Getty Images

Starurile ciclismului se întâlnesc într-o nouă ediție a Turului Cataloniei în direct pe Eurosport

Starurile ciclismului se întâlnesc într-o nouă ediție a Turului Cataloniei în direct pe Eurosport
By Getty Images

The 24/03/2019 at 14:15Updated The 24/03/2019 at 14:20

Ediția cu numărul 99 a Turului Cataloniei se vede în perioada 25-31 martie în direct pe canalele Eurosport.

Lunile martie și aprilie sunt destinate cicliștilor care vizează cursele de o zi din Belgia și Franța, dar există oportunități și pentru rutierii cu pretenții la clasamentul general. O bună pregătire pentru Turul Italiei sau Turul Franței se face în Catalonia, provincia autonomă a Spaniei, unde timp de șapte zile cei mai importanți cicliști din lume se întrec pentru gloria finală de la Barcelona.

Traseul pregătit de organizatori este modificat foarte puțin de la o ediție la alta, astfel că rutierii știu la ce să se aștepte, însă scenariile diferă în funcție de vreme. Prima zi pleacă și setermină în Callela, pe traseu fiind repertoriate două cățărări de categoria întâi și două ascensiuni de categoria a doua, însă cu un final în coborâre ce a adus în ultimii ani un sprint într-un grup redus. Următoarea zi propune un nou traseu valonat, dar ceva mai ușor și astfel puținii sprinteri prezenți beneficiază de o nouă șansă la victorie.

Etapele trei și patru definitivează în mare clasamentul general. În a treia zi avem clasicul final pe Valter 2000 (14,6 km cu o pantă medie de 6,9%), iar în runda a patra plutonul va ajunge pe La Molina (12,2 km cu o pantă medie de 4,5%). Următoarele două etape aduc noi oportunități pentru sprinteri și puncheuri, iar cursa iberică se termină în Barcelona, capitala regiunii, cu un profil dificil în care se trece de nu mai puțin de șapte ori peste Montjuic (2,2 km cu o pantă medie de 5,3%).

Cu un așa traseu ofertant nu puteau lipsi cățărătorii importanți din plutonul profesionist. Cu numărul 1 la start va pleca Alejandro Valverde, campionul mondial fiind deținătorul trofeului și acum speră la a treia victorie la general în această cursă. Alături se află Nairo Quintana, învingătorul din 2016, dar și Marc Soler, unul din cei mai promițători tineri cățărători.

Dacă Movistar aliniază la start o echipă foarte puternică, nu a lipsit nici replica lui Team Sky. Britanicii vin în Catalonia cu Chris Froome și Egan Bernal ca lideri. Froome se află la prima participare într-o cursă în Europa în acest sezon, în timp ce Bernal participă în cursa din Spania după ce s-a impus la general în Paris-Nice.

Astana vine cu Miguel Angel Lopez (câștigătorul Turului Columbiei), Ag2r cu Romain Bardet, Mitchelton-Scott cu frații Simon și Adam, Sunweb cu Wilco Kelderman, Jumbo-Visma cu Steven Kruijswijk, UAE Team Emirates cu Daniel Martin, Trek cu Richie Porte, FDJ cu Thibaut Pinot și Quick-Step cu Enric Mas. Alți cicliști de urmărit mai sunt Rafal Majka și Davide Formolo (ambii de la BORA), Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Michael Woods (EF Education), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Guillaume Martin (Wanty) și Warren Barguil (Arkea Samsic).

Pe lângă cățărători, în cursă se mai află și câțiva sprinteri sau puncheuri cu șanse la victorii în unele etape: Alvaro Hodeg (Quick-Step), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Maximilian Schachmann (BORA), Phil Bauhaus (Bahrain-Merida), Michael Matthews (Sunweb), Nathan Haas (Katusha-Alpecin), Patrick Bevin (CCC Team), Hugo Hofstetter (Cofidis) și Andre Greipel (Arkea Samsic).

În perioada 25-31 martie, Eurosport 1 transmite Turul Cataloniei în fiecare zi, iar comentariul va fi asigurat de Manolo Terzian.

Program transmisiuni TV:

Luni, 25 martie:

Ora 16:45 – Etapa 1 – Eurosport 1 & 1HD

Marți, 26 martie:

Ora 16:45 – Etapa a 2-a – Eurosport 1 & 1HD

Miercuri, 27 martie:

Ora 16:45 – Etapa a 3-a – Eurosport 1 & 1HD

Joi, 28 martie:

Ora 16:45 – Etapa a 4-a – Eurosport 1 & 1HD

Vineri, 29 martie:

Ora 16:45 – Etapa a 5-a – Eurosport 1 & 1HD

Sâmbătă, 30 martie:

Ora 16:15 – Etapa a 6-a – Eurosport 1 HD

Duminică, 31 martie:

Ora 13:30 – Etapa a 7-a – Eurosport 1 & 1HD