Succesul incredibil al lui Tadej Pogacar sau eșecul răsunător al lui Primoz Roglic au stârnit valuri de reacții din toată lumea ciclismului. Eddy Merckx a făcut o trecere în revistă a strategiei lui Jumbo-Visma în Turul Franței, susținând că, dacă Primoz Roglic a pierdut cursa, în mare parte acest lucru s-a întâmplat din cauza echipei.
Într-un interviu acordat pentru l'Equipe, cel mai mare ciclist din istorie consideră că echipa olandeză "s-a jucat cu focul" permițându-i lui Pogacar să fie atât de aproape de Roglic înaintea contratimpului individual încheiat pe La Planche des Belles Filles.
Întrebat dacă a fost surprins de felul în care Roglic a pierdut tricoul galben după ce a condus cursa timp de 2 săptămâni, "canibalul" a replicat: "Deloc! Am spus de zile întregi că cele 50 de secunde avans ale lui Roglic nu sunt suficiente pentru a fi sigur de victorie. L-am urmărit pe Pogacar și am spus că singura soluție pe care o avea era să aștepte contratimpul. Are doar 21 de ani, este mult mai proaspăt decât Roglic. Am putut vedea asta în ultimele zile. Știa că nu trebuie să atace, pentru că Jumbo era mai puternică. Trebuia doar să rămână aproape și să aștepte contratimpul."
Ciclism
Campionatele mondiale de ciclism: 4 mari favoriți la medalii, la proba de contratimp
17/09/2021 LA 10:24
https://i.eurosport.com/2020/09/19/2890064.jpg

Eddy Mercks: "Jumbo a căutat această înfrângere"

Mergând mai departe, Mercks a declarat că strategia celor de la Jumbo Visma a fost una foarte proastă: "În ultimele 3 săptămâni ei au controlat cursa fără a permite atacuri, dar au uitat că acest tânăr (Pogacar) este la numai 50 de secunde distanță. Nu ai voie să faci o asemenea eroare. Parcă au căutat această înfrângere. Era clar că Pogacar nu avea să-i atace, el nu-i putea face asta în munți. Dar ar fi trebuit să încerce să-l lase în urmă mult mai devreme, astfel încât distanța dintre el și Roglic să fie mult mai mare. Este o lecție bună de ciclism."
Merckx a susținut pentru L’Equipe că Jumbo-Visma "poate a uitat imaginile Vueltei din 2019", unde Pogačar s-a clasat pe locul al treilea la general și a câștigat trei etape, spunând că un rutier nu ar fi reușit astfel de rezultate la 20 de ani fără să aibă un talent masiv.
În final, "canibalul" a fost întrebat dacă această generație cu Pogacar, Bernal sau Evenepoel este una de excepție, dar răspunsul său a fost unul oarecum respingător în ceea ce-l privește pe conaționalul său: "Să nu ne grăbim cu Remco, el nu a arătat nimic până acum. Vorbește mult, dar aștept să văd restul. Nu sunt sigur dacă victoria lui Pogacar este o veste bună pentru el. Asta plasează ștacheta destul de sus. Bernal nu a fost așa de bun anul acesta, ar trebui să vedem cum va fi când se va întoarce în acțiune pentru a ne da seama dacă poate fi rivalul lui Pogacar în anii următori."
Ciclism
Gazzetta dello Sport: Roglic - out, Pogacar - in, la Mondiale, în proba de contratimp
13/09/2021 LA 13:28
Turul Spaniei
Primoz Roglic a încheiat en-fanfare Vuelta 2021! Slovenul s-a impus la contratimpul din ultima etapă
05/09/2021 LA 18:30