Eurosport

Gilbert, despre Evenepoel: "Când l-am auzit ce spune, am crezut că e nebun". Cum l-a "dat gata"

Gilbert, despre Evenepoel: "Când l-am auzit ce spune, am crezut că e nebun". Cum l-a "dat gata"

02/12/2019 la 14:10Actualizare 02/12/2019 la 14:15

Philippe Gilbert a vorbit, în presa din Belgia, despre potenţialul fantastic al lui Remco Evenepoel, considerat de mulţi specialişti al doilea cel mai talentat rutier din toate timpurile, după legendarul Eddy Merckx.

La 19 ani, belgianul a fost transferat de Deceuninck-QuickStep, cea mai puternică echipă de World Tour în cursele clasice. Perspectivele lui Evenepoel sunt incredibile, iar acest lucru a fost clar încă din primul sezon la profesionişti. După ce la juniori a impresionat în aproape fiecare cursă la care a luat parte, câştigând la diferenţe uriaşe, mulţi credeau că adaptarea la profesionişti va fi dificilă.

Nici vorba de aşa ceva, Evenepoel câştigând şi într-o companie selectă o mulţime de curse, la doar 19 ani. Printre cele mai mari performanţe din 2019 se numără victoriile din Clasica San Sebastian, titlul european la contratimp şi argintul la Mondiale, în proba contra-cronometru.

După 17 sezoane ca profesionist, în care a câştigat, printre altele, cinci "clasice monument", Philippe Gilbert a vorbit despre modul în care l-a perceput iniţial pe Remco.

Cei doi s-au cunoscut pentru prima dată în decembrie anul trecut, într-un cantonament la altitudine, înainte de noul sezon. Au concurat împreună abia la Naţionale, pentru ca imediat să participe şi în cursa Adriatica Ionica, acolo unde Remco a atacat în etapa a treia cu 25 de kilometri înainte de final, câştigând cu peste două minute avans faţă de pluton.

"Când l-am văzut prima oară, nu l-am luat în serios. Am crezut că e un pic nebun. A spus nişte lucruri înainte de cursă...era foarte încrezător. Am gândit "Puştiule, ce spui tu acolo? Calmează-te". Părea extrem de arogant, dar câteva ore mai târziu l-am văzut punând în practică ce spusese. Impresionant!", a spus marele Gilbert pentru Het Laatste Nieuws.

Evenepoel, un mare caracter

Relaţia dintre cei doi a evoluat pe durata anului 2019, iar prietenia dintre cei doi a fost evidentă la Mondialul de la Yorkshire. Atunci, veteranul a avut o căzătură cu 126 kilometri înainte de final, iar Evenepoel a rămas să îl aducă înapoi în pluton.

Remco a depus un efort supraomenesc, compromiţându-şi propriile şanse, în dorinţa de a recupera terenul pierdut pentru Gilbert, care, pe hârtie, ar fi avut mai multe şanse la o medalie. În cele din urmă, nu s-a realizat joncţiunea cu plutonul, dar asta pentru că Gilbert s-a resimţit foarte tare după căzătură.

"Ce a făcut la Mondiale a fost un act de mare clasă. A fost incredibil. Acest lucru a arătat nu doar că are un potenţial incredibil, dar şi că înţelege tactic cursa. Ce a făcut la Yorkshire a arătat cât de profesionist este. Îl văd ajungând departe de tot în viitor", a mai spus Gilbert.

Evenepoel ţinteşte clasicele din primăvară, pentru ca apoi să fie văzut printre marii favoriţi ai Jocurilor Olimpice, în proba de contratimp.