La capătul unui nou Mare Tur – ultimul din 2018 – fanii ciclismului au avut prilejul de a fi martorii unei performanțe istorice. Simon Yates s-a impus în Turul Spaniei și a trecut linia de final de la Madrid completând trio-ul de britanici care au pus stăpânire și pe Turul Italiei și Turul Franței în 2018.
Yates ar fi putut să guste acest prim succes într-un Mare Tur încă din primăvară, când a condus clasamentul general până în etapa a 19-a din cele 21, însă el a clacat, lăsându-i oportunitatea de a câștiga lui Chris Froome. Britanicul a apucat-o cu ambele mâini, reușind o revenire de senzație în ultima etapă montană din Italia. Apoi a urmat Turul Franței – cel mai râvnit titlu al oricărui sezon de ciclism pe șosea. A fost rândul lui Froome să-i ofere altui britanic șansa de a câștiga, iar Geraint Thomas – coechipier al lui Froome și în echipa Sky – a reușit.
La mai puțin de două luni după ce Thomas s-a încununat în Franța, Yates a devenit la rândul său pentru prima oară câștigător într-o cursă de asemenea anvergură. Este pentru prima dată în istorie când cele trei Mari Tururi au fost câștigate de rutieri diferiți proveniți din aceeași țară.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Prezența lui Yates pe prima treaptă a podiumului nu a fost întâmplătoare. Britanicul s-a transformat dintr-un tânăr de perspectivă într-un ciclist matur, iar odată cu el Mitchelton-Scott s-a metamorfozat într-o echipă capabilă să-și aducă un rutier în poziția de a câștiga un Mare Tur. Echipa australiană a apelat la o serie de tactici interesante de-a lungul celor trei săptămâni, cedând în mod voit tricoul roșu, printre altele, conștientă fiind de abilitatea lui Yates de a-l recăpăta.
Fără o echipă care să domine de la un capăt la altul – cum a fost cu Sky de numeroase ori în trecutul apropiat – Vuelta din acest an a oferit o cursă deschisă, mai mulți cicliști putând să se evidențieze. A făcut-o tânărul Enric Mas, care a urcat pe a doua treaptă a podiumului în condițiile în care echipa sa, Quick-Step, nu l-a susținut în mod constant în lupta pentru clasamentul general. Al treilea s-a clasat în final Miguel Angel Lopez de la Astana – un alt tânăr promițător care a completat ceea ce a fost cel mai tânăr podium din 1938 încoace.
Având 26, 23, și respectiv 24 de ani, cei trei au oferit o perspectivă a cum ar putea arăta ciclismul în anii ce urmează. În același timp, încercarea lui Alejandro Valverde de a conta în clasamentul general la cei 38 de ani ai săi a fost impresionantă, spaniolul de la Movistar terminând pe locul 5, în fața coechipierului său, Nairo Quintana, care a încheiat al 8-lea. Steven Kruijswijk s-a clasat al 4-lea, în timp ce Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Ion IZagirre și Wilco Kelderman au completat top 10-le.
Valverde s-a impus în clasamentul pe puncte în fața sprinterilor Peter Sagan și Elia Viviani, italianul fiind cel mai de succes om în etapele de plat ale turului totodată fiind singurul cu trei victorii de etapă în acest an. Clasamentul cățărătorilor a fost câștigat de eternul prezent în evadări, Thomas De Gendt, el fiind urmat îndeaproape de Bauke Mollema, desemnat cel mai combativ rutier al turului.
Clasamentul general: 1. Simon Yates – 82h 5min 58s; 2. Enric Mas +1:46; 3. Miguel Angel Lopez +2:04; 4. Steven Kruijswijk +2:54; 5. Alejandro Valverde +4:28; 6. Thibaut Pinot +5:57; 7. Rigoberto Uran +6:07; 8. Nairo Quintana +6:51; 9. Ion Izagirre +11:09; 10. Wilco Kelderman +11:11.
Clasamentul pe puncte: 1. Alejandro Valverde 131p; 2. Peter Sagan 119p; 3. Elia Viviani 105p, 4. Simon Yates 104p; 5. Miguel Angel Lopez 103p.
Clasamentul cățărătorilor: 1. Thomas De Gendt 95p; 2. Bauke Mollema 83p; 3. Luis Angel Mate 64p; 4. Ben King 56p; 5. Miguel Angel Lopez 45p.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02