După două podiumuri în primele două etape din Turul României, Edi Grosu, cel mai titrat rutier român în cursele de șosea, spera să câștige în final o etapă, la București, pe un circuit urban. Nu s-a întâmplat așa, victoria fiindu-i suflată de Stanislaw Aniolkowski (CCC Development).
Mii de bucureșteni au ieșit duminică din casă pentru a întâmpina caravana Turului României, pe un traseu urban, desfășurat între Piața Victoriei și Casa Presei Libere. Toți așteptau o victorie a lui Edi Grosu, de departe cel mai bun sprinter din pluton, însă românul nu a avut forță să sprinteze decât pentru locul secund.

Turul României - Evadarea, prinsă în ultimii 200 de metri

Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM 3 ORE
Pe un circuit plat ca în palmă, evadarea în general nu are sorți de izbândă, plutonul știind să gestioneze perfect avansul atacanților. Așa s-a întâmplat și duminică până la un punct, în ultimele tururi cei patru care au plecat în evadare fiind ținuți la 30-40 de secunde distanță.
Doar că plutonul nu s-a organizat foarte bine pe final și, odată intrați în ultimii 5 kilometri, cei din evadare încă aveau un avans de aproape jumătate de minut. CCC Development a tras incredibil după atacanți, însă se părea că aceștia vor avea cursă câștigată. Nu a fost așa, totuși, cu aproximativ 200 de metri înainte de finish avansul fiind anihilat și etapa terminându-se la sprint masiv.
Edi Grosu a fost favorit de cinci stele în aceste condiții, dar românul a avut handicapul prezenței unor coechipieri de valoare. La Delko Marseille are parte de un trenuleț relativ decent, însă de această dată alături i-au fost cicliștii din echipa României. Grosu a fost nevoit să "ia roți", iar câștig de cauză, în final, a avut Stanislaw Aniolkowski. Un sprinter de viitor, care se impusese și în runda a 2-a din Turul României, între Brașov și Focșani. CCC Development a venit în țara noastră cu un singur obiectiv - câștigarea de etape prin Stanislaw -, astfel că trenulețul său și-a făcut treaba pe deplin.

Clasament de etapă în Turul României

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688299.png

Alex Molennar, învingătorul la general în Turul României

Dacă ne raortam la lista de start, la începutul Turului României, cu greu l-am fi nominalizat pe Alex Molenaar printre marii favoriți. Nici nu ar fi avut cum să fie altfel, în condițiile în care la start erau prezenți rutieri precum Jan Barta, Rodolfo Torres sau chiar Serghei Țvecov, obișnuiți în trecut cu plutonul de World Tour.
Doar că tânărul de 20 de ani din Olanda i-a surprins pe toți în chiar prima rundă, când a evadat împreună cu coechipierul său de la Monkey Town - à Bloc CT, Ivar Slik, ajungând cu 46 de secunde avans față de pluton.
Era de așteptat ca Molenaar să cedeze complet în etapa regină, cu finalul la Cabana Piatra Arsă, însă olandezul s-a descurcat impresionant pe ultima cățărare, sosind al 8-lea și salvându-și primul loc la general.
În ceea ce ne privește, Serghei Țvetcov a fost cel mai bun rutier român la general, sportivul stabilit în SUA sosind pe locul 4, la doar două secunde de podium (Kare Hnik). Și anul acesta campion național la contratimp, Serghei a cucerit totuși un tricou distinctiv, fiind cel mai bun cățărător din Turul României 2019.

Clasament general în Turul României

https://i.eurosport.com/2019/10/02/2688302.png
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 21 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29