În 2018, Grosu s-a simțit excelent în Turul Croației. După un loc trei în prima etapă, rutierul nostru obținea o victorie, iar istoria s-a repetat și anul acesta.
Victoria lui Edi a fost facilitată și de o căzătură în care a fost implicat plutonul, cu 7 kilometri înainte de final. Aproape jumătate din cicliști au căzut sau au fost blocați de accident, însă asta nu știrbește cu nimic din meritele sportivului din Zărnești.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Atacul decisiv al lui Edi Grosu

Grosu a dovedit clasă, fiind extrem de agresiv și lăsându-i fără replică pe toți. Matej Mohoric a fost cel care a atacat primul, odată ce s-a intrat pe turul de circuit. Edi i-a răspuns, însă în cele din urmă, pe trena lui Adria Mobil, atacanții au fost readuși în pluton. În aceste condiții, ne așteptam la un sprint masiv, însă Grosu a atacat cu 700-800 de metri înainte de final, spre surprinderea contracandidaților. Rutierul de la Delko ar fi fost probabil favoritul principal și în cazul unui sprint, dar a ales să ia cursa pe cont propriu. Exact ca în 2018, Edi a profitat de asfaltul umed și de traseul extrem de tehnic și a pus câțiva metri buni față de ce mai rămăsese din pluton.
Finalul a adus descătușarea lui Edi, care a bifat astfel al cincilea succes stagional și le-a demonstrat tuturor că în 2020 merită să fie transferat la o echipă de World Tour. El a dedicat victoria fiicei sale, care s-a născut luna trecută.
Podiumul etapei a fost completat de Alex Edmondson (Mitchelton-Scott) și Marko Kump (Adria Mobil). Grație secundelor de bonificație și a faptului că a venit cu trei secunde mai repede decât urmăritori, Grosu a devenit lider și la general, cu 5 secunde peste Marko Kump. De asemenea, Edi a urcat pe prima poziție și în clasamentul pe puncte.

Clasamentul etapei a doua din Turul Croației

https://i.eurosport.com/2019/10/03/2688844.png
De notat faptul că finalul cursei a adus o nouă căzătură urâtă pentru cei din pluton. Un spectator a intrat pe carosabil, după trecerea liniei de sosire și a produs un accident în care au fost implicați Alex Edmondson, Mattia Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Cyril Gautier (Total Direct Énergie) și Matej Mohorič (Bahrain-Merida).
Astăzi, în direct la EuroSport, are loc a treia etapă, disputată între Okrug și Makarska, în lungime de 155 de kilometri. E o rundă destul de valonată, pe placul lui Edi, însă marea provocare o va reprezenta cățărarea de categoria a doua, care va fi cu aproximativ 10 kilometri înainte de final. Aceasta are o lungime 5,3 kilometri și o pantă medie de 5,3%. Puncheurii pot lua un avans acolo pentru ca apoi, pe coborâre, să gestioneze lucrurile. Ar fi o etapă perfectă pentru Mohoric, unul dintre cei mai buni coborâtori din pluton, dar totul depinde de cât de grav s-a accidentat în căzătura suferită miercuri.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02