Recordmanul orei trăiește în Belgia, la nivelul mării, dar a fost capabil să beneficieze de o pregătire simulată la înălțime. Concret, organisumul său s-a obișnuit să se odihnească noaptea în condiții de altitudine ridicată, unde nivelul scăzut de oxigen determină corpul să producă mai multe celule roșii.
Într-un interviu acordat Sporza, Campenaerts a recunoscut că a reușit să ajungă la beneficii similare utilizării EPO, prin metode permise. "Cortul de altitudine", cunoscut și drept "cameră hyperbarică" e permis de WADA, dar interzis în unele țări, precum Italia și Norvegia. În trecutul recent, mai mulți sportivi celebri au apelat la această variantă, printre care și Djokovic, dar Campenaerts pare să fi dus experimentul la un cu totul alt nivel.

Campenaerts și riscurile la care se expune

Ciclism
Tragedie în lumea ciclismului! Davide Rebellin a decedat în urma unui accident teribil de circulație
ACUM 10 ORE
Dacă aceste "corturi" sunt folosite de unii rutieri pentru a simula dormitul la 2000 de metri altitudine, ciclistul belgian și-a setat altitudinea la o valoare incredibilă: 4700 de metri.
"E o înălțime foarte ridicată. Din punct de vedere medical, la orice altitudine peste 4700 de metri, ai putea muri, corpul începe să îți cedeze. Dar la 4700 de medri, corpul îți produce mult mai multe celule roșii și are suficientă energie să o facă. După aceste săptămâni, mă simt foarte puternic. Am înțeles că așa s-ar simți și rutierii care aplează la EPO. Vreau să încep antrenamentele puternice cu un nivel nemaiîntâlnit al hematocritelor", a dezvăluit Campenaerts.
Corturile hyperbarice au fost în ultimul deceniu și jumătate un subiect extrem de controversat în lumea sportului. În 2006, WADA a recunoscut că acestea "contravin, probabil, spiritului sportului", dar nu s-a luat o decizie oficială pentru interzicerea lor.
Thomas De Gendt, maestrul evadărilor în plutonul profesionist, a folosit și el această metodă pentru a-și duce nivelul de celule roșii cât mai sus și a fost aspru criticat. În apărarea sa a venit numărul unu de la Lotto Soudal, Marc Sergeant. "Unde tragem linie? Sunt home trainerele ok? Poți să te antrenezi pe ele și rivalii tăi din curse să spună că nu e etic. Mie mi se par chestii similare, nu văd nicio problemă în folosirea camerelor hyperbarice", a spus Sergeant.
Ciclism
Jasper Philipsen, victorie în Saitama Criterium. Valverde și Nibali s-au retras
06/11/2022 LA 12:49
Ciclism
Sonny Colbrelli și-a anunțat retragerea din ciclism: "Trebuie să renunț la visul meu de o viață"
30/10/2022 LA 11:30