Se spune că dacă ai câștigat Criteriul Dauphine, atunci automat vei fi primul pe podiumul de la Paris după cele trei săptămâni din Le Tour. Regula s-a aplicat bine în cazul lui Chris Froome, britanicul care s-a impus în Dauphine de trei ori și tot atunci a câștigat la general și Turul Franței.
Desigur, nu s-a întâmplat în fiecare an același lucru pentru că am avut și învingători surprinzători în ultimii 10 ani precum Janez Brajkovic (2010), Andrew Talansky (2014) sau Jakob Fuglsang (2017). În sezonul anterior s-a impus Geraint Thomas, cel care avea să câștige Marea Buclă la final de iulie.
Traseul din 2019 pregătit de organizatori va testa rutierii încă din primele zile, majoritatea etapelor favorizând în principal cățărătorii și puncheurii. De altfel, încă din prima zi vom avea pe traseu cinci cățărări repertoriate, dintre care una de categoria întâi și două de categoria a doua. Ultima parte a rundei va propune un circuit în Jussac, rutierii fiind nevoiți să treacă de două ori peste Cote de la Routes des Cretes (3,7 km cu 6,7%), iar din vârf rămân 18 de kilometri în coborâre și fals plat.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
A doua zi avem un nou traseu dificil, vălurit, însă cu un final mai degrabă pentru puncheuri. Apoi, în a treia etapă, sprinterii vor avea prima oportunitate la Riom. Urmează a patra rundă, un contratimp individual asemănător cu cel din Le Tour. Are 26,1 kilometri lungime și o urcare pe parcurs de 2,3 km cu o pantă de 7%.
Etapa a 5-a îi va avea pe sprinteri în prim-plan, ca mai apoi ultimele trei zile să decidă clasamentul general final. În primul rând, cicliștii vor avea de parcurs un traseu lung, de 228 de kilometri între Saint-Vulbas și Saint-Michel-de-Maurienne, unde pe final se va regăsi o cățărare de categoria întâi, Col de Beaune (8,1 km cu 6%), din vârf rămânând șase kilometri ce vor fi în coborâre.
Urmează a șaptea rundă, de doar 133 de kilometri, însă cu trei ascensiuni de categoria întâi și final în cățărare de categoria specială la Les Sept Lauk – Pipey (19 km cu 6%). Ultima etapă are, din nou, șase ascensiuni și verdictul final se va da în localitatea Champery într-o urcare de 2,7 km cu pantă de 6%.
Așadar, ne vor aștepta opt runde extrem de dificile, iar lista de start este una impresionantă. Principalul favorit rămâne Froome, chiar dacă în 2019 nu a strâns nicio victorie. Însă alături de el are o super echipă și ajutoare pe măsură pe munți precum Wouter Poels sau Michal Kwiatkowski.
Unul din adversarii lui Froome va fi Fuglsang, rutierul Astanei care a avut o evoluție entuziasmantă în primăvară, reușind să câștige Liege-Bastogne-Liege pe final de aprilie. Richie Porte este liderul lui Trek, Nairo Quintana va conduce Movistar, iar de la Mitcheton-Scott principalul om de urmărit este Adam Yates.
Din partea gazdelor, Romain Bardet și Thibaut Pinot au cele mai bune șanse la podium, în timp ce Tom Dumoulin își face revenirea în curse în Dauphine după accidentarea din Turul Italiei. Deceuninck Quick-Step îl aduce pe Julian Alaphilippe, rutier care și-a prelungit recent contractul cu formația belgiană pe încă doi ani.
Alți rutieri de urmărit mai sunt Daniel Martin, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Tejay Van Garderen sau Guillaume Martin.
Sprinterii/puncheurii prezenți în cursă sunt: Sam Bennett, Sonny Colbrelli, Nacer Bouhanni, Daryl Impey, Alexey Lutsenko, Edvald Boasson Hage, Andre Greipel și Alvaro Hodeg.
În perioada 9-16 iunie Eurosport 1 și Eurosport 2 transmit toate etapele celei de-a 71 ediții din Dauphine, comentariul fiind asigurat de Emanuel Terzian.
Program transmisiuni TV:
Duminică, 9 iunie:
Ora 15:00 – Etapa 1 - Eurosport 2
Luni, 10 iunie:
Ora 16:05 – Etapa a 2-a – Eurosport 1 & 1HD
Marți, 11 iunie:
Ora 16:05 – Etapa a 3-a – Eurosport 1 & 1HD
Miercuri, 12 iunie:
Ora 16:00 – Etapa a 4-a – Eurosport 1 & 1HD
Joi, 13 iunie:
Ora 16:00 – Etapa a 5-a – Eurosport 1 & 1HD
Vineri, 14 iunie:
Ora 16:00 – Etapa a 6-a – Eurosport 1 & 1HD
Sâmbătă, 15 iunie:
Ora 16:30 – Etapa a 7-a – Eurosport 2
Duminică, 16 iunie:
Ora 16:45 – Etapa a 8-a – Eurosport 1 & 1HD
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02