Ajunsă la ediția cu numărul 74, organizatorii Omloop propun un traseu în lungime de 200 de kilometri între localitățile Merelbeke și Ninove. Dificultățile de pe traseu sunt distribuite în așa fel încât plutonul să fie triat treptat pentru a avea în a doua parte a sa o luptă aprigă pentru victoria finală.
În total sunt 13 cățărări și șapte secțiuni cu piatră cubică. Finalul avantajează rutierii explozivi, ascensiunile „iconice” Muur van Geraardsbergen și Bosberg fiind legate în succesiune pentru a turna și mai mult plumb în picioarele rutierilor. Față de cursa din 2018 există câteva modificări notabile. În primul rând finalul nu mai este la Gent, ci a fost mutat la Ninove. Apoi, prima cățărare va veni la kilometri 41, Leberg, urmând să apară secțiunile de pavate.
În esență s-a creat un carusel de cățărări și pavate, grupate în această ordine, cea mai importantă parte a cursei venind în ultimii 30 de kilometri, atunci când sunt legate Muur (cățărare cu pavate cu pantă maximă de 20%) și Boosberg. Ultimii 12,8 kilometri sunt pe plat, dar terenul este propice și unui atac care să surprindă grupul favoriților și un eventual sprint (așa cum s-a întâmplat în 2018).
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Dacă tot am pomenit de ediția din 2018, să introducem și favoriții pentru victoria în prima clasică pe pavate a sezonului 2019. Cu numărul 1 va porni danezul Michael Valgren, actualul ciclist de la Dimension-Data. Valgren a surprins pe toată lumea anul trecut cu atacul din ultimii 2 kilometri, bifând la final cea mai mare victorie a sa în clasice (a mai adăugat ceva mai târziu la „zestre” și trofeul în Amstel).
Transferat la sud-africanii de la Dimension-Data, Valgren va fi susținut de o echipă puternică, avându-i alături pe Edvald Boasson Hage și Giacomo Nizzolo. Printre adversarii săi se numără, cum altfel, și „haita de lupi” de la Quick-Step. Belgienii au venit cu trei lideri: Philippe Gilbert, Yves Lampaert și Zdenek Stybar. Rămâne de văzut acum cine va rezista cel mai bine, dar cu siguranță munca în echipă devine principalul atu în îndeplinirea obiectivului principal: victoria.
Lotto-Soudal își aduce cele mai importante arme pe care le deține pentru cursele de o zi. Tiesj Benoot, învingătorul din Strade Bianche, e cotat cu șanse bune la victorie, în timp ce Tim Wellens, un foarte bun om de Ardeni, mai degrabă vine în Omloop pentru a-l sprijini pe Benoot. Agr2 va miza, ca de fiecare dată, pe Oliver Naesen, belgianul cu prezențe constante în top în cursele de o zi.
Una dintre revelațiile lui 2019, Astana, îi aduce pe Alexey Lutsenko și Magnus Cort. Lutsenko nu se descurcă rău în clasicele pe pavate, iar forma arătată în Oman (3 victorii și primul loc la general) îi dă speranțe la o clasare bună. În prima linie a favoriților îl punem, cum altfel, și pe Greg Van Avermaet, învingător aici doi ani la rând, în 2016 și 2017. Van Avermaet va rula sub culorile lui CCC, formație construită în jurul său pentru clasicele din această primăvară.
Team Sky va merge tot pe Ian Staanard, și el fost dublu câștigător în Omloop. Alți rutieri de urmărit sunt Wout Van Aert (care va debuta în acea zi pentru Jumbo-Visma), Jasper Stuyven (Trek), Michael Matthews (Sunweb), Jasper Philipsen (neo-profesionistul lui UAE Team Emirates), Niki Terpstra (Direct-Energie), Sep Vanmarcke (EF-Education First), Dylan Teuns (Bahrain-Merida) și Daniel Oss (BORA).
De asemenea, în cazul unui eventual sprint dintr-un grup redus, ar putea fi luați în calcul Arnaud Demare (FDJ), Christophe Laporte (Cofidis), Jens Debusschere (Katusha), Pascal Ackermann (BORA), Matteo Trentin (Mitchelton) sau Andrea Pasqualon (Wanty).
Lista de start aduce foarte mulți rutieri cu șanse reale la victorie, sunt multe scenarii pe care am putea să le facem, dar certitudinea este că vom avea spectacolul pe care doar cursele de o zi îl pot oferi.
Ediția din 2019 Omloop Het Nieuwsblad va fi în direct pe Eurosport 2 sâmbătă, de la ora 15:30, în comentariul lui Andrei Comșa.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02