Ediția cu numărul 106 a Marii Bucle a fost una din cele mai spectaculoase din ultimii ani. La finalul celor 21 de etape diferența între primul clasat și al treilea a fost de doar 1 minut și 31 de secunde, cea mai mică din istoria recentă a competiției. Acest lucru s-a datorat și faptului că Team Ineos, formația care a dominat autoritar Le Tour în ultimii șapte ani, a avut multe slăbiciuni în etapele montane.
Locotenenții lui Geraint Thomas și Bernal au dezamăgit, excepția fiind Dylan Van Baarle, un ciclist care se descurcă mai bine în etapele vălurite și nu pe marile cățărări. Dacă Ineos nu a avut forța să dețină controlul plutonului, am putut remarca evoluția celor de la Jumbo-Visma, care și-a propulsat liderul, pe Steven Kruijswijk pe locul trei la final. Asta și datorită evoluției impresionante a lui Laurens De Plus, belgianul ce a depus o muncă fantastică în Pirinei și Alpi.
La capitolul „plus” putem pune și Groupama-FDJ, însă Thibaut Pinot, din păcate, nu a încheiat cursa, deși după victoria de pe Col du Tourmalet părea marele favorit la câștigarea competiției. Doar că în Alpi a suferit o accidentare și nu a mai putut continua competiția. De remarcat și poziția a patra a lui Emanuel Buchmann, germanul de la BORA obținând cea mai bună clasare din carieră într-un Mare Tur. Imediat în spatele său a încheiat Julian Alaphilippe, declarat cel mai combativ rutier al turului. Alaphilippe chiar s-a trecut pe sine însuși în cele trei săptămâni, unde a purtat 12 zile tricoul galben și a câștigat două etape.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
În top 10 au mai terminat Mikel Landa (locul 6), Rigoberto Uran (locul 7), Nairo Quintana (locul 8), Alejandro Valverde (locul 9) și Warren Barguil (locul 10). Așadar, încă un tur al Franței se încheie cu un ciclist de la Ineos/Sky pe prima poziție, dar și cu un Geraint Thomas clasat pe locul secund. Gruparea britanică a ajuns să aibă patru câștigători diferiți în Marea Buclă, ceea ce o clasează pe locul secund all-time.
Un alt record a fost doborât de Peter Sagan. Slovacul a câștigat pentru a șaptea oară tricoul verde, devansându-l în acest clasament pe Erik Zabel, cel care se impusese de șase ori. Deși a primit această distincție, Sagan nu a fost cel mai bun sprinter, ci cel mai constant. Dacă e să numim ciclistul cel mai bun în finalurile pe plat, acesta poate fi Caleb Ewan, micuțul australian de la Lotto-Soudal care s-a impus și duminică seara la Paris, totalizând la finalul cursei nu mai puțin de trei victorii la chiar prima sa participare.
O bucurie pentru francezi a venit în rândul cățărătorilor, Romain Bardet adjudecându-și tricoul alb cu buline roșii, acordat celui mai bun cățărător. Apoi, la tineri, Egan Bernal a fost primul și în acest clasament, la 22 de ani fiind totodată și al treilea cel mai tânăr câștigător al Le Tour din istorie. Nu în ultimul rând, Movistar a fost pe primul loc în clasamentul pe echipe.
Acestea fiind zile, sezonul 2019 de ciclism intră a doua sa parte odată cu finalul Turului Franței. Ne așteaptă o lună august însă plină cu competiții de calitate, dar și cu ultimul Mare Tur al anului, Vuelta, care va debuta în direct pe Eurosport 1 din 24 august și va ține până pe 15 septembrie.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02