Columbianul parcă nu are rival. La Tortona, Gaviria a mizat pe putere pură și a revenit de la o distanță considerabilă pentru a-l întrece pe Sam Bennett chiar înaintea liniei de sosire. A fost o demonstrație a formei în care sprinterul se află în această ediție centenară a Giro d’Italia. Caleb Ewan și Andre Greipel, doi dintre rivalii săi, au terminat abia pe locurile 8 și 9.
A fost probabil ultima etapă a turului care se va decide în urma unui sprint masiv. Cu cele patru victorii ale sale – în etapele 3, 5, 12 și 13 – Gaviria, care se află la debutul său într-un Mare Tur, și-a oferit o șansă uriașă de a câștiga și tricoul ciclam al clasamentului pe puncte la finalul întrecerii. Avansul său în fața lui Jasper Stuyven este considerabil și foarte probabil doar retragerea columbianului va mai putea schimba ordinea în vârf. Gaviria este însă decis să ajungă la Milano.
Etapa de 167 km de vineri a fost cea mai plată dintre cele 21 ale turului. Șanse minime, așadar, pentru o evadare. Totuși, trei cicliști s-au desprins în prima parte a zilei – Pavel Brutt, Matej Mohoric și Vincenzo Albanese. Acestora li s-a alăturat pentru moment Johann Van Zyl, dar acesta a revenit mai târziu în pluton.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Albanese și Brutt au trecut primii prin cele două sprinturi intermediare ale zilei, cu Gaviria ieșind din pluton pentru a culege alte patru puncte de care cu siguranță nu va avea nevoie în final. Columbianul dorește să câștige tot și trebuie lăudat pentru incredibilul tur făcut până acum.
Evadarea a fost prinsă de pluton cu puțin peste 22 km rămași din etapă, iar echipele sprinterilor au început să-și formeze trenulețele în pregătirea finalului. Bora Hansgrohe, Quick-Step Floors, Orica-Scott și Loto Soudal au fost în prim plan, iar un ultim viraj de stânga cu 400 de metri înainte de final a creat spații în fruntea plutonului.
Gaviria, aflat mult în spate în acel moment, părea să nu mai aibă șanse la victorie, fiind desprins de coechipierul său Max Richeze în timp ce Sam Bennett părea favorit pentru a trece primul linia de sosire. Columbianul a venit însă de nicăieri pentru a-și continua dominația impresionantă a sprinturilor din acest tur. Cu siguranță vom mai auzi de el.
E foarte posibil ca o parte din sprinteri să plece acasă după această ultimă etapă ușoară, urmând ca cățărătorii să se lupte pentru glorie în etapele finale ale turului. Tom Dumoulin continuă să conducă în clasamentul general, urmat la 2 minute și 23 de secunde de Nairo Quintana. Bauke Mollema, Thibaut Pinot și Vincenzo Nibali se află la mai puțin de 3 minute în urma liderului, în timp ce Andrey Amador este la 3 minute și 5 secunde, Movistar fiind singura echipă cu doi cicliști în prima parte a clasamentului.
Giro va continua însă fără Geraint Thomas. Britanicul s-a retras din cursă la câteva zile după ce o căzătură cauzată de o motocicletă parcată necorespunzător a făcut ravagii în pluton, afectând în special echipa Sky a lui Thomas.
Etapa a 14-a este una relativ ușoară în mare parte, însă se încheie cu o cățărare de temut de categoria 1 ce îi va duce pe cicliști la Santuario Di Oropa. Primele pante ale celor 11 km de cățărare sunt dulci, însă ultimii 6 km îi vor testa pe cățărători la maximum, cu pante medii de 7-8% și o porțiune de 13%. Este greu de crezut că nu vom vedea atacuri asupra liderului Tom Dumoulin.
Top 10 etapă: 1. Fernando Gaviria (Col) 3:47:45; 2. Sam Bennett (Irl); 3. Jasper Stuyven (Bel); 4. Roberto Ferrari (Ita); 5. Ryan Gibbons (RSA); 6. Rüdiger Selig (Ger); 7. Sacha Modolo (Ita); 8. Caleb Ewan (Aus); 9. André Greipel (Ger); 10. Viacheslav Kuznetsov (Rus).
Top 10 general: 1. Tom Dumoulin (Ned) 47:22:07; 2. Nairo Quintana (Col) 0:02:23; 3. Bauke Mollema (Ned) 0:02:38; 4. Thibaut Pinot (Fra) 0:02:40; 5. Vincenzo Nibali (Ita) 0:02:47; 6. Andrey Amador (CRc) 0:03:05; 7. Bob Jungels (Lux) 0:03:56; 8. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:03:59; 9. Tanel Kangert (Est) 0:03:59; 10. Ilnur Zakarin (Rus) 0:04:17.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02