Jumbo Visma și-a respectat blazonul de mare favorită la ediția din 2020 a Turului Franței, iar liderul echipei, Pimoz Roglic, a câștigat impresionant prima etapă cu adevărat importantă pentru clasamentul general. Slovenul a dus la capăt munca excelentă a colegilor săi Wout Van Aert și Sepp Kuss în prima etapă care a avut finish în cățărare.
Planul celor de la Jumbo Visma a funcționat perfect până acum, echipa olandeză dovedindu-și forța extraordinară cu prima ocazie. "Ne ținem de planul nostru. Vrem să avem tricoul galben la Paris", a declarat Primoz Roglic după victoria de ieri, care a fost a 3-a din carieră în Marea Buclă.
https://i.eurosport.com/2020/08/16/2865457.jpg
Ciclism
Wout van Aert și-a prelungit contractul cu Jumbo Visma! "M-a surprins gestul celor din echipă"
21/09/2022 LA 17:44

Ineos Grenadiers a arătat primele slăbicuni în Turul Franței

În timp ce rutierii de la Jumbo Visma au rulat perfect, Egan Bernal, câștigătorul de anul trecut, s-a trezit izolat la primul finish în cățărare de la această ediție, lucru care ridică niște semne de întrebare în ceea ce privește forma sa, dar și a colegilor.
Astfel, după ce Ineos (Sky) a dominat Turul Franței de o manieră categorică în ultimii ani (a câștigat 7 din ultimele 8 ediții), în acest an sunt indicii că va exista o schimbare a polilor de putere în pluton, Jumbo Visma fiind cel puțin la prima vedere echipa mai puternică. Chiar dacă e prea devreme pentru a se da verdicte, finalul celei de-a 4-a etape a oferit indicii destul de relevante despre cum vor sta lucrurile în acest Tur al Franței.
Liderul incontestabil de la Ineos, Egan Bernal, nu s-a arătat îngrijorat de faptul că este deja la 10 secunde în spatele lui Roglic (slovenul a câștigat etapa de ieri și implicit 10 secunde de bonificație) și a declarat că turul este lung, iar a 3-a săptămână va fi cea decisivă: "Nu este bine să fiu la 10 secunde în urma unui contracandidat, dar trebuie să am răbdare și să ajung în cea de-a 3-a săptămână la o diferență cât mai mică pentru a încerca să recuperez timpul pierdut pe cățărările mai lungi."
Dacă aruncăm o privire asupra traseului putem observa că opinia lui Bernal este întemeiată. În acest tur mai sunt foarte multe etape cu finish în cățărare, unde se pot face ecarturi mari între rutieri. Mai mult, cățărările care vor veni sunt mult mai lungi și cu înclinații mai abrupte, unele la altitudini de peste 2000 metri, deci teoretic mai potrivite pentru columbian. Evident că Roglic este și el un cățărător fantastic, dar etapa a 17-a, care se va încheia pe Col de la Loze, pare construită pentru stilul lui Bernal.
Chiar dacă Roglic a câștigat etapa de ieri, Bernal a terminat în același timp, însă finalul l-a prins descoperit, astfel că se pune întrebarea dacă echipa Ineos va fi la cel mai ridicat nivel în etapele importante care vor urma. În acest moment, Ineos pare foarte vulnerabilă: Richard Carapaz a cedat ieri 28 de secunde, pe o cățărare totuși nu foarte grea, iar Pavel Sivakov a venit cu mult în spate (la peste 20 de minute), ceea ce înseamnă că urmările căzăturilor din prima zi sunt destul de vizibile. Kwiatkowski a rezistat și el destul de puțin pe final, iar în aceste condiții Bernal a trebuit să facă față de unul singur în ultimul kilometru.
https://i.eurosport.com/2020/08/28/2873196.jpg

Egan Bernal se bazează pe etapele cu cățărări mai grele

Egan Bernal a insistat la finalul etapei că astfel de cățărări precum cea de ieri nu avantajează echipa britanică și că în ultima săptămână lucrurile vor sta diferit: "Nu am pierdut timp, așa că a fost important și acum vrem să încercăm să ajungem în ultima săptămână, unde credem că lucrurile vor merge mai bine pentru noi. Nu este bine pentru noi când cățărările sunt atât de scurte."
Superioritatea celor de la Jumbo Visma a fost repede observată și de ceilalți rivali din pluton. Julian Alaphilippe (liderul la general după 4 etape) a declarat la finalul etapei de ieri: "Jumbo-Visma este cea mai puternică echipă în acest moment. Au zburat în Dauphine și i-am văzut din nou astăzi. Este evident că obiectivul lor este să câștige turul și și-au asumat responsabilitatea încă din prima zi."
Cu siguranță că etapa de ieri a reprezentat un semnal de alarmă pentru cei de la Ineos, dar aceștia nu par a fi deloc îngrijorați, cel puțin la nivel declarativ. Cert este că Jumbo Visma a trecut repede peste perioada de tatonare și rulează în forță de la început, exact pe stilul celor de la Ineos din ultimii ani. Etapele următoare ne vor demonstra dacă Bernal&Co chiar au o tactică bazată pe ultima saptămână sau pur și simplu nu pot face față ritmului impus de cei la Jumbo Visma.
Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40