Etapa a 16-a avea, pe hârtie, șanse mari să fie una haotică. Vântul lateral a produs o ruptură în pluton în kilometrii de final, iar de partea „bună” a „bordurii” s-a aflat Matthews, care a sprintat spre victorie dintr-un grup restrâns.
Australianul și-a adjudecat a doua victorie din această ediție a Turului Franței și i-a învins în ultimii metri pe Edvald Boasson Hagen și pe John Degenkolb. Germanul a acuzat o blocare intenționată a trasei sale din partea lui Matthews, care a părut să vireze treptat înspre partea din dreapta a șoselei. În același timp, norvegianul și-a calculat atacul puțin prea târziu, venind cu viteză din urmă pentru a pierde pentru câțiva centimetri victoria, cei trei trecând linia de sosire unul lângă altul și fiind nevoie de fotografia de final pentru a stabili învingătorul.
Ceva mai devreme, Matthews câștigase sprintul intermediar al zilei, adjudecându-și alte 20 de puncte pe lângă cele 30 cucerite la finalul etapei. Partea dificilă a traseului a fost în debutul celor 165km și australianul scăpase de rivalul său din lupta pentru tricoul verde încă de atunci. Marcel Kittel a fost lăsat în urmă pe prima dintre cele două cățărări repertoriate, iar tentativele sale de a reveni în pluton au rămas fără succes, acesta neputând puncta. Astfel, avansul germanului a fost redus la 29 de puncte, iar lupta din clasamentul tricoului verde este acum una deschisă între cei doi sprinteri.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Evenimente importante au avut loc și în cadrul disputei pentru clasamentul general. Daniel Martin și Alberto Contador au fost prinși de „bordura” produsă în ultimii 15 kilometri, pierzând timp prețios față de rivalii din top 10. Irlandezul a cedat 51 de secunde față de Chris Froome, care continuă să conducă în fața lui Fabio Aru, Romain Bardet și Rigoberto Uran – cei mai apropiați contracandidați la victoria finală. La rândul său, Contador a trecut linia de sosire cu o întârziere de peste 1 minut, căzând în afara primelor 10 poziții la general.
Etapa a 17-a programează miercuri una dintre cele mai grele zile ale Turului. Cicliștii vor avea de urcat pe cățărări de categorie specială – Col de la Croix de Fer și Col du Galibier – dar și pe Col d’Ornon (categoria a 2-a) și Col du Telegraphe (categoria 1).
Atacuri între favoriți sunt așteptate, ziua reprezentând una din ultimele oportunități ca Froome să fie pus în pericol înainte de contratimpul în care este așteptat să câștige teren la Marseille. Ultima dificultate a zilei, cățărarea pe Galibier, va avea însă loc cu aproape 30 de kilometri înainte de final, astfel încât un atac decisiv va trebui susținut pe coborârea spre sosire.
Clasamentul etapei:
1. Michael Matthews (Aus) 3:38:15; 2. Edvald Boasson Hagen (Nor); 3. John Degenkolb (Ger); 4. Greg Van Avermaet (Bel); 5. Christophe Laporte (Fra); 6. Jens Keukeleire (Bel); 7. Tony Gallopin (Fra); 8. Tiesj Benoot (Bel); 9. Maciej Bodnar (Pol); 10. Romain Hardy (Fra).
Clasamentul general:
1. Christopher Froome (GBr) 68:18:36; 2. Fabio Aru (Ita) 0:00:18; 3. Romain Bardet (Fra) 0:00:23; 4. Rigoberto Uran (Col) 0:00:29; 5. Mikel Landa (Spa) 0:01:17; 6. Simon Yates (GBr) 0:02:02; 7. Daniel Martin (Irl) 0:02:03; 8. Louis Meintjes (RSA) 0:06:00; 9. Damiano Caruso (Ita) 0:06:05; 10. Nairo Quintana (Col) 0:06:16.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02