Ajuns la 48 de ani, fostul sportiv american rămâne un personaj controversat. Idol încă pentru unii, care consideră că Lance ar fi câștigat oricum cele 7 Tururi ale Franței în condiții normale, dacă nimeni nu ar fi apelat la substanțe interzise, Lance e stigmatizat de cei mai mulți, care îl consideră imaginea dopajului în ciclism.
Armstrong a vorbit despre primii pași în această lume tenebroasă, recunoscând că a apelat la doping pentru prima oară în chiar primul an de profesionist. Chiar și așa, pentru a justifica faptul că a trișat în întreaga carieră, americanul a povestit cum, pe vremea când nu folosea încă eritropoietina, cei care apelau la EPO erau la un cu totul alt nivel. Ca atare, Lance Armstrong încearcă să acrediteze ideea că, dacă nu ar fi intrat în această horă, nu ar fi avut vreo șansă să facă performanță.
"Am început să mă dopez la 21 de ani, dar numai cu cortizon. Știam întotdeauna ce luam. Întotdeauna am întrebat când aveau de gând să-mi injecteze ceva. Eu am luat întotdeauna decizia. Nu am putut suporta medicii care mi-au spus "nu întreba". Am fost educat în dopaj, știam ce îmi dau și am acceptat. În 1993, zvonurile despre EPO în pluton erau deja extraordinare. În 1994, în fiecare zi în care am rulat, m-au zdrobit. Eu mergeam doar cu cortizon, benzină cu cifră octanică scăzută. Restul rulau cu EPO, cifră octanică ridicată, o rachetă", a rememorat Lance Armstrong în documantarul ESPN.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33

Lance Armstrong și primul contact cu Michele Ferrari

Deși toată cariera sa a pozat într-un sportiv curat, care obține rezultate fantastice doar în baza muncii și a talentului, în 2012 USADA a probat fără urmă de îndoială că Lance Armstrong s-a dopat. Între cele 1000 de probe strânse, s-au numărat și mărturiile lui Floyd Landis și Tyler Hamilton, care au recunoscut că rutierul de peste ocean a fost creierul din spatele dopajului sistematic de la US Postal.
Puși în fața unor dovezi irefutabile, cei de la UCI nu au avut altă alternativă decât să îi șteargă din palmares toate cele 7 Tururi ale Franței (record all-time). La un an distanță, în 2013, Lance Armstrong a recunoscut că a apelat la substanțe interzise, incriminându-l și pe doctorul Michele Ferrari, pe care anterior îl apărase și îl protejase cu orice risc.
Acum, americanul a vorbit despre primul contact cu medicul care a distrus prin doping lumea ciclismului. Italianul i-a fost introdus de Axel Merckx, nimeni altul decât fiul legendarului Eddy Merckx, considerat de majoritatea specialiștilor drept cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor.
"L-am rugat pe Eddy să mă prezinte lui Ferrari și, în iarna anului 1995, am început să lucrez cu el. A fost o relație complet confidențială. A fost foarte direct, da, dar a funcționat cu mine. Am făcut tot ce mi-a recomandat", a mai spus texanul.

Bruyneel: "Lance Armstrong, un ciclist invincibil"

Johan Bruyneel, fostul director sportiv de la US Postal, a fost cel care s-a implicat cel mai mult în crearea unui sistem de dopaj sistematic la US Postal și, mai apoi, la Discovery, când echipa și-a schimbat denumirea.
Suspendat pe viață în 2018, Bruyneel a vorbit la superlativ de Armstrong, explicând că, în condiții egale, texanul s-ar fi impus la fel de clar în duelul cu rivalii.
La nivel fizic nu am văzut pe nimeni asemănător. Asta și mentalitatea ucigătoare pe care o avea în sport și capacitatea sa de sacrificiu l-au transformat într-un ciclist invincibil | Johan Bruyneel
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29