Un rutier de general cu un potențial mare, Brajkovic nu a reușit să se ridice niciodată la așteptările specialiștilor. Un loc 9 în Turul Franței a fost cea mai bună performanță a slovenului care în 2010 câștiga Dauphine.
Cariera sa a fost influențată decisiv de Lance Armstrong, talentul lui Brajkovic fiind remarcat imediat de oficialii de la Discovery Channel. Într-o perioadă în care texanul a fost din nou supsu oprobriului, după lansarea unui nou documentar, Brajkovic a vorbit la superlativ de rutierul care câștigase 7 Tururi ale Franței înainte de a recunoaște că s-a dopat și a-i fi șterse toate performanțele.
"Multora nu o să le placă răspunsul pentru că știu doar ce le-a servit media despre Lance. Unii au fost răniți rău de el și au tot dreptul să fie furioși pe Armstrong. Poate că nu îl vor ierta niciodată pentru ce a făcut, dar experiența mea cu el a fost bună. A fost singurul lider de echipă din cariera mea căruia îi păsa în mod real de ceilalți, avea grijă de ei. Am rulat alături de mari cicliști, dar niciunul nu se apropie de Lance când vine vorba de asumarea rolului de lider și de comportamentul avut față de coechipieri, de grija purtată pentru aceștia. Cu mine mereu a fost extrem de atent și s-a interesat de starea mea fizică și psihică. Nu am fost cei mai buni prieteni, dar mi-a arătat că îi pasă. În egală măsură, când am făcut câte o prostie, mi-a spus-o verde în față. Nu a fost în niciun moment ipocrit, mereu a spus ce gândește, onest, sincer", a spus Brajkovic pentru Ciclismo Internacional.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
https://i.eurosport.com/2019/10/12/2694848.jpg

Brajkovic, despre propriul caz de dopaj

Interesant e că Brajkovic nu a avut niciodată probleme cu dopingul în prima parte a carierei, deși a evoluat la formații cu probleme în acea perioadă: Discovery Channel, Astana sau Radio Shack.
Abia în 2018, când a ajuns la Adria Mobil, o formație continentală, slovenul a fost depistat pozitiv și suspendat un an. Întrebat cu subiect și predicat dacă s-a dopat, campionul național al Sloveniei la contratimp din 2009 și 2011 a evitat să dea un răspuns ferm.
"Aceasta e o întrebare la care nu o să răspund. Nu pentru că nu aș fi făcut-o, dar nu văd nimic productiv în a dezgropa anumite lucruri. Știți că am fost depistat pozitiv. Dacă am știut sau nu...nu mai contează acum. Am fost suspendat, deci iată răspunsul. Dar nu o să răspund clar, e o întrebare incomodă. E ca și cum te-aș întreba eu dacă ți-ai înșelat soția, dacă ai omis vreodată să plătești taxe sau dacă ți-ai mințit șeful. Sunt astea întrebări confortabile?", a mai spus Brajkovic.
În ultimul deceniu, oficialii din ciclism au dus o muncă titanică pentru a transforma acest sport într-unul mai curat și a schimba percepția fanilor. Chiar și așa, Brajkovic nu poate spune cu certitudine că în acest moment sportul în care evoluează e cu mult mai cinstit decând în epoca "Armstrong".
"Nimic nu e sigur, iar ce cred eu nu contează. Să luăm cafeina, de exemplu. E doping? Nu. Dar știm că în cazul unora are efecte foarte bune, ajută. Ce face o substanță să fie considerată din familia "dopingului"? Faptul că îți îmbunătățește artificial performanțele, că e imoral să o iei și că îți afectează sănătatea. Cafeina se încadrează la toate aceste capitole. În doze mari, poate fi letală, nu e moral să o iei atâta vreme cât știi că pe tine te ajută, dar pe colegul tău de echipă nu. Sau paracetamolul. Dacă iei 4 g/zi, poate fi letal. Și totuși e folosit la scară largă în lumea sportului", a mai spus Brajkovic.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02