Pentru cicliștii cu pretenții la clasamentul general în Marile Tururi nu există multe oportunități de pregătire pentru marile lor obiective, așa că în această perioadă a anului trebuie să profite de orice tur de o săptămână din Franța sau Italia. Paris-Nice sau „Cursa către soare” cum mai este numită, a propus mereu un traseu variat de-a lungul celor opt zile de concurs, astfel încât sprinterii, puncheurii și cățărătorii să aibă șanse egale pentru victorii de etapă.
Tranziția din preajma capitalei Paris și până pe Coasta de Azur aduce multe capcane ascunse pentru rutieri din pricina vremii schimbătoare din Franța. Pentru a termina pe prima poziție trebuie să fii pregătit pentru orice pericol care te pândește în cele opt runde, dar și să ai o formă sportivă optimă care să-ți permită să ajungi triumfător la Nice.
Traseul ediției din 2019 va porni pentru al 10-lea an la rând din departamentul Yvelines, iar profilul plat al primei etape din Saint-Germain-en-Laye va aduce, cel mai probabil, o primă oportunitate pentru sprinteri. Apoi, etapele cu numărul doi și trei, cu final la Bellegarde, respectiv Moulins, par să aibă terenul propice unui final la sprint, dar în același timp sunt zone cu câmp deschis unde se pot produce borduri.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM O ORĂ
Terenul devine ceva mai dificil odată cu etapa a 4-a, unde organizatorii au plasat în ultimii 60 de kilometri nu mai puțin de patru cățărări. Cote de Chavanay, ascensiune de categoria a doua, apare chiar cu 10 kilometri înainte de final și în mod vizibil oferă o șansă în plus pentru un atac decisiv pentru victorie.
Clasamentul general va suferi modificări majore în a cincea zi, atunci când se va desfășura contratimpul individual în lungime de 25,5 kilometri din Barbentane. Pe traseu există o ascensiune la mijloc, St. Michel de Frigolet, dar în general va avantaja specialiștii probei. A șasea etapă propune un profil valonat, în ultimii 70 de kilometri fiind grupate patru cățărări, iar atacanții vor avea o nouă șansă pentru a triumfa la final.
Etapa „regină” din Paris-Nice va avea loc în a șaptea zi, cu final pe Col du Turini. În lungime de 181,5 kilometri, pe traseu sunt grupate șase cățărări, dar cele mai importante se regăsesc la final. Mai întâi Cote de Pelasque (5,2 km cu 6,2 pantă medie), urmat de Col du Turini (14,9 km cu o pantă medie de 7,3%). Cele două ascensiuni vor produce o bătălie interesantă pentru tricoul galben, cei mai puternici cicliști având șansa de a-și testa forma. Nu în ultimul rând, ultima zi conține un „roller coaster” de 110 kilometri în Nice, unde sunt nu mai puțin de șase ascensiuni și un final pe celebra Promenade des Anglais. Cu siguranță nu va lipsi spectacolul și dramatismul, aici fiind definitivat clasamentul general în ultimii ani.
Lista de start este deschisă de Marc Soler, rutierul de la Movistar impunându-se la ediția din 2018. Însă Soler va trebui să împartă rolul de lider cu Nairo Quintana, colegul său arătând o formă bună în Turul Columbiei, acolo unde a câștigat o etapă. Pentru formația spaniolă principalii rivali sunt rutierii de la Team Sky, care îi au ca lideri pe Egan Bernal și Michal Kwiatkowski.
Francezii își vor pune toate speranțele în Romain Bardet, rutierul lui Ag2r având șanse bune de a termina pe podium la finalul de la Nice. În cursă va fi prezent și Simon Yates, învingătorul Turului Spaniei 2018, dar aflat la abia a doua cursă a sezonului. Alți cicliști cu pretenții la tricoul galben sunt Wilco Kelderman (Sunweb), frații Ion și Gorka Izagirre (ambii de la Astana), Bog Jungels (Quick-Step), George Bennett (Jumbo-Visma), Tejay Van Garderen (EF-Education First), Sergio Henao, Fabio Aru (ambii de la UAE Team Emirates), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) sau Amaro Antunes (CCC Team).
Și pentru rundele cu final la sprint vom avea o concurență acerbă. În primul rând trebuie să spunem că în Paris-Nice va participa și românul Eduard Grosu, formația Delko-Marseille oferindu-i sprijinul în primele zile ale cursei. Favoriții la sprinturi sunt însă Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Sam Bennett (BORA), Arnaud Demare (FDJ), Fabio Jakobsen (Quick-Step), Marcel Kittel (Katusha-Alpecin), Mark Cavendish (Dimension-Data), Andre Greipel (Arkea Samsic), Matteo Trentin (Mitchelton), Jakub Mareczko (CCC Team), John Degenkolb (Trek), Bryan Coquard (Vital Concept) și Christophe Laporte (Cofidis).
În perioada 10-17 martie, Eurosport 1 și Eurosport 2 transmit Paris-Nice în fiecare zi, iar comentariul va fi asigurat de Manolo Terzian.
Program transmisiuni TV:
Duminică, 10 martie
Ora 14:30 – Etapa 1 – Eurosport 2
Luni, 11 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 2-a – Eurosport 1 & 1HD
Marți, 12 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 3-a – Eurosport 2
Miercuri, 13 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 4-a – Eurosport 2
Joi, 14 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 5-a – Eurosport 1 & 1HD
Vineri, 15 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 6-a – Eurosport 1 & 1HD
Sâmbătă, 16 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 7-a – Eurosport 1 & 1HD
Duminică, 17 martie:
Ora 16:15 – Etapa a 8-a – Eurosport 2
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 20 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29