După ce ieri a dezvăluit cât de sofisticată era rețeaua de dopaj pusă la punct de Lance Armstrong, Vaughters a vorbit despre motivele care l-au împins pe el să apeleze la metode care i-au îmbunătățit artificial performanțele. Fostul rutier simțea că nu are vreo șansă în pluton fiind "curat", temându-se inclusiv pentru cariera sa. De partea cealaltă, după ce a început să ia EPO, performanțele au crescut fantastic, astfel că în 1999 a reușit să fie primul pe Mont Ventoux, în Dauphine, cu record al ascensiunii. În acel an, rutierul care până atunci se făcuse cunoscut prin cursele de o zi sau prin faptul că e un locotenent de excepție s-a clasat pe doi la general în celebra cursă care precedă Turul Franței.
"Cu mult înainte de US Postal am început să mă dopez. Armstrong a zis că a început la 21 de ani, eu probabil pe la 23 de ani. Am petrecut doi ani la echipa Santa Clara (1994 și 1995), în care nu au vrut să facem dopaj. Eram curat, dar foarte slab. În fiecare cursă, am fost unul dintre cei mai slabi din pluton. Pur și simplu singurul obiectiv era să termin cursele. M-am gândit că o să supraviețuiesc în ciclism doar doi ani, cât aveam contract. Când a venit momentul în care dopajul a fost o opțiune, în 1996, a fost ca și cum ai găsi apă în deșert. Nu am vrut doar să supraviețuiesc, am vrut să alerg, să am o șansă la ceva, să fiu implicat în tactici de cursă și să încerc să câștig ceva. Când intri într-un pluton dopat și tu nu ești, nu ai vreo strategie. Totul este suferință, suferință și suferință. Este foarte demotivant. Când am putut să mă dopez, a fost ca și cum am găsit un lac în deșert și am vrut să beau cât mai multă apă", a spus Vaughers pentru Marca.

Puteai rezista fără dopaj în anii '90 în ciclism?

Weltmeisterschaften
Rezumatul cursei de șosea de la Mondiale. Remco Evenepoel a dat recital
25/09/2022 LA 09:53
Întrebat dacă în anii '90 chiar toți se dopau, Vaughters a spus că existau și excepții, nominalizându-l pe Christian Vande Velde. Acesta și-a câștigat dreptul de a face parte din echipa care să îl ajute pe Lance Armstrong în Turul Franței doar în baza performanțelor, dar mai târziu a început și el să apeleze la practici necurate. Fără acestea probabil că nu ar fi reușit peste ani (2008 și 2009) să facă două TOP 10-uri în Turul Franței, în primul dintre ani situându-se chiar în apropierea podiumului, pe 3.
Cazul atât de mediatizat al doctorului Michele Ferrari, părintele EPO, și mai apoi Operatiunea Puerto (cu doctorul Fuentes în prim plan) au făcut ca tot mai puțini cicliști să apeleze la substanțe interzise. Nu neapărat din conștiință, neexistând un moment "0", ci de frică.
"Există însă câteva excepții. În 1999, cred, Vande Velde a intrat în echipă și era curat. Era tânăr, avea 23 de ani, iar șefii echipei nu doreau ca el să înceapă să se dopeze atât de devreme. Chiar și așa, el a fost unul dintre cei mai puternici și echipa l-a acceptat. A făcut Turul Franței fără substanțe interzise. A fost excepțional, puțini au reușit să fie atât de buni fără a se atinge de nimic. Dar Vande Velde s-a dopat și el mai târziu, după doi ani. Oamenii văd doar alb sau negru: dacă cineva se dopează o dată e condamnat. Publicul trebuie să înțeleagă că sunt mulți cicliști care s-au dopat într-o perioadă din carieră și în alta, nu. Nu totul este negru sau alb, nu poți să tratezi lucrurile atât de ușor. Au fost mulți rutieri care au oprit dopajul după 1998, deoarece se temeau să nu fie prinși. Inițial era dificil să fii prins, dar în 1998 a intrat pe fir poliția și totul s-a schimbat. Mulți au decis să se oprească și să-și schimbe viața", a mai spus Vaughters.
Ciclism
Remco Evenepoel, campion mondial în cursa de șosea de la Wollongong. Aur după o cursă uriașă
25/09/2022 LA 07:19
Weltmeisterschaften
Van der Poel, arestat pentru un incident la hotel, chiar înainte de cursa de șosea de la Mondiale
25/09/2022 LA 06:10