Știți vorba aia „au venit, au cucerit, au plecat”? Acest context se potrivește perfect echipei de ciclism Team Sky. Compania britanică tocmai a decis în urmă cu câteva zile să nu mai sponsorizeze această formație, iar Dave Brailsford, managerul echipei, are până în vara lui 2019 pentru a găsi un nou sponsor.
Istoria acestei forțe din ciclism a debutat odată cu sezonul 2010, tot cu Brailsford în postura de manager. Organizatorii celor trei Mari Turui, Giro, Le Tour și Vuelta le-au acordat câte o invitație, iar rezultatele nu au așteptat să apară. Au avut parte de o victorie de etapă prin Bradley Wiggins în Turul Italiei, iar Geraint Thomas a purtat tricoul alb (pentru cel mai bun tânăr) în Turul Franței. În Turul Spaniei nu s-a obținut nimic notabil, deoarece mulți rutieri s-au infectat cu un virus ce le-a afectat performanțele sportive. Pe vremea aceea rula în pluton și Juan Antonio Flecha, actual expert Eurosport.
În 2011 au început să apară primele rezultate la general în Marile Tururi. Chris Froome și Wiggins au făcut o ediție excelentă a Turului Spaniei, dar a fost insuficient pentru a se impune. Juan Jose Cobo le-a întârziat gloria primei victorii, dar revanșa avea să apară în următorii ani. Cu un „trenuleț” pe munte avându-i în componență pe Sergio Henao, Michael Rogers, Richie Porte sau chiar Froome, Wiggins a îndeplinit primul obiectiv major țintit de Brailsford: câștigarea Turului Franței. S-a întâmplat în iulie 2012, dar cu un scandal intern, iscat de faptul că Froome a fost pe șosea mult mai bun decât Wiggins, dar ordinele de echipă au fost clar îndreptate în favoarea lui Sir Bradley.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
A urmat sezonul 2013, unul care aducea revenirea lui Alberto Contador după suspendarea pentru dopaj. Sky își dorea păstrarea trofeului în Le Tour, mai ales că era ediția cu numărul 100 a competiției din Hexagon. Cum în Giro planul cu Wiggins a eșuat după ce britanicul a abandonat în urma unor căzături, întreaga atenție s-a derulat în Le Tour, acolo unde Froome și-a început domnia. Nu mai puțin de patru victorii (una din ele chiar pe Mont Ventoux) și încoronarea sa a fost completă. A câștigat cu peste patru minute în fața unui ciclist ce se anunța o mare speranță, Nairo Quintana.
Toți i-au luat frica lui Froome după un sezon 2013 monstruos de bun. Sky era o echipă vânată de tot plutonul. Atmosfera devenise apăsătoare, iar cicliștii cu tricourile Sky erau urâți tocmai pentru că deveniseră prea buni. A venit anul 2014, unul în care se anticipa o nouă victorie a lui Sky în Le Tour. A treia la rând. Nu a fost să fie însă. Froome, principala lor armă pentru victorie, a abandonat în etapa a 5-a, una în care s-au introdus sectoare de pavate. Adversarii lui au răsuflat ușurați după abandonul lui Chris. Teama încă apăsa pe umerii lor după episodul din 2013. Totuși, acest an 2014 a fost salvat de polonezul Michal Kwiatkowski, care a devenit campion mondial la Ponferrada.
Brailsford a tras linie după un sezon mai puțin bun. A urmat 2015, iar rezultatele bune au venit încă din primăvară. Sky nu excela în clasice, dar a început să o facă. Ian Stanaard a câștigat Omlooop-Het, iar Thomas a bifat prima poziție în E3 Harelbeke. Însă cireașa de pe tort a venit în Turul Franței, unde Froome și-a trecut în palmares al doilea Mare Tur din carieră, obținând și o victorie în etapa a 10-a.
În 2016, ambițiile lui Sky erau de a trece la un nou nivel. Adică să atace cu adevărat succesul suprem în Giro sau Vuelta. Principala gură de foc a fost Mikel Landa în Italia, dar acesta a clacat, la fel ca și predecesorii săi. Froome însă a fost la fel de bun în Le Tour, unde a câștigat două runde și generalul.
Poate cel mai bun sezon din istoria grupării britanice a venit în 2017. Totul a început în primăvară, când Kwiatkowski s-a impus în Milano-Sanremo, aducându-i lui Sky primul „Monument”. A urmat ceea ce mulți anticipau. Froome a luat generalul în Turul Franței (nimic nou) pentru a patra oară, dar mai mult de atât, a triumfat și în Vuelta. Ei bine, da, Sky a reușit. După 7 ani de la înființare, Froome, cel mai bun rutier al lor, a reușit să facă o dublă istorică.
Nu în ultimul rând, ajungem la momentul prezent. În 2018, Sky a început din nou foarte bine, prin Froome, care a devenit mai degrabă o persoană non-grată după ce a fost depistat pozitiv cu salbutamol, o substanță interzisă de Agenția Anti-Doping. Totuși, britanicul a fost achitat și a putut participa în Giro, unde a câștigat la general în urma unei acțiuni spectaculoase în penultima zi. Apoi, Turul Franței a fost o nouă afacere Sky, de data aceasta în prim-plan cu Thomas. De altfel, galezul a câștigat și premiul acordat de BBC Sport pentru „Personalitatea britanică a anului”, un premiu obținut și de Wiggins în 2012.
În opt ani de zile, Sky a câștigat Turul Franței de șase ori prin trei rutieri, o dată Turul Italiei și o dată Turul Spaniei. S-au impus în tururi de o săptămână, au luat și Monumente – practic și-au atins scopul în acest sport. Decizia companiei vine într-o perioadă în care echipa are nevoie de o schimbare, iar Brailsford va reuși, cu siguranță, să găsească noi sponsori.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02