vor urca 13.4 km pe Umbrialpass, cu o pantă medie de 8.4%.
Ziua se încheie însă cu o coborâre de 20 de km. Acest prim test va fi probabil și cel mai important pentru liderul Dumoulin, care se poate aștepta de data asta chiar să fie „atacat din toate părțile.”
Top 10 etapă: 1. Bob Jungels (Lux) 4:16:51; 2. Nairo Quintana (Col); 3. Thibaut Pinot (Fra); 4. Adam Yates (GBr); 5. Domenico Pozzovivo (Ita); 6. Patrick Konrad (Aut); 7. Vincenzo Nibali (Ita); 8. Tom Dumoulin (Ned); 9. Ilnur Zakarin (Rus); 10. Bauke Mollema (Ned).
Top 10 general: 1. Tom Dumoulin (Ned) 63:48:08; 2. Nairo Quintana (Col) 0:02:41; 3. Thibaut Pinot (Fra) 0:03:21; 4. Vincenzo Nibali (Ita) 0:03:40; 5. Ilnur Zakarin (Rus) 0:04:24; 6. Bauke Mollema (Ned) 0:04:32; 7. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:04:59; 8. Bob Jungels (Lux) 0:05:18; 9. Andrey Amador (CRc) 0:06:01; 10. Steven Kruijswijk (Ned) 0:07:03.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02