Două curse importante în Peninsula Iberică au loc la finalul acestei luni. În Spania se va desfășura Turul Andaluziei, o cursă cu o istorie bogată începută în anul 1925, în acest sezon desfășurându-se ediția a 65-a. Ajunsă la nivelul 2.HC, competiția din sudul Spaniei propune și în acest sezon cinci etape.
Primele patru zile vor decide clasamentul general, organizatorii punând cele mai grele etape în zilele doi și trei. În a doua rundă va fi un final în cățărare la Torredonjimeno (5,6 km cu pantă medie de 2,6%), iar a treia etapă constă într-un contratimp individual în lungime de 16,2 kilometri, profilul fiind valonat. În rest, celelalte trei zile sunt dedicate puncheurilor și sprinterilor.
La start se va afla deținătorul trofeului, Tim Wellens, belgianul având șanse mari să triumfe și în acest sezon datorită faptului că este constant pe cățărări și bun la contratimp. Principalii săi rivali vor veni de la Mitcheton-Scott și Astana, două formații aflate în formă în 2019. Formația australiană se va prezenta cu cei mai buni rutieri ai săi: Simon Yates (câștigătorul Turului Spaniei), Adam Yates și Esteban Chaves. Astana va miza pe Ion Izagirre (învingător în Turul Comunității Valenciene), Luis Leon Sanchez și Jakob Fuglsang. Bahrain Merida i-a adus pe Dylan Teuns, Matej Mohoric, iar Jumbo-Visma pe Steven Kruijswijk, Sep Kuss și Antwan Tolhoek. Dintre echipele pro-continentale și continentale, remarcăm câteva nume interesante precum Guillame Martin (Wanty-Groupe Gobert), Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias), Sergio Higuaita (Fundacion Euskadi) sau Alex Aranburu (Caja-Rural).
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Sprinterii nu s-au înghesuit în Andalusia, singura lor oportunitate fiind în ultima zi. Așadar, pentru ediția din acest an și-au anunțat prezența Danny Van Poppel (Jumbo-Visma), Carlos Barbero (Movistar), Andrea Pasqualon (Wanty) și Manuel Belletti (Androni).
https://i.eurosport.com/2019/02/19/2526772.jpg
Situația stă ceva mai bine în Turul Algarve dacă ne raportăm la numele importante din plutonul profesionist. Se pare că traseul și structura etapelor le-a fost pe plac unor rutieri cunoscuți, iar ediția a 45-a din competiția portugheză se anunță interesantă.
Lupta pentru clasamentul general se va duce până în ultima zi, atunci este programată etapa cu final pe Alto de Malhao (2,8 km cu pantă medie de 8%). Până atunci, vor mai fi două runde valonate, una cu un nouă sosire la altitudine pe Alto da Foia (7,8 km cu pantă medie de 6%), dar și un contratimp individual ușor vălurit în lungime de 20,3 kilometri.
În total vor fi nu mai puțin de 12 echipe de World Tour prezente, dar fără Michal Kwiatkowski, polonezul de la Team Sky care s-a impus în 2018. Sezonul acesta principalul favorit la victoria finală vine tot de la Sky. Este vorba despre Wouter Poels, olandezul având de fiecare dată evoluții bune la început de an. Principalii lui adversari sunt Fabio Aru (UAE Team-Emirates), Enric Mas (Quick-Step), Gianluca Brambilla (Trek), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), Soren Kragh Andersen (Sunweb), Amaro Antunes (CCC), Ben King (Dimension-Data) și Jose Herrada (Cofidis).
În ceea ce privește sprinterii, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) va fi principalul favorit în cele două zile cu un final posibil la sprint. Olandezul va avea adversari redutabili în cicliști precum Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Fabio Jakobsen (Quick-Step), Edvard Boasson Hagen și Michael Valgren (Dimension Data), John Degenkolb (Trek), Christophe Laporte (Cofidis) sau neo-profesionistul Jasper Philipsen (UAE Team Emirates).
În perioada 20-24 februarie, Eurosport 1 și Eurosport 2 transmit Turul Andaluziei și Turul Algarve în fiecare zi. Comentariul va fi asigurat de Manolo Terzian și Costin Gheorghe.
Program transmisiuni TV:
Miercuri, 20 februarie:
Turul Andaluziei – Ora 16:00 – Etapa 1 – Eurosport 1 & 1HD
Turul Algarve – Ora 17:45 – Etapa 1 – Eurosport 1 & 1HD
Joi, 21 februarie:
Turul Andaluziei – Ora 16:00 – Etapa a 2-a – Eurosport 2
Turul Algarve – Ora 17:45 – Etapa a 2-a – Eurosport 1 & 1HD
Vineri, 22 februarie:
Turul Andaluziei – Ora 16:00 – Etapa a 3-a – Eurosport 2
Turul Algarve – Ora 17:45 – Etapa a 3-a – Eurosport 2
Sâmbătă, 23 februarie:
Turul Andaluziei – Ora 16:00 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Turul Algarve – Ora 17:45 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Duminică, 24 februarie:
Turul Andaluziei – Ora 16:00 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Turul Algarve – Ora 17:45 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02