A 104-a ediție a Turului Franței debutează sâmbătă cu un contratimp individual de 14km. Una din doar două astfel de etape programate în 2017, aceasta marchează prima dată când Turul pleacă din Germania din 1987 încoace. Toți ochii vor fi așadar pe Tony Martin, care este așteptat să plece din Dusseldorf cu tricoul galben pe umeri, însă acesta va avea concurență acerbă din partea mai multor cicliști ca Primoz Roglic, Jos van Emden sau Jonathan Castroviejo.
La fel ca și prima etapă a ei, întreaga întrecere pare a fi deschisă multor posibilități în acest an. Chris Froome va căuta să obțină un al patrulea succes în cel mai important tur ciclist din lume după victoriile sale din 2013, 2015 și 2016. Britanicul de la Team Sky este marele favorit al cursei, însă mai multe semne de întrebare planează asupra abilității sale de a câștiga Turul din nou.
Fără victorie în 2017, Froome va trebui să se lupte cu fostul său coechipier Richie Porte, actualmente la BMC, dar și cu alți cicliști ce țintesc tricoul galben precum Nairo Quintana sau Alberto Contador. Romain Bardet, Fabio Aru, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang sau Thibaut Pinot pot fi alți candidați pentru o clasare pe podium când turul se va încheia pe 23 iulie cu tradiționala etapă cu final pe Champs-Elysees, la Paris.
Tour de France
Turul Franței 2023 va începe de la Bilbao! Va fi a 2-a oară când Țara Bascilor va găzdui startul
IERI LA 15:18
Porte pare a fi cel mai în măsură de a se duela cu Froome. Cei doi se cunosc foarte bine de pe vremea în care au fost coechipieri, australianul fiind nu o dată principalul ajutor al britanicului. Acesta a avut un an excelent până acum, câștigând Tour Down Under, Turul Romandiei și ratând de puțin victoria și în Criterium du Dauphine, tradiționalul „antrenament” dinaintea Turului Franței.
Fuglsang și-a adjudecat oarecum suprinzător victoria din Dauphine, el devenind astfel un om de luat în seamă în vederea Turului Franței. Concurând pentru Astana, el îl va avea alături pe Aru. Italianul a revenit după o accidentare care l-a făcut să absenteze din Giro d’Italia, dar a devenit de curând campion național, arătând că este pregătit pentru asaltul celui de-al doilea său Tur al Franței. Froome, pe de altă parte, a încheiat abia pe locul al 4-lea în Dauphine, fapt ce ridică unele semne de întrebare – toate trei victoriile sale din Turul Franței au venit după succese în cursa pregătitoare.
Quintana intră în competiție venind după un Giro oarecum nereușit. Țintind victoria finală, acesta a fost învins de un surprinzător Tom Dumoulin, mulțumindu-se doar cu locul secund. Rămâne de văzut câtă energie va avea columbianul pe cățărările franceze, acolo unde a obținut clasări pe podium în toate edițiile la care a luat parte până acum (locul 2 în 2013 și 2015, locul 3 în 2016). Alături de Qunitana, echipa Movistar îl va avea în Franța pe Valverde. După o primăvară de excepție, spaniolul este oficial ajutorul columbianului în Turul Franței, însă în caz că al său coechipier va întâmpina probleme, nu ar trebui să ne surprindă prezența lui Valverde în top 5.
Un alt rutier care vine după ce a participat la Giro este Pinot, însă francezul a declarat că obiectivele sale în Le Tour implică victorii de etapă și nu clasamentul general. Printre ceilalți candidați serioși la tricoul galben se numără, evident, și Contador. Spaniolul ajuns la vârsta de 34 de ani are în palmares șapte Mari Tururi, însă cariera sa pare să fi intrat pe o pantă descendentă în ultimii ani. Spectaculosul ciclist al echipei Trek va încerca să amintească tuturor de ce este unul dintre cei mai iubiți și de succes rutieri din ultimul deceniu la zece ani după prima sa victorie din Turul Franței.
Nu în ultimul rând, Bardet este un candidat cheie în acest an și vine după locul secund obținut în 2016 și alte două clasări în top 10 din anii trecuți. Ciclistul de la AG2R este cel pe umerii căruia stau speranțele francezilor pentru o victorie a unui rutier local care nu a mai venit din 1985 încoace.
Pe lângă tricoul galben al câștigătorului Turului, alte trei tricouri distinctive vor fi oferite. Tricoul alb ce desemnează cel mai bun tânăr (sub 26 de ani) pare a fi în această ediție o afacere în doi. Simon Yates va încerca să păstreze tricoul în familie la un an după ce fratele său Adam l-a cucerit în 2016, însă britanicul va avea un adversar pe măsură în persoana sud-africanului Louis Meintjes, clasat al doilea sezonul trecut. Emanuel Buchmann (al treilea în 2016) și Pierre Latour sunt unii dintre puținii cicliști capabili să se amestece în duelul dintre Yates și Meintjes.
În contrast evident, tricoul alb cu buline roșii are numeroși candidați care vor încerca să-l îmbrace la Paris. Rafal Majka este deținătorul său de anul trecut, iar polonezul are șanse bune să încerce să-l câștige și în 2017. Totodată însă, Majka ar putea ținti o clasare cât mai bună în clasamentul general, iar cele două obiective sunt extrem de greu de realizat împreună. Dat fiind că nu aleargă după clasamentul general, Pinot este văzut de mulți ca favorit pentru clasamentul cățărătorilor, alți rutieri de urmărit fiind Pierre Rolland, Thomas de Gendt sau Mikel Landa (proaspăt venit după titlul similar cucerit în Giro). Sigur, mulți alți cicliști au șanse de a se lupta pentru tricoul „polka-dot”, printre ei fiind și favoriții din clasamentul general în condițiile în care aceștia vor fi prezenți în grupurile fruntașe ale etapelor de munte.
Și că tot veni vorba de etape muntoase, trebuie remarcat că traseul acestei ediții nu pune în fața cicliștilor decât trei finaluri în cățărare – la Planche des Belles Filles, Peyragudes și Col d’Izoard. Organizatorii au ales zece etape de munte pentru Turul din acest an, dintre care cinci de munte mediu. Pe lângă cei doar 36.5km de contratimp individual, lipsa finalurilor în cățărare poate fi un element important în stabilirea clasamentului general final și înseamnă că vor exista multe zile care se pot încheia la sprint sau cu victoria unei evadări.
Ajungem astfel la ultimul tricou distincitv, tricoul verde rezervat clasamentului pe puncte. Aici, spre deosebire de restul clasamentelor, un nume se ridică deasupra tuturor celorlalte: Peter Sagan. Slovacul este câștigătorul ultimelor cinci tricouri verzi, constanța sa în a se clasa pe primele locuri la sprinturi, împreună cu puterea cu care este capabil să încheie etape în ușoară pantă, făcându-l din nou favorit. În 2016 Sagan a înregistrat cea mai clară victorie a sa în acest clasament, acumulând mai mult decât dublul punctelor urmăritorului Marcel Kittel. Germanul va fi din nou unul din principali rivali ai slovacului, alți sprinteri așteptați să se lupte atât pentru victorii de etapă cât și pentru tricoul verde fiind Andre Greipel, Mark Cavendish (revenit după ce a fost depistat în acest an cu virusul Epstein-Barr), Alexander Kristoff, dar și francezii Nacer Bouhanni și Arnaud Demare.
Eurosport transmite în întregime toate etapele Turului Franței pentru prima dată. Competiția are loc între 1 și 23 iulie.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
25/01/2022 LA 12:33
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01