După ce a pierdut dramatic Turul Franţei, în penultima etapă, în faţa conaţionalului Pogacar, liderul Jumbo-Visma nu mai iartă nimic. A reuşit 4 victorii de etapă şi 3 locuri doi în Turul Spaniei, după ce, înainte de această competiţie, câştigase şi primul "monument" al carierei, Liege-Bastogne-Liege. Roglic îşi trece în palmares astfel a doua victorie într-un mare tur, după ce în 2019 se impusese de asemenea în Vuelta.
Fără îndoială slovenul a fost cel mai puternic rutier din Turul Spaniei, dar un fapt interesant ne arată că secundele de bonificaţie au jucat un rol important. Rutierul de la Jumbo-Visma a adunat 48 de secunde bonus (ca urmare a clasării între primii), în timp ce Carapaz a cumulat, de-a lungul etapelor, doar 16 secunde bonus. O diferenţă de 32 de secunde, în contextul în care clasamentul real arată un avans de doar 24 de secunde. Astfel, un calcul sec (evident că probabil cursa s-ar fi desfăşurat altfel fără secunde de bonificaţie, Roglic nu ar fi făcut un joc de aşteptare) ne arată că Richard Carapaz a obţinut, strict pe şosea, un avans de 8 secunde în raport cu Roglic.

Roglic, după ce a câştigat Vuelta 2020

Turul Spaniei
Richard Carapaz s-a impus în etapa a 12-a din Vuelta, după un atac superb dat în ultimii kilometri
01/09/2022 LA 15:24
De menţionat că Roglic a dat de înţeles că nu a răspuns atacului dat de Carapaz în ultimii doi kilometri pentru a nu se expune. El ştia foarte bine că dacă realizează numărul de watti din acel moment, nu poate pierde tricoul roşu. În schimb, dacă ar fi încercat să rămână lângă ecuadorian, intra într-o zonă necunoscută.
"E întotdeauna bine pentru cursă când finalul e palpitant. Ştiam ce avans am la general şi mi-am dat seama că, dacă merg în tempoul meu, voi rămâne în roşu când trec linia de sosire. Nu a fost totul sub control în această etapă, mai ales pe final, dar ne-am îndeplinit obiectivul", a spus Roglic la final.
Roglic şi-a trecut în palmares şi clasamentul pe puncte, adunând 204 puncte, cu mult peste al doilea clasat, de asemenea Carapaz (133).
Tricoul de cel mai bun căţărător i-a "scăpat", acesta mergând în dreptul temerarului Guillaume Martin, care, după un Tur al Franţei excelent, a confirmat că e un căţărător redutabil. Cel mai bun tânăr în Vuelta este Enric Mas, locul 5 de la general, care nu a avut adversar în acest clasament.
Clasamentul pe echipe a fost câştigat, aşa cum era de aşteptat, de Movistar, Unzue făcând în fiecare mare tur un mare scop din această ierarhie.
Duminică, se ajunge la Madrid, dar nimic nu se mai poate întâmpla. E o rundă de gală, care se va termina la sprint.
Turul Spaniei
Primoz Roglic e lider în Vuelta, după ce s-a impus spectaculos în etapa a 4-a
23/08/2022 LA 15:40
Turul Spaniei
Richard Carapaz, convins că poate câștiga Vuelta! Cu cine crede că se va bate pentru tricoul roșu
23/08/2022 LA 10:40