Câștigătorul Turului Spaniei din acest an ar putea rămâne fără titlu și ar putea fi suspendat după ce o investigație comună a The Guardian și Le Monde a relevat că un test anti-doping făcut după etapa a 18-a a competiției a avut un rezultat anormal.
Lui Chris Froome i-a fost găsit un nivel dublu față de cel admis de salbutamol, o substanță folosită pentru tratarea astmului. Conform directivelor Agenției Mondiale Anti-Doping, nivelul maxim admis de salbutamol este de 1,000 de nanograme pe mililitru, în timp ce lui Froome i s-a găsit în sistem un nivel de 2,000 de nanograme pe mililitru.
Reputația lui Froome și a întregii echipe Sky este acum sub semnul întrebării, însă reprezentanți ai lor susțin că rezultatele testului vor fi contestate, iar Uniunea Ciclistă Internațională a cerut explicații suplimentare din partea acestora.
Tour de France
Turul Franței 2023 va începe de la Bilbao! Va fi a 2-a oară când Țara Bascilor va găzdui startul
IERI LA 15:18
„Faptul că sunt astmatic este bine știut și cunosc foarte bine regulamentul,” a spus Froome într-un comunicat. „Folosesc un inhalator pentru a-mi gestiona simptomele (mereu în limitele permise) și știu că am fost testat în fiecare zi în care am purtat tricoul de lider. Condiția mea s-a agravat în timpul Vuelta, astfel încât am urmat sfatul medicului și am mărit dozajul de salbutamol. Ca întotdeauna, am avut cea mai mare grijă să nu depășesc limitele permise.”
„Îmi iau poziția de lider în cadrul sportului foarte în serios. UCI este în tot dreptul să examineze rezultatele testului și, împreună cu echipa, voi oferi orice informații cere.”
Froome și echipa Sky au fost înștiințați de iregularitate pe 20 septembrie, în timpul Campionatelor Mondiale de Ciclism. Conform procedurilor, Froome nu a fost suspendat provizoriu de către UCI, însă ar putea fi pedepsit în cazul în care britanicul va fi găsit vinovat. Alessandro Petacchi a fost suspendat 12 luni în 2017 după ce a fost depistat având un nivel excesiv de salbutamol în sistem. Italianului i s-au retras și cele cinci victorii de etapă obținute în Turul Italiei.
Câștigător a patru Tururi ale Franței pe lângă succesul din Vuelta din acest an, Froome a fost în ultima vreme ținta presiunilor datorită succeselor sale, pe fondul trecutului „murdar” al ciclismului. Britanicul a susținut mereu vehement că el concurează „curat”, în timp ce Team Sky a fost formată în jurul unei politici stricte anti-doping. Cu toate acestea, echipa s-a aflat recent la baza unor investigații privind un pachet misterios transmis lui Bradley Wiggins într-o cursă din 2011, precum și utilizării substanțelor cu menire terapeutică (TUE).
Cazul în care Froome va fi suspendat după abaterea din Vuelta va duce cel mai probabil la absența sa din Giro d'Italia și va ridica noi întrebări asupra succeselor sale din Turul Franței, unde spera să obțină o a cincea victorie generală în 2018.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
25/01/2022 LA 12:33
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01