Prima etapă cu final la altitudine în Turul Italiei ar fi trebuit să însemne prima oportunitate pentru Simon Yates să recupereze timp în raport cu Geraint Thomas. Premisele erau favorabile, în condiţiile în care învingătorul din Vuelta 2018 arătase extrem de puternic în contratimpul din runda inaugurală, fiind singurul rutier de general venit la mai puţin de jumătate de minut de "G".

Etapa de ieri a fost, în schimb, una teribilă din punctul de vedere al primilor doi favoriţi la victoria finală. Geraint Thomas a căzut în zona neutră şi ulterior durerile au fost prea mari pentru a rămâne cu favoriţii, sosind la 11 minute de rivali şi nemaiavând practic nicio şansă la tricoul roz.

Tour de France
De ce căţărătorii puri "fug" de Turul Franţei 2021! Trei nume mari preferă Giro
ACUM 20 ORE

Excelent în sosirile anterioare pe Etna, Simon Yates părea cel mai îndreptăţit să fie câştigătorul zilei, în aceste condiţii, mai ales că stilul său ofensiv îl determină de multe ori să atace de departe. Ăsta a şi fost planul Mitchelton-Scott, de altfel, până când britanicul a dat semne de slăbiciune. El a fost îndepărtat în primii kilometri ai căţărării de final, iar acum va avea enorm de recuperat pentru a se putea lupta din nou cu şanse pentru tricoul roz.

"Eram unii dintre favoriţii cursei şi am vrut să câştigăm etapa, astfel că ne-am asumat trena, astfel încât să prindem evadarea şi să îi oferim şansa lui Simon să câştige. Băieţii au făcut o treabă excelentă, au controlat atacanţii zilei, pentru că nu aveam nicio informaţie că Yates are o zi proastă. Când ne-am dat seama că ceva e în neregulă cu el, a fost prea târziu, Trek preluase deja trena. Ei au vrut să pună cât mai mult timp faţă de Geraint Thomas, dar am căzut şi noi victime. Din acel moment, a fost vorba doar de a limita pierderile lui Simon", a dezvăluit la finalul cursei Matt White, directorul sportiv al lui Mitchelton-Scott.

Simon Yates, în ofensivă totală în Giro, dacă se simte bine

Nimic nu anunţa o zi proastă a lui Yates, în condiţiile în care acesta câştigase Tirreno şi păruse extrem de puternic în contratimpul din prima rundă.

Oficialii echipei sale speră să fi fost vorba de o simplă zi proastă şi nu de o afecţiune, astfel încât britanicul să fie nevoit să abandoneze. Distanţa faţă de favoriţi îi oferă spaţiu de manevră şi, dacă se va simţi bine, Simon nu se va teme să atace. Ca atare, din acest punct de vedere, spectacolul ar trebui să fie garantat: un Yates puternic şi cu minute de recuperat faţă de rivali nu poate oferi altceva decât artificii, în munţi.

"Vom aborda cursa din alt unghi acum, trebuie să venim din spate. Giro s-a câştigat mereu în ultima săptămână, va fi un final brutal de competiţie şi mai e timp destul până atunci. O să vedem ce avem de făcut zi după zi, cert e că ne vom schimba abordarea", a mai spus White.

Ciclism
Geraint Thomas recunoaște: "M-am chinuit să-l urmăresc pe Geoghegan Hart câștigând Giro d'Italia"
31/10/2020 LA 12:32
Giro d'Italia
Geraint Thomas, out din Giro! Ineos merge all-in pentru Vuelta
06/10/2020 LA 11:28