Yorkshire, 29 septembrie 2019. Frig, ploaie, vânt și condiții dificile de transmise. Un traseu scurtat de la 285 la 260 de kilometri, două cățărări în minus și un circuit la final de nouă tururi. În atare condiții nu a mai existat un favorit anume, ci totul era o loterie.
În luna septembrie clima este extrem de dură cu locuitorii din zona nordică a Marii Britanii, lucru aflat duminică și de rutieri, care au avut parte de o competiție dificilă cum nu au mai întâmplat de peste două decenii. Fără prea multe acțiune în prima parte, naționalele Franței și Italiei au început să mărească ritmul în ultimii 100 de kilometri, prinzând atunci o evadare de opt cicliști, printre care se aflau Nairo Quintana sau Primoz Roglic, câștigătorul recent din Turul Spaniei.
Kilometrii treceau, iar rutierii abandonau pe capete, printre „victimele” condițiilor meteo aflându-se însuși Alejandro Valverde. Nu a mai contat nici experiența pe care o avea. Corpul i-a spus stop și Valverde s-a conformat. La fel au făcut și alții, printre care și românul Eduard Grosu.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM O ORĂ
Acțiunea decisivă a cursei din Yorkshire a avut loc în ultimii 50 de kilometri, atunci când elvețianul Stefan Kung, italianul Gianni Moscon și danezul Mads Pedersen s-au desprins de grupul principal, însă la câțiva kilometri distanță pe o urcare li s-au alăturat Mathieu Van der Poel și Matteo Trentin. Cei cinci au colaborat excelent la trenă, mărindu-și constant avansul la peste 30 de secunde și la chiar peste un minut.
În asemenea componență Van der Poel era mare favorit, doar că batavul a clacat pur și simplu într-o urcare cu 10 kilometri până la final. Inexplicabil, Mathieu s-a lăsat în spate și la finiș a sosit cu 10 minute întârziere. Tânărul olandez a fost la 15 minute de victoria carierei. Și dacă tot nu a fost să fie pentru Van der Poel, șansa i-a surâs lui Pedersen, danezul reușind la final să producă o surpriză imensă și să-l învingă la un sprint redus pe Trentin, favoritul principal la medalia de aur după ce în grup nu se mai afla Van der Poel.
Așadar, Pedersen a bifat cel mai mare succes din carieră, devenind primul danez din istorie învingător la Campionatele Mondiale. Argintul a ajuns la Trentin, fostul campion european din 2018, iar bronzul la Kung, un rutier care a muncit foarte mult în cursă pentru a obține această performanță.
În total doar 45 de rutieri au trecut linia de sosire, lucru care arată cât de dură a fost această competiție. De menționat că doar în 1995 au încheiat mai puțini cicliști o cursă a elitei masculine: 20.
Ciclismul continuă în această săptămână pe canalele Eurosport cu Turul Croației, Turul Eurometropole, Giro dell Emilia și Famenne Ardenne Classic.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 20 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29