Pentru a realiza o bună pregătire pentru Milano-Sanremo, primul Monument al sezonului, mulți cicliști aleg să meargă în Tirreno-Adriatico, o competiție benefică pentru mai multe tipuri de rutieri: contratimpiști, sprinteri, puncheuri și cățărători.
Traseul din acest sezon avantajează mai mult oamenii de clasice, organizatorii pregătind un teren asemănător cu cel din Sanremo, asta pentru a atrage cât mai multe nume mari la start. Prin urmare, prima etapă va pleca, ca de obicei, din Lido di Camaiore cu un contratimp pe echipe în lungime de 21,5 kilometri.
Clasamentul general va suferi modificări serioase și în a doua zi, atunci când vom avea primul finiș în cățărare, la Pomarance, o cățărare în lungime de 5,9 kilometri cu o pantă medie de 4,5%. Este un final similar cu cel din 2017, atunci când victorios a ieșit Geraint Thomas.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Prima oportunitate pentru sprinteri se ivește în a treia zi, la Foligno, însă nu pe un traseu foarte ușor, în prima parte fiind înșiruite mai multe ascensiuni scurte, dar abrupte. Apoi, în a patra zi, partea dificilă pentru rutieri apare pe final, atunci când este plasată Muro dei Cappuccini (1,9 km cu 10,6% pantă medie). Această scurtă cățărare va fi traversată de două ori, iar ultimele trecere vine cu 5,6 înainte de final.
A cincea etapă seamănă foarte bine cu o clasică din Ardeni, în orașul de final Recanati organizându-se un circuit ce conține o ascensiune de 2,8 kilometri cu o pantă maximă de 19%. Se va traversa de patru ori, finișul fiind în urcare. Penultima zi, la Jesi, aduce din nou sprinterii în prim-plan, asta pentru ca în ultima zi clasamentul general să fie definitivat în urma contratimpului individual în lungime de 10 kilometri de la San Benedetto del Tronto.
Învingătorul de anul trecut, Michal Kwiatkowski a ales să meargă în acest sezon în Paris-Nice, astfel că Team Sky vine în Tirreno cu doi lideri, Geraint Thomas și Wouter Poels. Principalul lor rival pentru victorie este Primoz Roglic, slovenul care arată o formă bună în acest start de sezon, reușind să câștige clasamentul general în Turul Emiratelor Arabe Unite.
Tom Dumoulin își continuă și el pregătirea pentru Turul Italiei, olandezul fiind liderul lui Sunweb în Tirreno. Astana va miza pe Jakob Fuglsang, danezul având recent o prestație foarte bună în Stade Bianche, acolo unde a terminat pe doi. Și dacă tot am amintit de cursa de o zi din Toscana, la startul Tirreno va fi și Julian Alaphilippe, învingătorul din Strade conducând „haita de lupi” a lui Quick-Step către un nou succes.
Pentru clasamentul general se vor mai lupta Adam Yates (Mitcheton-Scott), Vincenzo Nibali și Rohan Dennis (ambii de la Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (FDJ), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Gianluca Brambilla (Trek), Richard Carapaz (Movistar), Rafal Majka și Davide Formolo (ambii de la BORA), Rui Costa (UAE Team Emirates).
Pe lângă cățărătorii amintiți, în cursă vor mai fi și cicliști precum Peter Sagan (deși slovacul a contactat un virus stomacal și este în pericol să nu participe), Greg Van Avermaet (CCC Team), Alexey Lutsenko (Astana), Jasper Stuyven (Trek), Gianni Moscon (Sky), Michael Valgren (Dimension-Data), Zdenek Stybar (Quick-Step), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) și Sep Vanmarcke (EF-Education).
Nu în ultimul rând, în cele două runde cu final la sprint se vor lupta pentru victorie Elia Viviani (Quick-Step), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Phil Bauhaus (Bahrain-Merida), Nacer Bouhanni (Cofidis), Sacha Modolo (EF-Education), Giacomo Nizzolo (Dimension-Data) și Davide Cimolai (Israel Cycling Academy).
În perioada 10-17 martie, Eurosport 1 și Eurosport 2 transmit Tirreno-Adriatico în fiecare zi, iar comentariul va fi asigurat de Manolo Terzian, Alex Ciocan și Costin Gheorghe.
Program transmisiuni TV:
Miercuri, 13 martie:
Ora 19:45 – Etapa 1 – Eurosport 2 (PREMIERĂ)
Joi, 14 martie:
Ora 14:45 – Etapa a 2-a – Eurosport 2
Vineri, 15 martie:
Ora 14:45 – Etapa a 3-a – Eurosport 2
Sâmbătă, 16 martie:
Ora 22:30 – Etapa a 4-a – Eurosport 2 (PREMIERĂ)
Duminică, 17 martie:
Ora 19:00 – Etapa a 5-a – Eurosport 2 (PREMIERĂ)
Luni, 18 martie:
Ora 14:45 – Etapa a 6-a – Eurosport 1 & 1HD
Marți, 19 martie:
Ora 14:45 – Etapa a 7-a – Eurosport 1 & 1HD
Toate etapele din Tirreno-Adriatiaco pot fi văzute în direct pe Eurosport Player.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02