Nu doar fotbalul este cunoscut în Argentina, ci și ciclismul, un sport care prinde din ce în ce mai mult în „țara tango-ului.” Cea mai importantă cursă din această țară este, fără îndoială, Turul San Juan, o regiune pe care organizatorii o denumesc drept „capitala mondială a pasiunii pentru ciclism.”
Deși are o istorie de peste 30 de ani, Turul San Juan nu a avut loc între 2009 și 2016, pentru ca din 2017 să revină în calendarul UCI, într-o ediție câștigată la general de Bauke Mollema, în timp ce în 2018 s-a impus Oscar Sevilla.
Traseul din 2019 propune nu mai puțin de șapte zile, rutierii având la dispoziție și una de pauză. Primele două etape vor fi dedicate puncheurilor, chiar în a doua zi fiind în ultimii cinci kilometri o cățărare de 1 km cu o pantă medie de 8,3%, Alto Punta Negra, care va fi trecută de cinci ori. A treia etapă va conține un contratimp individual plat în lungime de 12 kilometri, urmând ca a patra zi să aducă o nouă rundă valonată, cu o cățărare de categoria întâi plasată la mijlocul traseului, finalul fiind într-o lungă coborâre.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM 2 ORE
Pe 31 ianuarie va fi o zi de pauză pentru cicliști, urmând apoi să vină etapele decisive în economia clasamentului general. Runda a 5-a va fi cea mai importantă, cu final în ascensiune pe Alto Colorado (10,9 kilometri cu o pantă medie de 4,4%), ca mai apoi în a 6-a etapă să avem parte de un profil valonat, cu un finiș în urcare pe o pantă de 4,4%. Nu în ultimul rând, sprinterii vor avea și ei oportunitatea lor în ultima zi, chiar în orașul San Juan.
La start vor lua parte șase echipe de World Tour, nume importante prezentându-se pentru această cursă din America de Sud. Deceuninck-Quick Step îl aduce pe Julian Alaphilippe, principalul favorit la clasamentul general. Belgienii vor miza pe sprint pe Alvaro Hodeg, iar în cursă va participa și neo-profesionistul Remco Evenepoel, campion mondial pe șosea și la contratimp la juniori. Dimension Data îl are pe Mark Cavendish pentru sprinturi, în timp ce la general se va miza pe americanul Ben King, cel care a impresionat în Turul Spaniei 2018, unde a câștigat două etape.
Bora-Hansgrohe îl va avea în cursă pe Peter Sagan, triplul campion mondial venind în Argentina după ce a luat o etapă în Turul Down Under, prima cursă de World Tour a sezonului. Pentru general, Bora va miza pe polonezul Pawel Poljanski și austriacul Felix Grosschartner. În schimb, UAE Team Emirates i-a adus un trenuleț puternic lui Fernando Gaviria, principalul sprinter al echipei din 2019.
Movistar îl are ca lider pe Nairo Quintana, columbianul fiind astfel principalul rival al lui Alaphilippe pentru victoria finală. Lotto-Soudal va merge pe mâna lui Tiesj Benoot, iar alte nume interesante de urmărit în cursă mai sunt Sergio Pardilla, Julen Amezqueta, Jon Aberasturi (toți de la Caja-Rural), Connor Dune, Mathias Brandle (ambii de la Israel-Cycling Academy), Eduardo Flores, Julian Cardona (ambii de la Androni Giocattoli), Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia) și deținătorul trofeului, Oscar Sevilla (Medellin).
În perioada 27 ianuarie – 3 februarie Eurosport 2 va transmite toate etape din Turul San Juan.
Program transmisiuni TV:
Duminică, 27 ianuarie – 23:30 – Etapa 1 – Eurosport 2
Luni, 28 ianuarie – 23:45 – Etapa a 2-a – Eurosport 2
Marți, 29 ianuarie – 00:00 – Etapa a 3-a – Eurosport 2
Miercuri, 30 ianuarie – 19:00 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Vineri, 1 februarie – 17:00 – Etapa a 5-a – Eurosport 2
Sâmbătă, 2 februarie – 23:30 – Etapa a 6-a – Eurosport 2
Duminică, 3 februarie – 23:30 – Etapa a 7-a – Eurosport 2
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 20 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29