În comitetul executiv întrunit luni la Lausanne (Elveția), WADA a luat o decizie dură împotriva Rusiei. Niciun sportiv nu va mai putea concura timp de patru ani pentru țara sa, ca urmare a scandalului de dopaj în care e Rusada implicată. Măsura are în vedere inclusiv Jocurile Olimpice de la Tokyo și la CM din Qatar. Agenția rusă anti-doping are 21 de zile să atace suspendarea, dar e puțin probabil să aibă câștig de cauză.
Asta nu înseamnă că toți sportivii ruși vor avea interzis la competiții. Cei care nu sunt implicați în vreun fel în scandalul de dopaj vor putea participa la competiții, dar sub steag neutru.
Un total de 168 de sportivi ruși au participat la Jocurile Olimpice de iarnă, de la Pyeongchang sub steag neutru, ca urmare a suspendării anterioare. De asemenea, din 2015 în competițiile atletice, toți sportivii ruși au evoluat astfel.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33
Interesant e că acum sancțiunea se aplică și la fotbal, astfel că va fi interesant de văzut sub ce denumire va evolua Rusia la Euro și, apoi, în preliminariile CM 2022. Există informații, neconfirmate deocamdată, că la Euro 2020 (unde St Petersburg e oraș gazdă) naționala lui Stanislav Cherchesov poate evolua ca Rusia.

Scandalul de corupție în Rusia

În ianuarie, autoritățile au pus la dispoziția agenției mondiale antidoping baza de date a laboratorului din Moscova, unde sportivii erau testați. Rusia a fost obligată să ia această măsură pentru reintegrarea în lumea sportivă după precedentul scandal de dopaj.
Doar că experții internaționali au constatat însă că din baza de date au fost șterse mai multe teste pozitive.
"Condamnăm în cea mai absolută manieră acțiunile celor responsabili de falsificările comise în documentele depuse în laboratorul de la Moscova. Ele sunt un atac la credibilitatea sportului și o insultă la adresa tuturor", se arăta într-un comunicat al CIO.
De aproximativ 4 ani, Rusia se confruntă cu un scandal de dopaj fără precedent în istoria sportului. În 2016, Agenția Internațională Antidopping (Wada) descoperea că aproximativ 1.000 de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe, în perioada 2011-2015.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29