După victoria categorică din contratimpul din prima etapă, se părea că Roglic nu va avea emoţii să câştige Turul Ţării Bascilor, mai ales că în etapele 2 şi 3 Pogacar nu a reuşit să îl distanţeze. Dar, tactica lui Jumbo-Visma pare una falimentară şi îi dă mari bătăi de cap slovenului în perspectiva victoriei finale.
În runda de ieri, câştigată de Ion Izagirre, Brandon McNulty, pe 3 la general, a iniţiat un atac, din care au făcut parte 7 rutieri. Aceştia au sosit cu 49 de secunde avans faţă de grupul favoriţilor, iar Roglic a fost deposedat de american de tricoul de lider. Tadej Pogacar, coechipierul lui McNulty, e extrem de fericit de deznodământ, acum UAE având două cărţi de jucat în ultima etapă, sâmbătă.
"Ne-am decis la şedinţa de joi dimineaţă să atacăm mai întâi cu Brandon. El a reuşit să se distanţeze şi suntem acum într-o poziţie perfectă pentru noi. Sunt fericit şi mândru de el", a spus Pogacar pentru Eurosport.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29

Cât de grav a greşit Jumbo-Visma în Turul Ţării Bascilor?

Jumbo-Visma a făcut nişte erori uriaşe joi, în sensul în care Jonas Vingegaard, coechipierul lui Roglic, a mers alături de McNulty, în loc să rămână lângă liderul echipei şi să ducă trena, pentru micşorarea ecartului faţă de rutierul UAE. Vingegaard nu a avut nicio şansă la victoria de etapă, în timp ce Roglic a trebuit să muncească de unul singur pentru a recupera.
Directorul sportiv al Jumbo-Visma, Frank Maassen, a încercat să explice tactica de neînţeles a olandezilor.
"Pe ultima ascensiune, Jonas a făcut o treabă grozavă şi apoi i s-a alăturat lui McNulty. Aveam avantajul că nu trebuia să facă nimic în acel grup şi am sperat că vom putea câştiga etapa cu el", a spus oficialul Jumbo-Visma.
Întrebat dacă se aştepta la o asemenea abordare din partea echipei lui Roglic, Tadej Pogacar a admis că rivalii au comis erori, însă a punctat că nu poate fi mai fericit pentru că lucrurile s-au aşezat astfel pentru UAE.
"Surprins de strategia lui Jumbo? Nu ştiu. Au pierdut tricoul galben, deci probabil că au făcut nişte greşeli tactice. Pentru noi este perfect că s-a întâmplat aşa", a mai spus Pogacar.

Jumbo-Visma se apără, dar nu are argumente

Jumbo-Visma a încercat să minimizeze greşelile comise. "Nu e o dramă că am pierdut tricoul", a mai spus directorul sportiv Frank Maassen, convins că învingătorul Vuelta poate recupera cele 23 de secunde care îl despart de McNulty în runda de sâmbătă.
Totuşi, Roglic a părut extrem de deranjat de ce s-a întâmplat joi. Poate că Turul Ţării Bascilor nu e un obiectiv major pentru sloven, dar Jumbo-Visma a arătat încă o dată că e o formaţie care suferă enorm la capitolele unitate şi strategie. În perspectiva Turului Franţei 2021, marele obiectiv al anului, acest lucru poate fi decisiv. Atât Ineos, cât şi UAE, care s-a întărit enorm, par formaţii mai articulate şi mai focusate pe ce trebuie făcut pentru a maximiza şansele rutierilor lor.
"Făcând bilanţul acum, la final, cred că suntem de partea greşită a liniei azi", a spus Roglic.
Etapa a 6-a, runda regină, va avea doar 111,9 kilometri, dar va fi una teribil de intensă. Rutierii vor avea de trecut peste 7 căţărări, majoritatea scurte şi explozive, care i se potrivesc lui McNulty. Totuşi, s-ar putea să fie o zi prea grea pentru american, iar Roglic şi Pogacar să se lupte pentru tricoul galben.
https://i.eurosport.com/2021/04/09/3025924.jpg
Azi ne aşteaptă cea mai uşoară rundă din Turul Ţării Bascilor 2021. E o etapă destinată sprinterilor, dar cum nu există sprinteri puri în pluton, iar multe echipe sunt mai preocupate să îşi protejeze liderii, evadarea are o şansă bună să reuşească.
Ciclism
2021 în sport | Tadej Pogacar, omul capabil să doboare orice record în Turul Franței
24/12/2021 LA 09:24
Ciclism
Primoz Roglic și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! Șefii echipei au planuri mari cu slovenul
22/12/2021 LA 16:22