În final, victoria i-a fost la îndemână rutierului Quick-Step Floors, însă echipa sa a fost cea care i-a adus oportunitatea perfectă de a câștiga prima sa etapă de Mare Tur din carieră. Vântul puternic din partea finală a unui traseu ce în aparență era unul din cele mai ușoare ale turului a făcut ca plutonul să se fragmenteze în repetate rânduri.
Ruptura decisivă a apărut cu aproximativ 10 kilometri înainte de final și a venit grație muncii lui Bob Jungels și a echipei sale, care a avut șase cicliști în grupul care s-a desprins inițial de pluton. Doar patru alți rutieri au încheiat în același timp cu câștigătorul Gaviria, care i-a întrecut la sprint pe Rudiger Selig și Giacomo Nizzolo.
Jungels a încheiat etapa al șaptelea, la trei secunde în urma învingătorului, dar a câștigat zece secunde pe șosea față de marii favoriți ai clasamentului general, care au încheiat într-un al doilea grup. Din el a făcut parte și Andre Greipel, care a pierdut astfel tricoul roz de lider al Turului în favoarea lui Gaviria. Columbianul a preluat și tricoul alb rezervat celui mai bun tânăr.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
O evadare de patru oameni a condimentat fazele inițiale ale etapei. Printre aceștia s-a numărat Kristian Sbaragli, care a câștigat primul sprint intermediar în detrimentul lui Eugert Zhupa înainte de a reveni în pluton de unul singur. Avansul evadării nu a ajuns niciodată la patru minute, iar albanezul Zhupa și-a trecut în cont al doilea sprint intermediar. Cei trei evadați au trecut prin vârful singurei cățărări repertoriate a zilei în șir indian, neinteresați de puncte, înainte de a fi ajunși de pluton cu mai puțin de 30 km rămași din etapă.
Finalul a fost unul haotic. Posibilitățile bordurilor create de vânt au stârnit panică în pluton, iar echipele sprinterilor și favoriților la general au încercat să-și ferească rutierii cei mai de preț. Totul a funcționat în favoarea lui Quick-Step în final. Tactica agresivă a echipei a dat roade iar Gaviria, scăpat de rivali precum Greipel sau Caleb Ewan, nu ar fi putut scăpa victoria din mâini.
Ziua de luni aduce prima dintre cele trei pauze ale Giro, caravana părăsind Sardinia după trei etape imprevizibile care au îmbrăcat trei cicliști diferiți în tricoul roz. Turul se reia marți, când o primă etapă de munte înalt îi va vedea pe cățărători luând centrul atenției pe pantele vulcanului Etna, în Sicilia. Clasamentul general urmează să fie foarte probabil dat complet peste cap.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02