Clasicele pe pavate s-au încheiat și urmează acum trecerea spre cursele de o zi din Ardeni. Doar că între ele se află această competiție relativă tânără, care a avut prima ediție în anul 1966. Nu are tradiția Turului Flandrei sau Paris-Roubaix, dar a reușit să se impună în calendarul ciclismului prin faptul că oferă un traseu variat cu multe cățărări scurte și abrupte ce sunt plasate într-un zig-zag din provincia Limburg.
Tradiția din Amstel era ca învingătorul să se stabilească în urma unui atac pe dealul Cauberg, ce era plasat foarte aproape de final. Scenariul s-a tot repetat din 2003 și până în 2016, dar după ediția de acum trei ani lucrurile s-au schimbat. Organizatorii au mutat Cauberg-ul cu 16 kilometri înainte de final, lucru care avantajează mai multe atacuri, deoarece finalul este unul tehnic și care șerpuiește prin drumuri de țară înguste.
În 2019 vor fi parcurși în total 265,7 kilometri între localitățile Maastricht și Berg en Terblijt. Cele mai multe ascensiuni sunt grupate în ultimii 45 de kilometri, dar porțiunea decisivă pentru atacuri vine după ce rutierii trec pentru ultima oară peste Cauberg. Departajarea între favoriți se va face pe Geulhemmeweg (1 kilometru cu o pantă de 6,2%) și Bemmelberg (900 de metri cu 5%). Din vârful ultimului deal rămân încă șapte kilometri până la final, fiind un loc propice pentru un atac surprinzător pe drumurile înguste și întortocheate din satele batave.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Din punctul de vedere al formei sportive, Mathieu Van der Poel pare să fie principalul favorit. Campionul național al Olandei s-a pregătit foarte bine pentru a câștiga pe teren propriu, iar în Săgeata Brabanteză la mijlocul săptămânii a arătat că își poate învinge rivalii. Cu un progres remarcabil și o evoluție încântătoare de-a lungul săptămânilor din Flandra (unde a câștigat Dwaars Door Vlaanderen și a terminat pe 4 în Turul Flandrei), Van der Poel are o șansă mare de a bifa cel mai mare succes din cariera pe șosea duminică.
Principalii rivali pentru batav sunt cei de la Deceuninck Quick-Step. De la gruparea belgiană lider va fi Julian Alaphilippe, omul care are în 2019 opt victorii și care s-a impus în primul Monument al sezonului, Milano-Sanremo. Alături de Alaphilippe, Deceuninck îl aduce și pe Philippe Gilbert, rutierul ce a câștigat Amstel de patru ori în carieră, fiind pe locul doi all-time după Jan Raas (5 succese). Duminica trecută Gilbert a câștigat Paris-Roubaix, intrând într-o galerie selectă de rutieri ce au în palmares victorii în patru Monumente diferite.
În rândul doi al favoriților vin Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski, Wouter Poels, Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Michael Valgren sau Alexey Lutsenko. Valverde ca în orice cursă are o șansă importantă la un succes final, Kwiatkowski și Poel ar trebui să aducă o prezență pe podium sau o victorie la una din ultimele curse sub denumirea „Sky”, Sagan și Van Avermaet au o ultimă șansă importantă de a obține o victorie într-o clasică din 2019, Wellens a arătat că e capabil să obțină măcar un podium în urma unei evoluții constante în Brabantse Pijl și Valgren este deținătorul trofeului dar fără șanse în 2019 pentru că nu are o formă prea bună. În fine, Lutsenko reprezintă o carte bună de jucat pentru Astana, terenul din Amstel fiind propice unui atac pe plat al kazahului dacă va rămâne alături de favoriți.
Alți cicliști de urmărit mai sunt Oliver Naesen și Romain Bardet (ambii de la Ag2r), Dylan Teuns și Sonny Colbrelli (ambii de la Bahrain-Merida), Michael Matthews (Team Sunweb), Alberto Bettiol și Michael Woods (ambii de la EF Education), Edward Theuns (Trek), Tadej Pogacar și Rui Costa (ambii de la UAE Team Emirates), dar și Guillaume Martin (Wanty-Gobert).
Ediția din 2019 a Amstel Gold Race poate fi urmărită în direct pe Eurosport 1 & 1HD de la ora 16:15 în comentariul lui Manolo Terzian și Alex Ciocan.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02