Supranumită „Bătrâna doamnă”, Liege-Bastogne-Liege reprezintă ultima oportunitate pentru rutierii de clasice să obțină un rezultat important la finalul primei părți din actuala stagiune. Având o istorie bogată începută în anul 1892, cursa din Belgia a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări ale traseului, dar în același timp au fost mulți ani în care nu s-a ținut.
Concepută la început ca o competiție pentru cicliștii amatori, Liege-Bastogne-Liege a devenit, treptat, o cursă a marilor campioni în care succesul a fost obținut chiar și în cele mai grele condiții. Cel mai bun exemplu este reprezentat de ediția din 1971, câștigată de Eddy Merckx, „canibalul” impunându-se la final cu un avans de peste cinci minute după o zi în care a nins abundent și a bătut vântul. De altfel, Merckx a intrat în istoria cursei cu cele mai multe victorii – 5 (1969, 1971, 1972, 1973 și 1975). Singurul care îl poate egala pe marele belgian este Alejandro Valverde, actualul campion mondial, care a câștigat „La Doyenne” de patru ori – în 2006, 2008, 2015 și 2017.
Traseul ediției cu numărul 105 a fost modificat față de precedentele ediții. Organizatorii au decis să revină la finalul din centrul orașului Liege, lucru care nu s-a mai întâmplat de 30 de ani. Pe parcursul celor 256 de kilometri, rutierii vor trebui să parcurgă nu mai puțin de 11 cățărări pe un traseu vălurit și presărat cu multe obstacole.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Primul deal apare la kilometru 75, La Roche-en-Ardennes, dar are menirea de a compacta și mai mult grupul principal. Acțiunea adevărată ar putea începe odată cu apariție celor trei cățărări grupate reintroduse după o pauză de trei ani: Cote de Wanne, Cote de Stockeu și Cote de la Haut. Apoi, favoriții își pot contura un grup fruntaș care să se ducă până la final pe Col de la Redoute (2,2 km cu 8%), repertoriată cu 37 de kilometri înainte de final.După Redoute vor mai urma Cote des Forges (1,3 km cu 8%) și Cote de la Roche-aux-Facons (1,3 km cu 10%), ca mai apoi să îi aștepte pe rutieri o coborâre tehnică și un final pe plat în centrul orașului Liege.
Principalul favorit la victorie este Julian Alaphilippe. Francezul de la Deceuninck Quick-Step s-a impus recent pentru a doua oară la rând pe Mur de Huy, arătând o formă excelentă deși duminica trecută a suferit o înfrângere morală în Amstel Gold Race. Totuși, Alaphilippe pare să aibă un mental puternic și o echipă dedicată pentru a-l ajuta să câștige pentru prima dată Liege-Bastogne-Liege. Dacă are un adversar de care să se teamă, atunci acela este Jakob Fuglsang. Danezul de la Astana a fost „umbra” lui Julian în Strade Bianche, Amstel și recent în Fleche, terminând aceste curse pe locurile doi, trei și iarăși doi.
Fuglsang are 34 de ani, dar în cursele de o zi din această primăvară pe traseele dificile din Toscana, Olanda și Ardeni s-a descurcat excelent. În rândul secund al favoriților este catalogat Alejandro Valverde, campionul mondial care are în 2019 o singură victorie. Forma din clasice a fost departe de cea din sezoanele trecute, astfel că ciclistul în vârstă de 39 de ani nu este văzut de specialiști pe aceeași treaptă cu Alaphilippe și Fuglsang. Doar că Valverde, prin experiența sa în curse, poate da oricând lovitura, doar să aibă o zi în care toate planurile sale să funcționeze.
De urmărit duminică în Liege mai sunt Maximilian Schachmann (BORA), Michal Kwiatkowski și Wouter Poels (ambii de la Team Sky) sau Michael Matthews (Sunweb). Schachmann a terminat de fiecare dată pe locul 5 în Amstel și Fleche, iar BORA va avea o primă șansă să obțină o victorie într-un Monument în acest sezon. Polonezul Kwiatkowski și olandezul Poels (fost câștigător al cursei în 2016) sunt ultimele speranțe ale lui Sky în ultima cursă cu această denumire. Asta în timp ce Matthews, împreună cu colegul Tom Dumoulin, pot produce o surpriză plăcută dacă vor ști să gestioneze momentele importante ale cursei.
Dacă tot ne apropiem de Giro, atunci Liege oferă o oportunitate pentru oamenii de general. Romain Bardet, ocupantului locului 3 din 2018, este de luat în calcule, la fel ca Michael Woods, „vicecampionul” ediției 104. În cursă se va afla, de asemenea, și Bob Jungels, cel care s-a impus în 2018 cu un atac superb în ultimii kilometri.
Alți rutieri de urmărit mai sunt Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Daniel Martin (UAE Team Emirates), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Michael Valgren (Dimension-Data), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Lilian Calmejan (Team Total Direct Energie) sau Guillaume Martin (Wanty Gobert).
Ediția din 2019 a Liege-Bastogne-Liege poate fi urmărită în direct pe Eurosport 1 & 1HD duminică, 28 aprilie, de la ora 15:00, în comentariul lui Manolo Terzian.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02