Istoricul acestei probe a început în anul 1994, atunci când primul învingător a fost chiar un britanic, Chris Boardman, iar în istorie au fost doar doi cicliști care și-au trecut în palmares medalia de aur de patru ori: Fabian Cancellara și Tony Martin.
În 2018 la Innsbruck a câștigat australianul Rohan Dennis, cel care i-a devansat pe Tom Dumoulin și Victor Campenaerts. Ediția din Yorkshire propune un traseu vălurit, în lungime de 54 de kilometri între localitățile Northhallerton și Harrogate. Cu o primă porțiune pe plat, urmează apoi dificultățile pentru rutieri, cele două puncte intermediare de cronometraj fiind plasate în zone în ușoară urcare. De asemenea, vor fi și două dealuri, primul de 1,1 km cu pantă de 5% și al doilea de 700 de metri cu o pantă de 5%. Finalul, la fel de complicat, aduce o urcare ușoară cu multe viraje în Harrogate.
Se anunță mult spectacol în această „probă a adevărului”, așa cum i se mai spune în limbajul uzual din ciclism. Unul dintre favoriți la victorie este Primoz Roglic. Câștigătorul recent al Turului Spaniei vine în Marea Britanie pentru a-și încununa un sezon aproape perfect în care a fost pe podiumul a două din cele trei Mari Tururi. Cu două excepții, Roglic s-a impus de fiecare dată în probele de contratimp la care a luat parte și acum la Harrogate are o șansă mare de a deveni campion mondial în premieră în această probă. Cel mai bun rezultat al său a fost locul doi din 2017, atunci când l-a devansat Tom Dumoulin la Bergen, în Norvegia.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33
Unul dintre rivalii lui Roglic va fi, cu siguranță, Dennis. Australianul își dorește să își păstreze titlul mondial cucerit la Innsbruck în 2018, dar forma sa sportivă nu a fost la un nivel ridicat în acest sezon. Rohan a abandonat Turul Franței în etapa a 12-a și de atunci nu a mai participat în vreo cursă, iar viitorul său la Bahrain este incert. De altfel, el va pedala pe o bicicletă diferită de cea a echipei sale, preferând să rulezee pe un echipement diferit al federației australiene. Comportamentul său a lăsat de dorit, dar motivația și valoarea sa îl pot propulsa către apărarea medaliei de aur. Concurența va fi însă mare.
Un alt nume de luat în seamă este cel al tânărului Remco Evenepoel. Campionul mondial en-titre de la juniori nu mai participă la U-23 și vine direct la seniori, unde are ambiții chiar să fie pe primul loc pe podium. Cu siguranță cea mai mare performanță în această probă pentru Remco reprezintă succesul din august de la Campionatul European din Alkmaar, unde a avut o prestație impecabilă, terminând pe primul loc la final.
De urmărit miercuri va fi și Victor Campenaerts, belgianul de la Lotto-Soudal, fost campion european și un specialist al acestei probe. Rutierul în vârstă de 27 de ani s-a impus într-un singur contratimp în acest sezon, în martie în Tirreno-Adriatico. A mai bifat prezența pe podium în Giro în proba finală de la Verona, dar și la San Marino, unde a fost devansat chiar de Roglic. Nu în ultimul rând, Campenaerts este deținătorul actual al recordului orei.
Alți cicliști care ar putea emite pretenții la podium sau top cinci sunt Kasper Asgreen, Patrick Bevin, Filippo Ganna, Tony Martin, Stefan Kung sau Jonathan Castroviejo.
Cursa de contratimp individual a elitei masculine poate fi urmărită în direct pe Eurosport 1 miercuri de la ora 15:00.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29