Sprinterul olandez a reușit să-și treacă în cont succesul după ce acesta l-a evitat în primele 20 de zile ale Turului. Groenewegen a ieșit al doilea din ultimul viraj, deschizând sprintul devreme și neputând fi prins din urmă. Greipel a încercat să revină pe ultimii zeci de metri și a câștigat teren, însă a fost prea târziu. Germanul a terminat al doilea, urmat de Edvald Boasson Hagen, Nacer Bouhanni și Alexander Kristoff.
Ceva mai în spate, Chris Froome trecea linia de sosire cu tricoul galben pe umeri. Britanicul și-a trecut oficial în cont a patra sa victorie în Turul Franței, urcând la doar o reușită în urma lui Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain.
Froome a mulțumit familiei și echipei sale Sky. „Fără voi nu aș fi putut realiza această victorie. Dedicarea și pasiunea voastră mă face să mă simt mândru că fac parte din echipa asta,” a spus câștigătorul.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
„Acest Tur a reprezentat cea mai mare provocare a mea de până acum. Performanțele rivalilor mei m-au împins mai puternic decât oricând, așa că doresc să plătesc tribut tuturor rutierilor pentru sportivitatea din ultimele trei săptămâni. Concurăm puternic împreună, suferim împreună, însă camaraderia și prietenia din pluton este cea mai specială.”
Britanicul a menționat că fiecare victorie a sa a fost specială în feluri diferite, spunând că va reveni anul viitor pentru a încerca să câștige cursa pentru a cincea oară. „Toate [victoriile] sunt atât de speciale în felul lor, dar cred că acest an va fi amintit drept cel în care lupta a fost cea mai apropiată între rivalii clasamentului general.”
După succesele din 2013, 2015 și 2016, Froome i-a surclasat acum pe Rigoberto Uran și Romain Bardet, cei doi urcând alături de britanic pe podium. Echipa lui Froome, Sky, a câștigat și clasamentul echipelor, având un avans de peste 7 minute într-o luptă strânsă cu AG2R La Mondiale.
Tricoul verde al celui mai bun sprinter i-a revenit pentru prima dată lui Michael Matthews, care a întrerupt dominația lui Peter Sagan după ce slovacul a fost eliminat din tur în prima săptămână.
Clasamentul celui mai bun cățărător a fost adjudecat de Warren Barguil. Francezul a îmbrăcat tricoul alb cu buline roșii, dar a primit și titlul de combativitate al Turului.
Nu în ultimul rând, Simon Yates a călcat pe urmele fratelui său geamăn Adam pentru a câștiga clasamentul tinerilor și a îmbrăca tricoul alb pe podiumul de la Paris.
Clasamentul etapei:
1. Dylan Groenewegen (Ned) 2:25:39; 2. André Greipel (Ger); 3. Edvald Boasson Hagen (Nor); 4. Nacer Bouhanni (Fra); 5. Alexander Kristoff (Nor); 6. Borut Bozic (Slo); 7. Davide Cimolai (Ita); 8. Pierre Luc Perichon (Fra); 9. Rüdiger Selig (Ger); 10. Daniele Bennati (Ita).
Clasamentul general:
1. Christopher Froome (GBr) 86:20:55; 2. Rigoberto Uran (Col) 0:00:54; 3. Romain Bardet (Fra) 0:02:20; 4. Mikel Landa (Spa) 0:02:21; 5. Fabio Aru (Ita) 0:03:05; 6. Daniel Martin (Irl) 0:04:42; 7. Simon Yates (GBr) 0:06:14; 8. Louis Meintjes (RSA) 0:08:20; 9. Alberto Contador (Spa) 0:08:49; 10. Warren Barguil (Fra) 0:09:25.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02