Afacerea "Festina" și operațiunea "Puerto" au scos la iveală practicile necurate din anii 1990-2000, din ciclismul mondial. Vorbim de epoca lui Lance Armstrong, cel care a "furat" 7 Tururi ale Franței, concurând dopat. Evident, texanul e de condamnat pentru ceea ce a făcut în cariera sa, dar neregulile comise ar trebui privite în perspectivă. Asta pentru că cele mai multe echipe de World Tour aveau la vremea respectivă "verde" la metode alternative de îmbunătățire a performanțelor.
Mulți dintre cicliștii acelor vremuri au recunoscut că au folosit EPO sau alte substanțe interzise, iar Christophe Bassons, fost ciclist la Festina și Francaise des Jeux, a oferit un interviu pentru Suddeutsche Zeitung, în care a vorbit despre presiunile la care a fost supus pentru a se dopa. Din ce spune el, a rămas curat, deși tentațiile materiale erau uriașe.
"Am stat ani de zile fără să vorbesc cu nimeni din pluton, nici măcar coechipierii mei nu discutau cu mine. Mi s-au oferit 40.000 de euro pe lună dacă mă dopam cu EPO, de 10 ori mai mult decât câștigam, dar am refuzat. Mi-au adus și femei în camera de hotel, pentru a mă avea la mână că îmi înșel nevasta. Au încercat să mă pună să fac lucruri interzise, dar nu am renunțat la crezul meu, la dorința de a pedala curat", a spus Christophe Bassons pentru sursa citată.
Tour de l'Ain
Antonio Pedrero, victorie solitară în ultima etapă din Tour de l'Ain! Martin a câștigat generalul
ACUM 11 ORE

Pericolele din ciclism, în zilele noastre

În ultimii 20 de ani s-au făcut eforturi uriașe pentru ca ciclismul să devină un sport curat și, prin comparație, există îmbunătățiri semnificative.
Totuși, Christophe Bassons este de părere că sănătatea cicliștilor e pusă în pericol acum de medicamente care nu se află pe lista celor interzise. Doctorii au găsit variante de a le îmbunătăți performanțele rutierilor fără ca aceștia să încalce regulile, dar asta nu înseamnă că sportivii sunt feriți de pericole.
"Într o doză mică de EPO sau 20 de comprimate dintr-un medicament permis , care e folosit de un ciclist pentru o etapă de Turul Franței, care credeți că e varianta mai periculoasă? În prezent au medicamente agreate în corpul lor permanen, zi de zi, oră de oră", a mai spus fostul rutier francez, ajuns la 48 de ani, nu înainte de a vorbi despre faptul că vede tot mai puțini cicliști zâmbind pe bicicletă: "Presiunea psihologică e monstruoasă și acum".
Fără a apela la dopaj, Christophe Bassons a rezistat doar 6 ani în plutonul profesionist la cel mai înalt nivel. După retragere el a militat permanent pentru un sport curat. Concurând curat într-o epocă în care toți erau burdușiți de dopaj, francezul nu a avut mari șanse. Cu toate acestea, a reușit să câștige o etapă în Dauphine, fără discuție performanța carierei sale.
Tour de l'Ain
Guillaume Martin a câștigat etapa a 2-a din Tour de l'Ain, după un atac superb pe final
IERI LA 16:11
Tour de l'Ain
Jake Stewart s-a impus la sprint în prima etapă din Tour de l'Ain
09/08/2022 LA 18:16