După ce cu o zi în urmă victoria sa a fost ca și asigurată după urcarea pe Angliru, Froome și-a confirmat succesul terminând în pluton etapa finală, una mai degrabă festivă cu încheiere la Madrid. Etapa a fost câștigată de Matteo Trentin, sprinterul care s-a remarcat în această ediție a Vueltei, dar alți doi oameni au fost în prim-planul zilei, ambii cățărători.
Alberto Contador s-a retras din activitate la capătul etapei. Ciclistul spaniol și-a încheiat cariera în stil de mare campion, câștigând etapa montană finală după un atac dat înainte de începutul cățărării pe Angliru – prezent pentru a șaptea oară pe traseul Turului Spaniei. Contador a devenit astfel și singurul rutier care s-a impus de două ori pe faimoasa urcare.
În vârstă de 34 de ani, el se retrage din activitate cu șapte Mari Tururi câștigate, inclusiv trei Tururi ale Spaniei cucerite în 2008, 2012 și 2014. Unul dintre cei mai carismatici și totodată puternici rutieri ai generației sale, Contador și-a încheiat cariera animând această ediție din La Vuelta cu atacurile sale și cu o victorie pe Angliru care va rămâne pentru mult timp în amintirile fanilor săi.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
În același timp, Froome a realizat o performanță extraordinară în lumea ciclismului, fiind doar al treilea care reușește să se impună în Le Tour și La Vuelta în același an și primul care o face de când acesta din urmă este plasat ultimul dintre cele trei Mari Tururi în calendarul competițional. Totodată, britanicul a devenit primul ciclist care a câștigat două astfel de competiții consecutiv de la reușita lui Marco Pantani din 1998. Pe podiumul Vueltei au mai urcat Vincenzo Nibali și Ilnur Zakarin.
Froome s-a remarcat pentru prima dată chiar în Turul Spaniei, în 2011, ca locotenent al lui Bradley Wiggins. La Vuelta rămăsese încă de atunci un obiectiv important pe lista britanicului, care acum se recuperează pentru o eventuală participare la Campionatele Mondiale de Ciclism din următoarea perioadă.
Posibilitatea ca Froome să participe și în Giro d’Italia anul viitor rămâne una concretă, el putând astfel ținti victorii în toate cele trei Mari Tururi în decurs de 12 luni. Dacă acest lucru se va materializa, ciclistul de la Sky va participa mai mult ca sigur la al patrulea său Mare Tur consecutiv în Turul Franței din 2018, unde va încerca să câștige pentru a cincea oară și să egaleze recordul deținut de Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain.
Pe lângă tricoul roșu rezervat câștigătorului turului, Froome și-a adjudecat și tricoul verde al clasamentului pe puncte, dar și tricoul alb al clasamentului combinat. Clasamentul cățărătorilor i-a revenit italianului Davide Villella, în timp ce Astana a fost victorioasă în clasamentul echipelor.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02