Ciclism

Campenaerts doarme de 3 săptămâni într-un cort hyperbaric setat la 4700 de metri altitudine

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Victor Campenaerts e unul dintre cei mai buni cicliști de contratimp din lume

Credit imagine: Getty Images

DeCristian Mihala
11/06/2020 la 16:15

Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) a dezvăluit că a apelat în ultima perioadă la un tratament revoluționar. Ciclistul belgian de 28 de ani obișnuiește să doarmă de trei săptămâni într-un "cort hyperbaric", care simulează condițiile de înaltă altitudine.

Recordmanul orei trăiește în Belgia, la nivelul mării, dar a fost capabil să beneficieze de o pregătire simulată la înălțime. Concret, organisumul său s-a obișnuit să se odihnească noaptea în condiții de altitudine ridicată, unde nivelul scăzut de oxigen determină corpul să producă mai multe celule roșii.

Într-un interviu acordat Sporza, Campenaerts a recunoscut că a reușit să ajungă la beneficii similare utilizării EPO, prin metode permise. "Cortul de altitudine", cunoscut și drept "cameră hyperbarică" e permis de WADA, dar interzis în unele țări, precum Italia și Norvegia. În trecutul recent, mai mulți sportivi celebri au apelat la această variantă, printre care și Djokovic, dar Campenaerts pare să fi dus experimentul la un cu totul alt nivel.

Ciclism

Fantastic: Mathieu van der Poel ar putea veni în Turul Sibiului

IERI LA 10:14

Campenaerts și riscurile la care se expune

Dacă aceste "corturi" sunt folosite de unii rutieri pentru a simula dormitul la 2000 de metri altitudine, ciclistul belgian și-a setat altitudinea la o valoare incredibilă: 4700 de metri.

"E o înălțime foarte ridicată. Din punct de vedere medical, la orice altitudine peste 4700 de metri, ai putea muri, corpul începe să îți cedeze. Dar la 4700 de medri, corpul îți produce mult mai multe celule roșii și are suficientă energie să o facă. După aceste săptămâni, mă simt foarte puternic. Am înțeles că așa s-ar simți și rutierii care aplează la EPO. Vreau să încep antrenamentele puternice cu un nivel nemaiîntâlnit al hematocritelor", a dezvăluit Campenaerts.

Corturile hyperbarice au fost în ultimul deceniu și jumătate un subiect extrem de controversat în lumea sportului. În 2006, WADA a recunoscut că acestea "contravin, probabil, spiritului sportului", dar nu s-a luat o decizie oficială pentru interzicerea lor.

Thomas De Gendt, maestrul evadărilor în plutonul profesionist, a folosit și el această metodă pentru a-și duce nivelul de celule roșii cât mai sus și a fost aspru criticat. În apărarea sa a venit numărul unu de la Lotto Soudal, Marc Sergeant. "Unde tragem linie? Sunt home trainerele ok? Poți să te antrenezi pe ele și rivalii tăi din curse să spună că nu e etic. Mie mi se par chestii similare, nu văd nicio problemă în folosirea camerelor hyperbarice", a spus Sergeant.

Tour de France

Bernal a spus cum stau, de fapt, lucrurile între el și Froome în cadrul echipei Ineos

IERI LA 15:25
Ciclism

Julien Bernard a câștigat etapa a doua din Turul Franței virtual

05/07/2020 LA 17:07
Subiecte asemănătoare
Ciclism
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol