Pe lângă formațiile de World Tour, organizatorii Marii Bucle oferă la fiecare ediție câteva wildcarduri. Acestea se îndreaptă fie către echipe Pro-continentale din Franța, fie spre formații care au rutieri extrem de atrăgători pentru competiție. În 2019, Cofidis, Direct Energie, Team Arkea-Samis și Wanty-Groupe Gobert au fost marile câștigătoare.
În 2020, Team Delko Marseille, formația lui Edi Grosu, va fi aproape sigur la start, urmând a primi o invitație, după cum chiar rutierul din Zărnești a confirmat.
El va avea astfel șansa să devină primul rutier român, după 84 ani, care să evolueze în cea mai importantă cursă pe etape din lume. În 1936, Constantin Tudose, Nicolae Ţapu, George Hapciuc şi Virgil Mormocea au fost singurii compatrioți ai noștri din istorie prezenți la startul Turului Franței.
Turul Italiei
Dries de Bondt a câștigat etapa a 18-a din Giro, fiind cel mai puternic la sprintul dintre evadați
ACUM 3 ORE
Dincolo de faptul că Delko Marseille e o echipă din Hexagon, organizatorii au în vedere și faptul că formația dispune de doi rutieri interesanți, pe lângă Edi francezii transferându-l în această iarnă și pe Ricardo Minali (și el un sprinter foarte puternic, fost la Astana).
"Anul viitor există posibilitatea foarte mare să fiu prezent în Turul Franţei, ceea ce ar pune în calendar o competiţie foarte importantă înaintea Jocurilor Olimpice şi, cu siguranţă, forma mea fizică va fi de top la Tokyo. Turul Franţei va lua startul din Marsilia, de unde este şi echipa mea, iar datorită rezultatelor şi a conducerii care a făcut un plan legat de acest lucru avem şanse undeva la 90% să fim prezenţi la start.
Prezenţa noastră la start se va confirma până la jumătatea lunii ianuarie şi, în funcţie de decizia organizatorilor Turului Franţei, voi alcătui planul meu competiţional, de antrenament. La Turul Franţei, o cursă pe etape, sunt mai multe oportunităţi şi sunt un sportiv care se recuperează bine de la o zi la alta, şi după cele două experienţe din Turul Italiei, cred că sunt destul de matur fizic şi mental ca să reuşesc să fac un rezultat mare în Turul Franţei", a spus Edi Grosu.
Grosu este românul cu cel mai bun rezultat într-un Mare Tur: el a ocupat locul 5 într-o etapă din Giro, în 2015, pe vremea când evolua pentru Nippo-Vini Fantini.

Edi Grosu, la Jocurile Olimpice

Anul 2019 a fost unul presărat cu accidentări pentru Grosu, inclusiv în acest moment fiind în recuperare după o căzătură suferită la antrenamente. Refacerea va dura aproximativ două săptămâni şi Edi nu va începe sezonul în februarie, cum era stabilit, ci în martie.
Chiar și așa, rutierul din Zărnești a câștigat în 2019 câte o etapă în Turul Croaţiei și Turul Slovaciei, două etape în Turul Qinghai Lake (China) şi Ronde van Limburg (Belgia). Performanțe care i-au asigurat un loc la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde, totuși, nu va avea ambiții mari, judecând după profilul cursei, unul prea complicat pentru sprinteri.
"A fost un an bun, putea să fie mai bun, dar sunt mulţumit cu reuşitele mele. Rezultatele m-au calificat la JO, ceea ce este un pas mare pentru mine şi pentru cariera mea. În momentul de faţă eu am cele mai multe puncte adunate pentru România şi alegerea o va face federaţia, dar teoretic eu sunt cel calificat şi, doar dacă va interveni o accidentare, o căzătură, atunci voi putea fi înlocuit.
Traseul de la JO 2020 este foarte greu, nu este pentru sprinteri, asta e clar, se va urca de două ori muntele Fuji, dar eu voi încerca să fac o cursă de atac şi, după cum am mai spus, în ciclism nu câştigă mereu cel mai bun, câştigă cel mai inteligent. Sunt mulţi factori externi care pot influenţa rezultatul, dar eu cred în şansa mea şi cu siguranţă voi încerca să duc tricoul României cât mai sus posibil. Va fi prima mea Olimpiadă şi acesta este unul din marile mele obiective", a mai spus ciclistul român.
Turul Italiei
Joao Almeida, OUT din Giro 2022, după ce a fost găsit pozitiv la COVID-19
ACUM 7 ORE
Turul Italiei
Simon Yates s-a retras din Giro. Căzătura de pe Etna, mult mai serioasă decât se credea
ACUM 8 ORE