Multă lume se aștepta la atacuri și la diferențe formate între favoriții principali ai turului în etapa de 222 km de la Rovetta la Bormio, însă puțini ar fi putut anticipa evenimentele ce au urmat primelor două cățărări ale zilei.
Etapa a fost câștigată finalmente - după 15 zile fără un succes local - de un italian. Nibali a avut resursele necesare pentru a-l învinge pe Mikel Landa la sprintul din ultimele sute de metri după o demonstrație de ciclism în coborâre. Italianul a atacat din grupul favoriților în ultima parte a cățărării finale Umbrialpass și l-a ajuns din urmă pe spaniol, care rula singur în frunte după ce făcuse parte din evadarea zilei.
Tom Dumoulin și-a văzut avansul din fruntea clasamentului general micșorat semnificativ după ce a fost nevoit să se oprească pentru nevoi fiziologice chiar înainte de primele pante ale cățărării. Olandezul a avut la propriu o zi „de rahat”, după cum a și declarat, rămânând singur pe Umbrialpass dar reușind să încheie la puțin peste 2 minute în urma lui Nibali. El păstrează astfel un avans de 31 de secunde față de Nairo Quintana, care nu a putut ține pasul cu italianul pe coborârea de la sfârșitul etapei. Nibali se află al treilea în clasament, la 1 minut și 12 secunde de Dumoulin.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Numeroase atacuri au avut loc în prima parte a zilei, când aproximativ 25 de rutieri au reușit să evadeze în fruntea plutonului. Avansul lor nu a fost semnificativ, iar pe prima cățărare a zilei, Mortirolo, grupul s-a alterat. Echipa Movistar a lui Quintana a fost reprezentată în frunte de trei cicliști – Andrey Amador, Winner Anacona și Gorka Izagirre – în timp ce Sky a avut patru rutieri în grup, inclusiv pe Landa.
La trecerea prin vârful cățărării ce anul acesta a purtat numele lui Michele Scarponi, Luis Leon Sanchez de la Astana – echipa pentru care a evoluat Scarponi – a acumulat maximul de puncte. A fost un moment simbolic, liderul clasamentului pe puncte, Omar Fraile, părând a-l lăsa pe spaniol să culeagă laurii în onoarea fostului său coechipier decedat tragic luna trecută.
Urcarea pe Stelvio a marcat și cel mai înalt punct la care s-a ajuns în această ediție a Turului Italiei. Deși ritmul nu a fost unul impresionant, lungimea și panta cățărării și-a spus cuvântul. Atât grupul fruntaș cât și grupul favoriților s-a răsfirat, iar Landa a trecut primul prin vârf în fața lui Igor Anton și a lui Sanchez. Ciclistul de la Sky a preluat și tricoul albastru al celui mai bun cățărător după etapă, Sanchez și Fraile urmându-l în clasament.
Rămăseseră doar cinci rutieri în frunte după coborârea ce a precedat ultima cățărare a zilei. Atenția s-a mutat însă în grupul favoriților. Fără atacuri importante pe primele cățărări, artificiile erau așteptate pe Umbrialpass, însă ele au venit într-un mod total neașteptat. Imaginile l-au surprins pe Dumoulin oprind pe partea dreaptă a șoselei și dezechipându-se în grabă.
Momentul a stârnit controverse, unii arătând cu degetul spre favoriți, care – spun ei – ar fi trebuit să slăbească ritmul până când Dumoulin ar fi revenit în grup. Cu primele pante ale cățărării extrem de aproape, acest lucru nu s-a întâmplat, însă ritmul nu a fost nici mărit, iar atacurile s-au dat mult mai târziu. Laurens Ten Dam l-a așteptat pe Dumoulin pentru a-l ajuta să recupereze timp, însă nu i-a putut fi de mare folos.
Nibali a atacat cu 1 km înainte de vârf și doar Quintana l-a putut urmări. Italianul s-a desprins de columbian pe coborâre, profitând de calitățile sale excelente în asemenea condiții. El l-a prins pe Landa, cu care și-a disputat victoria de etapă, în timp ce Quintana a încheiat la 12 secunde în spatele acestora. Domenico Pozzovivo, Ilnur Zakarin și Davide Formolo au încheiat mai apoi în fața unui grup care i-a conținut pe Bauke Mollema, Bob Jungels, Adam Yates, Thibaut Pinot, Jan Hirt și Steven Kruijswijk.
Următorul a sosit Dumoulin. Olandezul s-a cățărat remarcabil în condițiile date, însă a pierdut în final peste două minute care deschid lupta pentru victoria finală considerabil.
Etapa a 17-a îi duce pe cicliști peste două cățărări de categoria a 2-a în prima parte a zilei, urmate de una de categoria a 3-a. Traseul în lungime de 219 km de la Tirano la Canazei este unul propice unei evadări, șoseaua urcând constant în ultima parte a etapei. E greu de crezut că diferențele dintre favoriți se vor modifica, ea făcând trecerea de la etapa „regină” de marți spre o alta de cinci stele care va avea loc joi.
Top 10 etapă: 1. Vincenzo Nibali (Ita) 6:24:22; 2. Mikel Landa (Spa) 0:00:00; 3. Nairo Quintana (Col) 0:00:12; 4. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:00:24; 5. Ilnur Zakarin (Rus) 0:00:34; 6. Davide Formolo (Ita) 0:01:26; 7. Bauke Mollema (Ned) 0:01:35; 8. Bob Jungels (Lux) 0:01:35; 9. Adam Yates (GBr) 0:01:35; 10. Thibaut Pinot (Fra) 0:01:35.
Top 10 general: 1. Tom Dumoulin (Ned) 70:14:48; 2. Nairo Quintana (Col) 0:00:31; 3. Vincenzo Nibali (Ita) 0:01:12; 4. Thibaut Pinot (Fra) 0:02:38; 5. Ilnur Zakarin (Rus) 0:02:40; 6. Domenico Pozzovivo (Ita) 0:03:05; 7. Bauke Mollema (Ned) 0:03:49; 8. Bob Jungels (Lux) 0:04:35; 9. Steven Kruijswijk (Ned) 0:06:20; 10. Adam Yates (GBr) 0:07:00.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02