Tadej Pogacar s-a transformat într-un adevărat "canibal" al ciclismului. Dacă toți considerau că vremurile în care Eddy Merckx câștiga pe orice traseu sunt apuse, ca urmare a faptului că rutierii sunt mult mai specializați, slovenul de 23 de ani ne arată contrariul.
Dincolo de victoria din Strade Bianche și de clasările în top 5 în Milano-Sanremo și Turu Flandrei, liderul UAE a dat reprezentație în prima săptămână din Le Tour. A sosit pe 3 la contratimp, în prima etapă, a fost senzațional pe pavate, în runda a 5-a, apoi a câștigat două etape la rând, nelăsând evadarea să iasă câștigătoare - cum era de așteptat - în etapa cu final pe Super Planche des Belles Filles.
Dar totul a căpătat o dimensiune aproape amuzantă ieri, când Pogacar s-a luptat pentru victorie cu Van Aert și "Bling" Matthews, într-o rundă în care puncheurii păreau mari favoriți. O astfel de atitudine a lui Pogacar e aproape de neînțeles pentru Bradley Wiggins, care vine dintr-o epocă a ciclismului în care el, Froome, Contador sau Nibali aveau un singur obiectiv în marile tururi: victoria finală.
Tour de l'Ain
Jake Stewart s-a impus la sprint în prima etapă din Tour de l'Ain
ACUM 4 ORE
"Nu mai sunt cadouri în ciclismul de azi. A fost o eră când tricoul galben nu era atât de interesat de victoriile de etapă, nu îl vedeai pe liderul de la general să sprinteze pentru victorie într-o astfel de etapă. Dar ciclismul s-a schimbat, iar acum e vorba de mult egoism, vrei să câștigi tot. Eu sunt puțin încremenit în trecut, când l-am văzut iar pe Tadej luptând pentru victorie mi-am zis "argh". Dar ciclismul e altfel acum față de când eram eu în pluton", a spus Wiggins pentru Eurosport.

Wiggins: "Dacă Pogacar se comportă așa, oamenii vor dori să îl vadă învins"

Atitudinea lui Pogacar a început să deranjeze tot mai mult în pluton. Deocamdată slovenul este încă destul de simpatizat de colegii de la alte echipe - dovadă ajutorul nesperat primit de la Bettiol, în runda pe pavate, când italianul a lucrat împotriva intereselor propriei echipe -, dar lucrurile se pot schimba.
Un ciclist care se bate rundă de rundă pentru victorie (excepție etapele de plat) nu are cum să fie un răsfățat al plutonului, deși în prezent cei mai mulți încă îl stimează pentru stilul său super-ofensiv. Mai mult, există pericolul ca fanii să se sature de o astfel de dominație și să își dorească să îl vadă pe sloven învins.
"Dacă se comportă așa an după an, oamenii vor dori inevitabil să îl vadă învins pe Pogacar. Își va atrage multă antipatie. Aceasta e singura mea grijă în ceea ce îl privește. E o reacție naturală a tuturor în fața cuiva care e atât de dominant, care vrea să învingă de fiecare dată", a mai spus "Sir" Bradley Wiggins.
Astăzi, etapa a 9-a din Turul Franței propune o primă rundă în Alpi. Avem 3 cățărări (una de categoria a 2-a și două de categoria 1) în a doua jumătate a cursei, ceea ce ar trebui să "deschidă ușa" pentru cățărători puternici, fără șanse la general. Să ne așteptăm ca rutieri precum Lennard Kamna, Dylan Teuns, Michael Woods, Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Ion Izagirre, Ruben Guerreiro, Valentin Madouas, Michael Storer, Bauke Mollema sau Felix Grosschartner să vrea să facă parte din evadere, care, în opinia specialiștilor, e favorită azi. Asta, bineînțeles, dacă Pogacar nu va dori o a treia victorie de etapă și își va pune coechipierii de la UAE la treabă.
Turul Spaniei
Vuelta 2022 se anunță o cursă formidabilă, chiar și în absența celor "3 mari rutieri de general"
ACUM 11 ORE
Ciclism
Spectacolul din La Vuelta revine pe Eurosport, în perioada 19 august - 11 septembrie
ACUM 12 ORE