Egan Bernal își confirmă statutul de favorit

Geraint Thomas a câștigat Le Tour în 2018, dar forma din 2019 nu îl recomanda ca lider al echipei Ineos. Egan Bernal a câștigat Paris-Nice și Turul Elveției, venind în Turul Franței cu o formă foarte bună ce îl recomanda să își adjudece primul său Mare Tur din carieră. De remarcat că a rezistat excelent în rundele cu vânt lateral, a fost protejat excelent de colegii săi, iar pe cățărări dea se simțea în largul său și trebuia să demonstreze că este mai bun decât Thomas.
Lucru care s-a și întâmplat, fiind singurul care a atacat de departe în rundele din Alpi, a încercat și în Pirinei, deci victoria sa este justificată de agresivitatea de care a dat dovadă. Pe de altă parte, Bernal poate fi ciclistul cu cele mai multe Tururi ale Franței în viitor, însă totul va depinde de strategia lui Ineos, care îi mai are în componență pe un Thomas care nu renunță la ideea de a mai câștiga încă o dată Marea Buclă, dar și un Chris Froome decis să își adjudece al cincilea tur din carieră. Rămâne o situație complicată de gestionat din partea lui Sir David Brailsford, dar talentul lui Bernal trebuie șlefuit de la an la an pentru că are un potențial imens de a câștiga foarte multe competiții mari.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Francezii mai au de așteptat până vor da (din nou) un câștigător

Înainte de startul competiției, Thibaut Pinot și Romain Bardet apărea pe prima pagină a ziarele franceze, iar jurnaliștii Hexagon titrau: „Acum ori niciodată!”. Speranțele erau mari, dar la sfârșit gazdele mai au să aștepte până să își mai vadă un favorit pe prima treaptă a podiumului de la Paris. Bardet a dezamăgit crunt de-a lungul celor trei săptămâni, în timp ce Pinot a avut, ca de obicei, o zi neagră în care a abandonat, deși avea o formă excelentă. Pinot a fost cel mai bun rutier în Pirinei, câștigând etapa de pe Col du Tourmalet, dar în Alpi a suferit o accidentare și a trebuit să abandoneze, deși era pe locul cinci la general, cu șanse mari de primul loc la general.
Pe de altă parte, Julian Alaphilippe chiar a fost o surpriză plăcută în ceea ce privește clasamentul general. Două victorii de etapă, o prestație lăudabilă în Pirinei, dar totuși a fost prea mult pentru el cele două zile cu final în cățărare din Alpi. În cele din urmă a încheiat pe poziția a cincea, fiind desemnat de către organizatori cel mai combativ rutier al turului. Așadar, a mai trecut o ediție, a 106-a, iar Franța mai are de așteptat până să ofere un nou câștigător – ultimul a fost Bernard Hinault în 1985.

Peter Sagan a fost imbatabil în clasamentul tricoului verde

Slovacul Peter Sagan pare să nu aibă vreodată adversar în clasamentul pe puncte din Turul Franței. Fostul campion mondial nu a impresionat la sprinturi, obținând doar o singură victorie, dar și așa a reușit să fie cel mai constant rutier la sprinturile intermediare, plecând totodată în câteva evadări în rundele montane.
La final, Sagan a fost răsplătit pentru a șaptea oară cu tricoul verde, un adevărat record în istoria competiției. El l-a depășit în acest clasament pe Erik Zabel, care avea șase tricouri verzi câștigate. Întrebare este: unde se va opri Sagan și îl poate opri cineva? Greu de crezut în acest moment. Indiferent de cum ar schimba organizatorii punctajul, slovacul rămâne un tip de rutier puternic, avantajat de traseu și va fi greu în viitorul apropiat pentru un rival de a-l său ca să îi ia acest tricou.

Kruijswijk și Buchmann au fost surprizele din top 10

Steven Kruijswijk a fost aproape să câștige Turul Italiei, dar o coborâre l-a făcut să piardă această șansă. De atunci nu a mai realizat lucruri notabile în Marile Tururi, fiind doar o prezență constantă în top 10 și atât. Însă din 2019, odată cu aducerea lui Laurens De Plus, Jumbo-Visma a devenit o echipă puternică în munți, iar acest lucru l-a ajutat pe olandez să bifeze primul podium din carieră. În toate rundele importante Kruijswijk a rulat defensiv, dar constanța l-a ajutat să termine pe locul trei la final.
Tot pe un loc foarte bun a încheiat germanul Emanuel Buchmann. De obicei un ciclist bun în top 10 în cursele de o săptămână, Buchmann a impresionat foarte mult în Le Tour, fiind mereu alături de rivalii săi pe marile cățărări. Într-un final rutierul de la Bora a încheiat pe poziția a patra, cea mai bună clasare a sa dintr-un Mare Tur. Probabil că dacă ar fi câștigat și o etapă ar fi fost o competiție de neuitat pentru el.

Am avut parte de un tur mai spectaculos decât în anii trecuți

Faptul că la finalul celor trei săptămâni diferența dintre primul și al treilea clasat a fost de doar 1 minut și 31 de secunde (cea mai mică diferență din istorie), denotă că această ediție a Turului Franței a fost una echilibrată și spectaculoasă. În primul rând nu a existat un mare favorit care să domine etapele montane așa cum se întâmplat în trecut cu Froome sau poate că Alaphilippe a animat foarte mult acest tur prin atacurile sale în etapele vălurite. Am avut, de asemenea, runde spectaculoase și la sprinturi, borduri și un suspans în ceea ce privește lupta pentru tricoul galben.
Tactica și forma de moment au dat într-un final un câștigător meritoriu și, per total, noi, ca telespectatori, am urmărit una din cele mai frumoase și spectaculoase ediții ale Turului Franței.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02